måndag 23 november 2009

Gäddmete del 2. Utrustning.

I denna del ska vi titta lite på den övriga utrustningen, samt lite saker som gör din dag vid vattnet lite mer dräglig oavsett väder och vind. Gäddfiske är inte fiske i varmt och soligt väder – Nej, det är ett nötande i alla väderformer, helg efter helg och du kan inte sitta hemma för att det regna eller snöar, hemma ger inga fiskar. Fiskar du bara när vädret är bra och gynnsamt för dig, under perioden november till en bit in i april, då blir ditt fiske väldigt begränsad med tanke hur den svenska vintern kan vara. Dem dagarna var vädret är lugnt, varmt och soligt, och jag har fått stor Gädda är lätt att räkna på en hand.
Vädret kan och vill vissa tider överraska dig!
Ha alltid frysta beten med dig.
Då man oftast fiskar heldagar är en bra stol ett måste och du bör välja en med justerbara ben och gärna en Recliner modell, var du kan ställa in ryggstödet i olika lägen. Den bör vara gjord i Aluminium och inte vara tung, du har ju en del andra saker att släpa på under din vandring till och från vattnet. Ett stort parasoll, antingen ett ovalt som mäter 300 x 250 cm med stormsides är absolut att föredra eller ett vanligt parasoll som är 300 cm i diameter, de sistnämnda kan vara lite svåra att hitta nu för tiden. Till dina deadbaits behöver du en mindre baitbag som klarar att hålla din deadbaits frysta åtminstone över ett dygn, det finns många modeller och storleker på marknaden som är gjorda för boilies, de fungerar utmärkt till detta ändamål och det är en fördel om det finns en insats av plats, så du lätt kan rengöra baitbagen.

För dina livebaits behöver du ett bra spann med tätslutande lock och det bör vara så pass genomskinligt att du ser om dina livebaits behöver friskt vatten eller om det är dags att sätta på syrepumpen. Du bör ha ett litet hål i locket, så du kan få ner stenen och slangen från syrepumpen. Hemma bör du ha en stor tunna till dina livebaits, så dessa håller sig levande dem dagarna var du inte fiskar, och igen är det viktigt att denna tunna är genomskinlig så att du kan se om något är tokigt och dina livebaits behöver även få lite dagsljus. Du ska aldrig mata dina betesfiskar, de behöver bara lite nytt vatten ungefär var annan dag och syre från en eller två akvariepumpar, så klarar de sig länge.

Varma, vind och vattentäta kläder och stövlar är en självklarhet! Fryser du, fiskar du dåligt och är snart hemma i värmen igen och där blir det ingen fisk! Jag rekommenderar starkt dem nya tunna flytplaggen som nu översvämmar marknaden, det finns både overaller och så kallade Bib and Brace, som är ett ställ med hängselbyxor och ¾ lång jacka. Jag rekommenderar Bib and Brace, då det ena stunden kan vara varmt och andra stunden svinkallt, du kan snabbt ta av och på dessa tvådelade klädesplagg, med en hel overall är du lite låst, fast de är nog lite varmare då de inte är delade, se till att du köper kläder som andas!

Bland stövlar är det Skee-tex boots som gäller för min del, de är varma och jag har aldrig haft sockar i dessa stövlar, bara strumpor. Men det är ingen stövel du kan gå längre sträckor i, de är supersköna, varma och kanonbra för båtfiske, men väldigt klumpiga att gå i. Så du kanske ska skaffa dig två sorters stövlar för ditt fiske? Mat och varm dryck är också viktigt att ha med sig ut, det ger energi och bättre på humöret och det gör att du håller värmen betydligt bättre än om du är hungrig, hunger kan få vilken dansk att söka sig hemåt! Skämt åsido! Varm dryck och mat håller dig i gång längre och ju längre du orkar fiska ju större är chansen för din storfisk, så enkelt är det! Själv lever jag på kaffe och mackor och det är inte riktigt bra, det bästa är en mattermos med varm soppa och lite goa mackor till, sen kan man svepa ner det hele med kaffe efteråt. Tänk så här: ju bättre du mår, ju bättre fiskar du! Man ska trivas under sitt fiske, inte lida!

Skee - tex Boots, varmare stövel finns inte!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.