onsdag 25 november 2009

Tipsen fortsätter.

Jag fortsätter med att komma med tips och jag vet enligt min mailbox, att det är vad ni vill ha. Jag vill tacka för er uppskattning av bloggen, det är väldigt trevligt att kunna förmedla något som kan hjälpa andra.
Fortsätt gärna att skicka era frågor, jag ska besvara dem så gott jag kan och hoppas på att ni får den hjälp ni behövde, om inte, får ni återkomma.Vid flötmete är det viktigt att din lina flyter och inte sjunker mellan dig och flötet. Ett bra hjälpmedel för detta är Silicone Mucilin, som är en typ av fett som inte skader din lina, men ger den en enorm flytkraft.
Kasta ut och sätt på den lilla lappen du ser på bilden, mellan två fingrar och veva in linan genom lappen och det är klart. Din lina flyter nu hela dagen, vilket gör att du får betydligt lättare att ha en bra linkontroll.
Detta är min lilla reservlåda med gäddtackel och jag tror att det räcker ett tag framåt! Du bör ha lite i reservdu också, kanske inte så här många. Det är en fördel att göra ett större gäng tafsar och ha dem i reserv, ditt bekymmer är borta och du behöver inte stressa på fredagskvällen för att ha tafsar till helgens fiske. Jag lindar dem försiktigt och lägger dem i små zipp-lock påsar och skriver på längd, kroksize och avståndet mellan krokarna.

Dessa styva bitar av plasttube är 5 cm långa och det är små booms som jag använder mellan mitt bly och mitt tackel, när jag bottenmetar. Dem minimera att mina tackel trasslar sig i kastet och jag gör dem av en svart tube som är 3 mm tjock och som har ett 1,5 mm genomgående hål.
Jag värmer en fläns med en tändare för att inte ha några vassa kanter som kan skada min lina. Jag kommer längre fram att visa hur tacklet ser ut.


Wiretafsarna för spinnfiske gör jag själv, dem som går att köpa är alldeles för korta och är oftast dåligt gjorda eller har dåliga lekanden eller hakar. Gör dina kasttafsar ca 50 cm långa, så kan du även använda dem som over-trace vid metet.
Använd bara kvalitetskomponenter, inget annat! Bra wire, lekanden och beteslås är ett måste och du ska vara noga när du gör dem.



Här har du en krok som jag har fixat till så den har en liten extra ögla var wiren går genom och på wiretafsen har jag kämt fast ett wirelås. Jag kan nu i princip använde vilken size på mina betesfiskar med detta justerbara tackel.
Sätt fast kroken i stjärtspolen och dra ut så mycket du behöver för att nå exempelvis nacken på betesfisken. Jag använder ofta dessa justerbara tackel på fisk som bara tar mina beten och släpper dem, en lätt justering och jag kan kroka direkt gäddan tar min bete.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.