tisdag 3 november 2009

Glöm inte att fiska i kanten, här står ofta Gäddan!

Det är så lätt att glömma bort, att det faktiskt går en hel del Gäddor ganska nära land och det är fram för allt under soliga dagar. Solen värmer upp det grunda vattnet och det drar till sig småfisken, som vill ha lite värme. Har du en vasskant eller liknande, är detta ett bra ställe att placera ett bete på. Gäddorna tycker även om att sola sig, efter en kall natt och den spanar efter byte samtidigt. Vi ska titta lite närmre på vad du kan göra.
Floatledgering in the margins.

Placera ett levande eller ett dött bete precis utanför en vasskant ger oftas napp. Det kan vara en stor fördel att poppa upp ditt bete, så gäddan snabbt ser det, det brukar inte ta lång tid innan gäddan reagerar och du får ett run. Du ser mitt flöte i översta kanten av bilden.


Pike in the reedbed.
I mitten av denna bild går en gädda och lurar på betesfisken, det var flera mindre jakter under dagen och den visade sig vara en fisk runt ett par kilo. Ingen stor fisk, men det visar att metoden funkar, ovsett vilken storlek det är på fisken. Se till att inte skrämma bort gäddan, dem har som sagt ögonen med sig!

Braid or mono?
Frågan är om du ska använda braid eller monolina i dessa situationer, jag skulle nog föredra braid som är starkare och inte syns lika bra som en monolina bland växtligheten. Jag låter ofta gäddan gå ut en liten bit innan jag krokar i dessa situationer och drillar den utanför vassen.


Caught in a weedbed on a whole Herring.
Denna gädda på 6,8 kilo togs 4 meter från land i en stor nersjunken hög av växtlighet, den tog en hel Sill och kunde landas utan större problen med braid. Jag tror att med en nylonlina hade det nog varit mera besvärligt att få ut den från naten mm.



Marginfishing in Rivers.
Även i åarna finns det en del djupa kanter som kan vara värda att prova. Här fiskar jag precis på kanten mellan strömmen och lugn vattnet, det finns en liten fördjupning i bottnen, var jag har landad en hel del fina gåddor. Två spölängder ut, är det 4 meter djupt och en sådan plats får man bara inte missa, jag har alltid ett bete här!
Prova detta nära land fisket, du kommer att hitta flera produktiva platser, ge inte upp bara för att du inte fick fisk första gången. Det kan ta flera dagar innan fisken går in och ställer sig, det finns dem ställen var gäddan har stått i flera år, det är bara du som inte har hittat dessa platser.
Vet du att det finns fisk, så prova olika beten, live eller deadbaits, flavours eller oljor. Ge inte upp, hugger inte gäddan i dag, så kom igen i morgon! Good luck to you all!



2 kommentarer:

  1. Kanoninlägg nu när båten är uppe :)
    Så kan man passa på att samtidigt avnjuta en grillning i dess närhet, jumjum

    SvaraRadera
  2. Ha cammokläder och låg låga på din fire and do not burn yourself! Visst låter det trevligt och samtidigt kommer den stora förbi utanför vassen, vilken söndag det blir;-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.