tisdag 24 november 2009

Gäddmete del 3.

Med över 700 tänder i käften, så är det en självklarhet att vi ska använda wiretafsar till vårt fiske efter Gäddan, annat är rena vansinnet! Vi måste också lokalisera fisken om vi vill ha framgång i vårt fiske. Så i denna del går vi in på tillverkning av dina tafsar och tittar lite på vart du hittar Gäddan i olika vatten och vilka metoder som du kan använda dig av. Du får även lite om Gäddan beteende och biologi, allt för att lyckas på ett bra sätt och från första början.
Det finns två sätt att tillverka dina gäddtafsar, du kan antingen tvinna dem eller använda dig av så kallade crimps (wirelås) båda sätten håller bra och är säkra om du gör på rätt sätt. Vi börjar med att tvinna en wiretafs.Jag använder Drennan 28 lbs Seven strand wire eller Fox wire 30 lbs och Drennans slim crimps 28 lbs till mina tafsar och gör på följande sätt: Klipp av en 60 cm lång bit av wiren och värm ena änden med en tändare, det räcker med ca 4 cm. Wiren blir nu mjuk och du kan vika ihop den, stick nu wiren genom kroköglan och trä wiren ut över kroken.

Nu tar du din Twindling stick och tvinnar wiren uppåt, bort från kroköglan, se till att denna lindning blir tät och snygg. Linda tills den mjuka delen tar slut och första kroken sitter fast. Nästa krok fästs genom att du trär wiren genom kroköglan och sedan bestämmer du det avstånd du vill ha mellan krokarna (det beror lite på storleken på dina betesfiskars storlek) Lägg nu wiren ner längs med krokskaftet och runt själva krokböjen och strama det hela, därefter lindar du wiren runt krokskaftet 7 – 8 varv upp mot kroköglan och avslutar med att sticka änden på wiren genom kroköglan och stramar hårt.

Det blir nu som en knotless knot som man använder i karpfisket och det håller, lekandet fäster du på samma sätt som den första kroken genom att värma wiren o s v. Din tvinnade tafs är klar för fiske, du kan om du vill trä på en bit Silicon tubing över lindningen på den andra kroken, men det är inget som är nödvändigt.

De tafsar vi gör med crimps görs på följande sätt. Klipp av en 60 cm bit av wiren och trä på ett crimps och därefter kroken. För nu wiren genom crimpsen och dra ut en bit så du kan föra wiren tillbaka genom crimpsen en gång till och att du har så pass mycket wire utdragen att du kan montera den nedre kroken. Wiren måste genom crimpsen tre gånger annars är det risk för att de kan glida upp i krokningen eller under fighten av en fisk! Den nedre kroken fäster du genom att trä på en crimps och sedan kroken, trä wiren genom crimpsen och tillbaka igen och justera det lite så ingen wire sticker ut för långt.

Nu är det dags att med en avbitartång trycka fast wiren i crimpsen och det gör du fyra gånger på varje crimps, se till att inte komma för nära änderna på crimpsen, då detta kan skada wiren. Titta på bilderna, så ser du hur du ska göra. Dina tafsar är nu klara för fiske och hur du gör dina tafsar är upp till dig, dessa håller. Att det sen händer att Gäddan kan bita av en tafs om den hamnar rakt över en vass tand, det får vi tyvärr leva med, det händer!

Dina färdiga tafsar bevarar du enklast på en Rig-bin, så slipper du en massa trassel och krok i fingrana. Krokarna till mitt eget fiske är från Owner, WMC och Partridge och storlekarna är 6 – 8 och 10 och mina lekanden är från Korda eller Darts och de har storlek 8, de håller för det mesta man kan råka ut för. Du ska använda dem krokarna du har förtroende för och inget annat, jag ska inte predika om vilka tafskomponenter du ska ha, se det som en guidning bara.



Det finns flera sätt att meta sina Gäddor på och ena metoden funkar bra ena dagen och nästa är det en annan, så det gäller att kunna variera sig lite efter förhållanden som råder och Gäddans beteende. Vi börjar med ett vanligt flötmete, som nog är det som används mest. Börja med att trä på en 5 mm pärla på din huvudlina, sen flötet som ska vara anpassad efter dina betesfiskar, ny 5 mm pärla och ett bly med genomgående hål och det ska vara anpassad efter ditt flöte, 5 mm pärla och ett kraftigt Berkley cross-lock beteslås. Nu knutar du en glidande stoppknut på huvudlinan ovanför allt detta och din pärla som sitter över flötet kommer att stanna vid stoppknuten.

Du kan nu enkelt bestämma vilket djup du vill fiska på genom att flytta stoppknuten. Nu monterar du bara din wiretafs i beteslåset och sätter på din betesfisk och det är klart. Detta flötmete kan du ha till både levande och döda beten, låt din levande betesfisk simma runt och söka upp Gäddan eller fiska med döda beten och dra i dem ibland, det retar ofta Gäddan till hugg. Vid du fiska med driftflöten är det samma tackel, fast du måste dock ha ett flöte med ett segel eller en dartpilsvinge som tar upp vinden.

Du fiskar på detta sätt: kasta ut så att vinden fångar upp ditt flöte och ha vinden i ryggen, du måste ha braid på dina rullar för detta fiske. Braids flyter oftast och är stumma, vilket gör att du kan drifta upp emot 150 – 200 meter med ett driftflöte. Det krävs lite speciella spön för att kunna fiska på dessa avstånd typ 13 fot 3 ½ lbs testkurva och glöm inte kikaren! Bottenmete är det enklaste, men det finns flera metoder att tillgå och alla har sina för och nackdelar. Det vanligsta är ett 2 Oz bly monterad på en run-ring, en pärla och ett beteslås, sen kommer tafsen med betet. Det fungerar utmärkt i de flesta fall. Det har dock en benägenhet att trassla sig och Gäddan tycker inte om motstånd!

Så om jag ska kasta längre sträckor, så brukar jag fästa mitt bly med en bit PVA tråd i lekandet som sedan lösas upp och min tafs är fri från all motstånd. Jag använder bara ett stort blyhagel när jag bottenmetar och ända syftet är att jag har något att strama upp min lina emot och att det håller nere min betesfisk om jag fiskar med pop-up fisk, inget annat! Så allt jag har på min huvudlina vid bottenmete är en over-trace, som är 70 cm lång och den har ett stort blyhagel och ett beteslås. Jag monterar nu min vanliga tafs och poppar upp min betesfisk med luft eller en liten bit foam som stoppas in i betesfisken.

Skulle nu min betesfisk lägga sig över min over-trace och Gäddan hugger, så har jag wire och inte min huvudlina i Gäddans käft. Din over-trace skall vara minst 20 cm längre än din kroktafs! Lite att tänka på!

Floatledgering är den metoden, som ger dig den bästa nappindikation och var Gäddan känner minst motstånd, när den tar ditt bete. Lägg märke till Drop-off indikatorns position!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.