fredag 27 november 2009

Lite tips och lite gör det själv saker!

Egentligen är en del av dessa saker självklara, men det skader inte att upprepa en del av dessa. Dessa tips kommer att gynna både dig och fisken, att skydda sina spön är också viktigt, så här är det bara att ta för sig och mycket kan du göra under tiden du inte kan fiska. Använd alltid en Peang eller en tång, när du ska lossna dina krokar ur gäddans mun. Är du där med fingrana, är risken stor att du skadar dig på gäddans sylvassa tänder och det är onödigt. Ta i fisken med blöta händer och håll den i ett stadigt grepp över nacken eller med ett såkallad gällgrepp. Ta det försiktigt, gäddan ser lite grym ut, men dom är faktiskt rätt så känsliga fiskar.
Håll hela tiden ett vaket öga på ditt flöte, ena stunden är det där och i nästa sund är det borta och det går fort! En del gäddor kan ta betet väldigt försiktigt och svälja betet på plats, andra tar betet och går en bit, innan dom vänder betet för att svälja det. Svårast att upptäcka ett försiktigt nafsande är det som visad på bilden, i blåsigt väder, så ha koll på flötet hela tiden. Det finns inget så fint som ett gäddflöte på vattenytan, bara ett som har försvunnit under ytan och du känner spänningen stiger i kroppen.

Här är två viktiga saker i mitt fiske. Jag har alltid två stycken floatstopps över mitt flöte, ett kan gå sönder och jag har ett kvar och slipper att tackla om. Jag har alltid en form av beteslås/hake, så jag snabbt kan byta wiretafs eller koppla ifrån tacklet när gäddan ligger på min avkrokningsmatta, det underlättar en hel del under tiden var man plockar ut krokarna.


Gör dina egna Rodbands.



Du behöver: Sax, 1 meter Kardborreband 5 cm bred och en symaskin samt fru, sambo eller svärmor! Börja med att klippa till bitarna, dem ska vara 10 cm långa. Sedan lägger du dem så att dem ligger 2,5 cm på varandra och sen syr du eller vem det nu blir ett par raka sömmar så det sitter fast (titta på bilden, så ser du vad jag menar) och nu är den första klar!

När du monterar dem på dina spön, ska du lägga en liten del av den mjuka delen mellan spödelarna. På det viset blir det ingen kontakt mellan klingorna och därför inga repor i lacken. Sen är det bara att linda bandet runt klingan och fästa kardborren.
På handtagsdelen stämmer det med 10 cm, men på övre delen av spöet blir kardborrebandet för långt och du kan klippa av det i rätt längd. Du ser ändå vilket band som är till toppen och vilket som är till handtagsdelen. Nu har du dina spön samlade under transporten och du slipper lackskador på dina klingor.




På tal om lackskador, så kan du skaffa dig en bit av ett säkerhetsbälte från bilskroten. Klippa ett gäng bitar som är 15 cm långa och värm/smälta båda änderna var du har klippt med en tändare så det inte trasas upp.Därefter viker du dina bitar exakt på mitten och syr en rak söm längs båda kanterna (långsidan), så du får en liten långsmal påse.
Du har nu ett gång små påsar som du trär över ditt bly t ex fasta bly används på Chod/Helicopter - riggs eller dina bly som du har vid långdistansfiske. Du skyddar dina klingor mot repor och lackskador från blyet och du kan göra dem nu i vintermörkret. Du kan göra dessa i 15 – 20 cm längd och ha dem som skydd för dina spötoppar, det är en billig investering för dina dyra spön!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.