söndag 1 november 2009

Abborren gillar silver, grönt och blått!

Jag drar lite kring färgerna som brukar ge Abborre, både i sötvatten och i bräcktvatten. Tyvärr har inte Abborrfisket varit det bästa under dem senast 4 - 5 åren i Kalmar sund, men det händer då och då att någon lycklig själ får en lyckad dag. I sjöarna är det dock som vanligt, dem flesta sjöarna hyser enorma bestånd av tusenbrödrar och bland dessa små, går dem stora som överlevar genom kannibalismen som råder. För att täcka upp dessa områden krävs det ibland att man har lite olika färger på sina beten, mina favoritfärger är silveriga, gröna och blåa färger, med inslag av fluoro gula och orange.
Silver fungera i dem flesta vatten.

Detta lilla drag snurrar runt sin egen axel och ger mycket blänk och rörelser, något som kan väcka upp ett Abborrstim från deras slumrande. Leta efter Abborren längs vasskantar, på friliggande grynnor, kantar mellan grunt och djupt vatten, i djuphålor eller friliggande växtlighet.


En Abborrfärgad wobblare som denna kan ge stora Abborrer, denn är monterad med en fjäderkrok som Abborren gärna jagar ifatt och tar hänsynslöst. Tidig morgon är bäst!
En bra 3-delad wobblare med mycket naturtrogen gång och färggrann fjäderkrok, brukar få fart på dem randiga. Fisket är bäst tidiga morgon och sena eftermiddagar och kvällar, leta efter flyende småfisk, måsdyk mm. Fiska alltid systematiskt av en plats och fiska snabbt, ena stunden är stimmet där, nästa är det borta och det gäller att följa stimmet.

Abborren gillar den blå färgen!
Här en mindre Abborre som tog en liten blå gummi wobblare som jag tyvärr inte vet namnet på. Om denna wobblare blev skadad, så lagade den sig själv med något flytande ämne som fanns inuti kroppen, det såg ganska fränt ut efter ett par gäddors tänder. Men efter en stund var den okay igen, jag vet att Berras Sportfiske hade dem.


Min spinnutrustning, en blandning som klarar både Abborre och Gädda!
Fiskar man ute i Kalmar sund eller i andra vatten med stor fisk av olika slag, så måste man gardera sig lite för båda arterna. Mitt val är ett 10 fots Fox Spinnmaster med en kastvikt mellan 20 - 60 gram. Spöet är i överkant när det gäller Abborre, men det kastar lätta beten bra och det är inte någon påk!
Skulle Gäddan med siffran 10 hugga, så klarar detta spöet den också, rullen är en äldre modell med namnet Shimano Sahara 4000 GTE med en väldig bra broms, gång och linlägg. Den har även en mycket bra figting broms som är bra när det gäller att drilla stor fisk, betet på bilden är en makrillfärgad wobblare som var tilltänkt för gådda.



Rapala X-rap 10 cm in blue, har slagit till igen!

Denna Abborre på hela 1650 gram högg väldigt sent en septemberkväll förra året, det blev bara 3 Abborrer denna kväll, men man var ganska nöjd ändå med resultatet. Rapala´s X-rap wobblare är suveräna beten för grov Abborre, tyväär är dem inte så hållbara som dem borde vara och jag hoppas att man från tillverkarens sida gör något åt detta problem.

Bland problemen är det för klena krokar, skeden kan bryta av när den landar på vattenytan och fjäderkroken håller bara för ett par fiskar ibland. Men det finns nog inte många wobblare som är lika effektiva och ska du satsa på storabborre i Kalmar sund, så är dessa dem rätta beten att använda.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.