måndag 30 november 2009

Så här säckar du din Gädda på bästa sätt!

Här kommer ett par tips som dels kan rädda och dels se till att din fisk inte rymmer. Vi börjar med det första: Vi vet alla att man skall säcka en fisk på ett skuggigt ställe och på djupt vatten och helst över hård botten, men räcker det? Oftast skulle jag vilja säga, men det händer att det bara finns dyig botten och då är vi illa ute.
Oftast ställer eller lägger Gäddan sig på bottnen i säcken.


Gäddan ställer sig oftast på bottnen och om denna är mjuk kan och vill den suga upp en massa dy som lägger sig i nätmaskarna och den får dåligt med syre och den får också dypartiklar i sig och kan med dessa två faktorer gå döden till mötets genom kvävning.

Du kan lösa detta genom att montera 2 stora frigolitkulor på varje sida av säcken som visad på bilden längst ner i inlägget. Dessa kulor lyfter upp säcken från bottnen och även fisken och du minimera risken för att fisken får upp dyn från bottnen.

Att fisk rymmer om de har en möjlighet vet vi alla och även detta kan vi minimera genom att montera en liten nyckelring i den änden av säcken var dragkedjan stängs och i själva dragkedjan monterar du ett kraftigt beteslås eller köper dig en säck som har en bra låsning.
Ha alltid säckar som har låsbara dragkedjor!
Så blöt din säck, lägg i fisken och dra igen dragkedjan och lås fast dragkedjan med beteslåset i nyckelringen och din fisk kan inte rymma. Ut över detta kan jag bara säga: minimera tiden i säcken, ha alltid bara en fisk per säck, ha koll på säcken hela tiden, blöt säcken innan du lägger ner en fisk i den och viktigast av allt tvätta din säck i tvättmaskinen om du ska fiska i andra vatten och den ska helst torka i solen innan du använder den. Frigolitkulorna är samtidigt en extra säkerhetsåtgärd om olyckan skulle vara framme! Det kan hända att en knut går upp eller linan nöts av i hårt väder mm. Fisken kan simma fast den är i en säck, men dina frigolitkulor ser till att den inte kan hålla sig nere vid bottnen och man kan hämta säcken genom simning eller båt.

Säcka aldrig en fisk för bara säckandes skuld! Det finns olika anledningar till varför man säckar sin fisk. Det kan vara att den behöver ta igen sig lite, under tiden man fixa till kameran eller väntar på en fotograf. Tänk på att fisken piggnar till snabbt och blir väldig pigg och sprallig när du tar ut den från säcken och du ska ta dina bilder.

Lägg aldrig en fisk i en torr säck, fisken får slemskador med katastrofala efterverkningar och den kan faktisk dö av detta eller bli ett offer av svampangrepp som kan vara smittsamma. Håll hela processen kort från du landar din fisk tills den återutsätts igen.

Så ska det se ut, säkert för både dig och fisken!
Skulle du inte få hjälp med fotograferingen, så ta en bild av fisken på din avkrokningsmatta och släpp den, det är inte värd att skada en fisk bara för att du ska ha en skrytbild att visa upp för kompisen. Han blir mer imponerad om du säger som det var och den gick tillbaka oskadad än att du visar upp kanonbilden och han sen hittar fisken flytande död 4 dagar senare, då blir du inte poppis, jag lovar!

Än en gång, tänk på att från det ögonblick du landar en fisk och tills du sätter den tillbaka, så är ansvaret för fisken ditt, ingen annans! Denna artikel har tidigare legat på min Carpiosajt, om du skulle känna igen materialet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.