torsdag 5 november 2009

Tips i novembermörkret.

Var det någon i Småland som såg dagsljuset i går? Det är otroligt mörka dagar vi har framför oss nu fram tills snön kommer och lyser upp tillvaron. Trist, men det finns inget vi kan göra åt det och det är nog bra att vi inte bestämmer över vädret, hur skulle det se ut? Denna gång ska vi titta lite på dem sakerna som man i vanliga fall bara slänger i soporna, grejor som vi kan använda i vårt fiske efter Gäddan.
Jiggskalle.
Man kastar ofta gamla jigghuvuden var kroken har gått av eller blivit rätad, det är lite dumt, för den kan användas till ditt fiske som sänke. Klipp av krokan och montera dem på dina tafsar med en liten hake och det är klart, eller ha dem under flötet eller ballongen. Jag använder dem oftast på en längre wiretafs var jag fiskar efter metoden Deadbait wobbling.
Montera krokarna i nacken och på sidan, sy fast betesfisken. Längst fram på wiretafsens lekande sätter du jigghuvudet och det bara att kasta, låta sjunka, veva o s v, ett färgglatt jigghuvud kan väcka både gäddans och abborrens nyfikenhet. Så släng inte dessa skadade jigghuvuden!
Spinnerblades.

Likaså är det med gamla rostiga spinnare som ligger i en låda med rostiga krokar, nyp av spinnerbladet och putsa upp dem lite eller ge dem lite färg och dem blir som nya igen. Montera dem i lekandet framför eller över ditt bete, med en liten hake. Dessa blad kommer att blänka och skapa rörelser i vattnet som rovfiskarna både ser och hör och det är effektivt, så släng dem inte! Har du gamla spinnare som är okay, men som du inte använder, så kan du montera ett 2-krokstackel direkt på spinnaren och använda tacklet till flötestrolling.



The Pike Gag.
Egentligen såg jag gärna ett förbud mot dessa tortyr instrument! Visst dem kan vara bra att ha, men inte för mindre gäddor, var dem kan göra stor skada genom att kraften i dem kan bryta käken på fisken. Jag äger en och jag använder den väldigt sällan, men det händer att jag gör det på större fisk och då bara på tråga platser som typ vid fiske i båt eller liknande.
Man kan få en fisk som är krokad väldigt djupt och man kanske behöver att använda båda händer fria för att få ut kroken eller klippa av wiren. Jag tycker att man borde kunna hitta på en bättre lösning än denna? Vi får fundera över detta i framtiden. Använd din käftöppnare med omsorg och inte slaviskt!


Protect your floats during transport!
Fiskar du med dina flöten fastsatta på huvudlinan och samtidigt har dessa tip protections, så kan du under transporten stoppa in ditt flöte under skyddet och flötet är skyddat från stötar och smällar. Gäddflöten för stryk under transport och även under fisket och mitt tips är att, när du köper nya gäddflöten, så lacka dem några gånger med båtfernissa innan du använder dem. Dem blir betydligt mera hållbara och håller längre.
Se även till att du har ett flötesstopp på huvudlinan mellan lekandet/blyhaglen, då kan du justera detta stopp så inte flötet kommer i kontakt med haglet under kastet. Här skadas många flöten, vilket du ser om du tittar efter, du kommer att hitta små runda inbuktninger på dina flöten och lacken är redan brusten och vatten kommer så småningom in i flötet. Flötet suger åt sig vattnen och bärkraften förstörs och flötet kommer med tiden att bli oanvändbart. Så se upp med detta och lacka dem ett par gånger innan användandet!



The best baits for the big Lady!
Ja, så är det nog för min del! Makrillen har en enorm dragningskraft på större gäddor, dels så är det ett stort bete med bra doft och det syns bra med sina skimrande färger. Det tuffa skinnet gör att man kan få ut dem långt om det behövs och dem är smala, vilket gör att dem lätt slinkar ner.
Man har inte så många hugg på Makrill, men den dagen det sker, är det oftast tal om större fisk, fiska dem hela, halva eller i bitar eller filér dem till din Kebab-rigg.
Pierca dem lite med en kniv och klipp av stjärtfenan om du ska kasta dem långt, dem har en förmåga att spinna i luften och det kan skapa lite tråkiga trassel. Får du inte fisk ena dagen, använd samma bit/fisk dagen efter, oftast är dem bättre efter en dag utanför frysen!
Jag önskar att jag kunde få tag i mindre Makrillar (Spirr) som dem kallas av yrkesfiskarna på västkusten, men tyvärr är det svårt, då dem går direkt till konservindustrin.
I Danmark hade jag inte detta problem, man cyklade bara ner i Nordhavnen och fick en kasse nästan gratis (ett par bajar). Dessa Spirr var mellan 12 - 16 cm och det finns inte mycket som slår detta bete, så har du en kontakt, ska du utnyttja dem. Ring mig gärna jag betaler bra - jag lovar!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.