onsdag 4 november 2009

Mer tips och ett par resentioner.

Det var flera som fick en aha-upplevelse över mitt senaste inlägg kring fiske nära land, man glömmar bort detta och kastar så långt ut man kan and that´s it för dagen! Det kommer att kosta dig fisk, jag lägger alltid ut mina beten på olika avstånd, för att se vart gäddan befinner sig. Ända gången jag lägger ut mitt bete och inte rör det under hela dagen, är på en ståndplats var jag vet gäddan finns eller kommer till för sin vila/matsmältning! Jag går gärna runt och tittar efter småfisk, hittar man småfisken, så är gäddan aldrig långt borta och ett livebait i närheten tas oftast direkt av gäddan, om den finns där.
Livebaiting under bushes.

Under denna buske som bara sticker ut någon meter från land är det ca 2 meter djupt och det är en ståndplats för en gädda. På ett sådant ställe fiskar jag hela dagen med olika metoder för att lura den, jag byter beten, provar olika metoder, live eller deads, flavours eller oljor mm. Vissa gånger går det bra, andra går det inte, hon är mät och belåten! Jag brukar även lägga ett bete i närheten som hon kan ta på vägen in eller från ståndplatsen.

Det roliga med dessa ståndplatser är, att om en annan fånger din gädda och avlivar den, så kommer platsen att tas över av en annan gädda så småningom. Alla gäddor har ett litet revir som dem skyddar mot andra gäddor och hela tiden pågår det en liten kamp om dem bästa platserna. Störst har den bästa platsen och stackars den lilla snipan som försöker ta över, den slutar ofta sina dagar som en fin måltid eller ett enkelt mellanmål!


Choose your livebaits carefully!

Om du, som jag köper dina livebaits av yrkesfiskare, så ska du välja ut dina beten med omsorg. Ta inte bara och släng dem i hinken, utan välj ut den rätta storleken på dina beten och det antal du behöver. Jag brukar betala 1 - 2 kronor per fisk och jag vill ha det bästa som erbjuds, ju bättre beten du har, ju längre lever dem. Ett friskt bete med mycket livlighet ger mera fisk genom sin rörlighet och friska färger.

Bevara dem i ett stort kar med gott om vatten och syre, ha dem mörkt, men inte kolsvart och ge dem ingen föda. Ha en daglig koll på dem och se till att dem trivs, det finns alltid en och annan som stryker med och dem har du till bottenmetet. Dessa döda betesfiskar kan du ge flavours eller olja direkt och sedan paketera du dem i en plastfolie en för en, innan du fryser dem. Dem ska vara råka och fina, då kastar man dem bättre, kasta gärna ut dem halvtinade, gäddan bryr sig inte och dem tinar ganska snabbt i sjön.



Bly eller blyfritt?
Nej! Vi snackar inte om din bil, utan om blysänken vi använder i gäddfisket. På bilden ser du två blysänken som väger lika mycket, men du ser också vilken skillnad det är på storleken på dem. Det översta blyet är gjord av rent bly och det nedre är en legering av olika metallar! Jag har använt rena blysänken under alla år, men för några år sedan började man introducera sänken av stenar, nog mest för skygga fiska som Karp och Barbel mm.
Dessa stenar är större på grund av densiteten, men dem skader inte våra vatten som blyet vill göra på sikt. Jag insåg snabbt att man kan göra dessa "Stoneleads" själv och numera använder jag dem till allt fiske typ bottenmete och sunken paternoster fiske.
Av 10 hugg på sunken paternoster riggs blir du av med blyet 7 - 8 gånger och det är inte bra för framtiden. Hur du gör dessa stensänken kommer jag till i framtiden, det är enkelt och betydligt billigare och vi värnar om naturen och fiskens miljö!



Listen to the Weatherman or the bad bringer of news!

En liten radio är bra att ha med sig under alla typer av fiske, dels så är den ett gott sällskap och du kan lyssna på vädret som komma skall. Jag gjorde ett kap på ÖoB när jag köpte denna lilla smidiga saken, jag gav 89 kronor för den med itui och öronsnäckor, den drivs av 3 stycken AAA-batterier och är av märket Denver.

Nu till det roliga! Vad tror ni hände när jag hade slängt i batterierna och ställt in den på FM? Jo, första musiken som strömmade ut i etern var I´m leaving on a Jetplain med just John Denver, vilket sammanträffande eller hur? Sen dess har jag inte hört denna smörsångare flera gånger, men det kanske kommer? Nämnde jag att jag fick 3 års garanti på den? Sanslöst!





Brighty Lighty!

Avslutningsvis denna gång, en liten resen på en liten smidig och billig ficklampa med kräm i! Jag hittade denna ficklampa på Claes Olsson och för 49 kronor får du en lampa med ett sken som inte är av denna värld. 9 led lampor gör att du ser mycket bra och långt. Den har en diameter som gör att du kan ha den i munnen under drillning eller när du bär dina prylar till bilen sent på kvällen, den är faktiskt också vattentät och den drivs med 3 stycken AAA-batterier precis som radion.

On och offf knappen sitter i änden av lampan och du har ett litet snöre som gör, att du kan ha den hängande på din Rodpod/Banksticks under olika typer av fiske, mest som en nödlampa om din pannlampa fastnade i bivvyn under utrusningen till spöet eller ligger kvar i sängen.

För gäddfisket är den bra att ha om du fiskar en stund in i mörkret, då kan dem stora gäddorna smyga sig fram utan at märkas och du kan fånga ditt livs gädda och då är en bra ficklampa oumbärlig eller ska vi säga ett måste?!





5 kommentarer:

  1. Appropå det här med hålla betesfiskar levande, jag har en kubiktank utanför huset som jag fyllt med vatten och sänkt ner syrepump osv men problemet är att mina fiskar (björkna & Braxen) blir sjuka och dör? självklart tar jag reda på dom döda och gör mäsk men vill ju hålla dom levande till flötestrollingen..

    Det börjar med att slemskiktet på fenorna blir vita sen blir allt eftersom fisken mer vit och risig tills dom tillslut lägger av helt och dör, har du nån aning varför?.

    SvaraRadera
  2. Kan det vara så att du har för mycket fisk i tanken? Prova att tillsätta lite salt i vattnet eller rengöra tanken nästa gång du har lite fisk i den.Även Mörten borde dö och inte bara Björknor och Braxen. Den vita hinnan är definitivt ett svampangrepp och du borde rengöra och decenficera tanken, det är nog det ända rääta att göra./Luis

    SvaraRadera
  3. Har förhållandevis lite fisk i tanken, från vad jag har sett. I skrivande stund har jag 4 större braxen/björkna, 3 gäddsnipor (små) 7st mörtar och småbjörknor, 1 större sarv och en lake.
    Jag byter vatten var 4e dag, det jag inte har gjort var att skrapa bort de bruna avlagring som blivit förens nu. Det jag saknar för tillfället är en pump som pumpar runt vattnet, har bara en vanlig bassängpump som slammar igen på nån timme..
    Hur mycket salt rekommenderar du per full tank?.

    Tackar för tipsen!

    SvaraRadera
  4. Rengör hela tanken och tillsätt max 100 gram salt per 250 liter, det dödar algerna och dem bakterierna som du har fått in. Sen måste du skaffa dig en eller flera bra akvariepumpar som syresätter vattnet ordentligt. Eventuellea alger sugs upp i pumporna som du sedan rengör.

    SvaraRadera
  5. Ok ska fixas, ska bara laga tanken...fick se att ca: en halv tank vatten hade runnit ut längs husgrunden.

    Tack igen för tipsen!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.