söndag 1 november 2009

Floating booms, trekrokar till ditt fiske och den viktiga poden.

Enligt min dator, så är det 5 plusgrader i Kalmar, men här vid mitt köksfönster i Nybro, är det 4 minusgrader! 9 graders skillnad på 3 mil, det är stor skillnad och det var ungefär likadant i går. Det kan bli bra fiske för deltagarna i Pike Tournament och vi får hoppas att det blir mera moln under dagen. Gårdagens fiske var dåligt på grund av lite för mycket sol, svag vind och ett siktdjup på 3 meter, inte dem bästa förutsättningerna för ett bra fiske. Jag hoppas det ändrar sig, så vi får se en riktig stor gädda, dem finns där. I keep you posted!
Dagens inlägg kommer att handla om lite tips och resentioner, inget storartad, men kanske bra att ha med sig. Vi tar även en titt på lite kring trekrokarna som säjls, vilka fel dem kan ha och vad jag själv använder till mitt gäddmete. Det kommer i slutet och det är lite av en public demand, då jag har fått en hel del flera frågor kring krok.
Rod pods have a place in Pikefishing.

För eller senare kommer du att hitta ett vatten eller en plats var det är omöjligt att få ner dina banksticks och här är en pod värdefull att ha med sig. Försök att skaffa en som tar väldig liten plats, det behöver inte vara en värsting pod, då den bara ska klara att hålla dina spön. Den behöver inte vara superstabil eller 100 % rak, du kanske har en som du inte har till karpfisket längre eller din polaren kanske har det.

Jag fiskar i en del vatten var det har gått järnvägsspår längs ena sidan, fisket är bra, men det är svårt att få ner något i det underlaget. Ibland är det en klipphäll man vill fiska från eller annat hårt underlag. På bilden ser du att någon gör ett misstag på vänstre spö, den gäddan vägde 6,8 kg och den togs på en liten levande Siklöja, som jag fiskade på bottnen i en strömkant.


Fusewire for your Kebab - rig.
I dem flesta leksaksbutiker finns det en del metalltråd för tillverlning av smycken, halsband mm. Dessa är billiga och perfekta för tillverkning av Kebab- riggen, du ska köpa en som är mjuk och lätthandterlig, färgen spelar ingen roll, den syns ändå inte under fiskköttet. Mjuk pianowire och lödtråd kan också användas till detta. Denna 50 meters spole kostade 20 kronor och jag har haft den i över 6 år.

Kebab- riggen.
Allt du behöver att göra är att klippa av en bit tråd och bestämma hur långt "hair" du ska ha för att din Kebab ska få rum. Därefter viker du in änderna mot mitten och tvinner metalltråden som visad här. Du ska ha två öglor, en som sätts på kroken och en för ditt hairstopp, sen är det klart.
Jag använder samma tråd till en del av mina baitpoppers, dem gör jag enkelt trådiga med en flytkropp i ena änden och lindar fast tråden i kroköglan.


Cox and Rawle floating boom.
Egentligen är detta en bomm för havsfiske, men jag ville bara testa och se hur dem fungerar och om det skulle vara något för mitt gäddmete. Det är en flytande svart bomm var man sätter sitt sänke i ett litet clips och sedan drar man ner en bit gummi som håller sänket på plats. Jag tror att man kan göra likadant med tafsar, men det litar jag inte på. Jag knöt en liten ögla och monterade mitt bly, det fungera som en bräcklänk om sänket skulle fastna i bottnen, du ser på bilden hur jag gjorde.



Floating boom tackle.
Det fungera mycket bra, bommen flyter och står lodrätt i vattnet, den orkar t o m att hålla uppe ett lekande med hake och dessa bommar är starka. Jag har provkastad dem med stora bly (utan bräcklänk) och det håller att kasta långt över 100 meter, så plasten är okay!
Vad jag kan hänga upp mig på är det lilla hålet som linan passerar när en gädda tar mitt bete, blir det för mycket motstånd? Jag vet vet inte än, då jag inte har fiskat med dessa bommar än, men ni ska få veta hur det funkar.
Jag har fått en del frågor kring vilka krok man ska använda och vilka jag använder. Jag hör att det finns en del klagomål på en del krokar, dem går av under i krokningen eller så är det fel på härdningen genom att dem rättar sig. Jag vill börja med att säga, använd den krok som du litar på eller har fiskat med utan problem. Varje gång du köper ett krokpakett, oavsett vilka krok det är, så ska du gå genom dem en för en. Är det fel på dem, så byt ut dem i butiken var du köpte dem! Dem ska ha samma form, vara lika vassa och inte ha några felaktigheter, det var inga fel på pengarna du betalade med och då skall det inte heller vara några fel på dina varor!
Jag hittar massor av fel på krok, det kan vara följande som du ska kolla: Dålig skärpa, ej samma form, öppna öglor, fel på härdningen (test med en tång) lödningen är dålig och det finns ibland skit i kroköglan som kan orsaka att din wire nötts av under drillningen. I ett mejl jag fick beskrev killen att 2 av krokarna hade gått av när han krokade en gädda och det är inte bra! Men hade killen i frågan kollad krokarna innan han gjorde sina tafsar, hade detta aldrig hänt och han hade landad denna fisk som nu verker ha varit stor. Kolla dina krokar nogrannt innan du börjar använda dem.
Jag använder mest Owner ST-41BC Stinger Cutting point och ST-36 BC Stinger needle point till mitt gäddfiska, men även en del andra märken som: VMC Vanadium 9000 needle eye, Eddie Turner "King Sharp" Trebles och Kamasan B 990 Tubflugakrok. Jag har alltid med mig wiretafsar med olika krokstorlekar och med olika avstånd mellan krokarna, jag har alltid krok i storlekerna 4, 6, 8 och 10, dem största för Kebab-riggar och dem minsta när det är kallt eller gäddan är trög och släpper mina beten. Alla nämnda krokar håller mycket bra kvalité, men som sagt hittar du krok som är dåliga på något sätt, så lämna tillbaka dem var du köpte dem.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.