onsdag 25 november 2009

Gäddmete del 4.

Att veta lite om Gäddans biologi och beteende är bra att ha med sig i bakhuvudet, när man är ute vid vattnet. Dina beten är också viktiga och framför allt hur du preparera dem med flavour, oljor och färg, samt hur du fryser in dem på ett korrekt sätt. De finns fler Gäddbeten än den vanliga Mörten och med rätt preparering fångar du mer fisk. Vi tittar också på hur du kan mäska och på det sättet gynna både fisken och dina fångstresultat.

Bilderna härunder är foton från min egen bok: Så fångar du Storgäddan och de visar vad jag skrev för 10 år sedan, inget har hänt med Gäddans beteende sedan dess, inte vad jag vet i alla fall! Jag vet dock att detta material fortfarande har stort värde för många som dels fiskar Gädda och dels har ett visst intresse för fakta och biologi kring denna art. Observera att dessa bilder ligger på annan plats på bloggen!

Beten för Gäddmete.Det är viktigt att du har bra beten till ditt fiske oavsett om det är live eller deadbaits och det finns lite att tänka på kring förvaringen och effektiviteten av dina betesfiskar. Vi börjar med deadbaits. Du kan använda alla typer av sötvattensfiskar, Gäddan äter allt när den väl är hungrig. De mest använda är Mört, Sarv, Abborre, Björkna och mindre Braxen, men mindre Gäddor, lake, Regnbågsöring, Sik och bitar från Ål är också bra beten. Bland saltvattensfiskar är Sill, Skarpsill och Makrill de mest använda och inte utan grund, dem lukter bra och det är feta fiskar.

Dina deadbaits måste förvaras i frysen tills du ska använda dem och det bästa sättet är att frysa in dem styckvis. Du rullar in varje betesfisk i plastfolie och lägger dem rakt och fint på ett fat tills de är frysta, därefter kan du lägga dem tillsammans i en påse. Det är lättare att kasta med en rak betesfisk än med en som har en lustig form. (Tänk på att Ål och Makrill har tuffa skinn, så du ska bara fästa dina krokar lätt i skinnet annars krokar du inte Gäddan! Klipp av stjärtfenan på Makrillen så spinner den inte runt och trasslar ditt tackel under kastet) Det samma gäller för betesfisk som du ska ge lite flavour eller olja, spruta in ditt doftmedel i fisken innan du fryser den och skriv på plastfolien vilken doft och bete det är.

Du kan kasta ut dina betesfiskar frysta, Gäddan bryr sig inte och de tinar ändå rätt fort och sprider sitt budskap. Bland flavours och olja för Gäddfisket ligger Richworth helt klart i topp tillsammans med Eddie Turners Pike Range, jag har testad en hel del flavours som är gjorda för karpfiske och haft bra resultat med en del av de olika fiskflavours som finns på marknaden och jag tycker att du ska börja experimentera lite om ditt fiske går trögt.

Gäddan har ett välutvecklat luktsinne och det räcker med 1 ml flavour i en hel Sill, man läser ibland att engelsmännen använder 5 ml, vilket är helt onödigt. Det visar bara att man kan nog inte överdossera ett gäddbete. När det gäller olika oljor är det igen Richworth och Eddie Turner som har dem absolut bästa och de oljor du bör prova är Sardine Oil, Lamprey Oil, Sandell Oil, Smelt och Mackerel Oil, de tillhör de mest effektiva på marknaden.

Jag har också har stora framgångar med Prologics Salmon Oil, Sandeel Oil och deras Mackerel Oil och de är framför allt lätta att få tag på. Min favorit olja är fortfarande Pilchard Oil från Nutrabait, den finns i en winterized variant som är lättlöslig även i nollgradigt vatten. För både flavours och oljor behöver du en injektionsspruta för att få in dina dofter i betesfisken och det räcker med en liten 5 – 10 ml spruta som går att köpa i de flesta butiker med gäddprylar. Ha alla dina doftämnen och sprutor i en liten plastbox som inte läcker och ha skyddet på sprutorna, det gör ont och du kan få allvarliga infektioner om du sticker dig. Som tidigare nämnd ska du ha dina livebaits i en hink under fisket och ha gärna med dig en syrepump som du kan sätta på lite då och då under dagen, byt gärna ut vattnet när du kommer fram till din fiskeplats. Syrepumpen bör vara en modell som fungerar både med batterier och med en sladd som går till bilens tändareuttag, du sparar en del batterier på det viset.

En större tank hemma med ett par billiga akvariepumpar är allt som behövs för att hålla dina betesfiskar fin och i toppform. Skulle någon fisk dö, kan du bara frysa in den och ha den som bete senare. Mata aldrig dina betesfiskar, de äter inte ändå och du förpestar bara vattnet och de kan dö. Se till att de får lite dagsljus antingen genom att ha dem vid ett fönster eller om du kan montera upp en liten lampa över tanken. Du behöver en liten håv för att fiska upp dina betesfiskar från tanken och du behöver också en liten håv till spannet som du har med dig under själva fisket, svårare än så är det inte!
Betesfisken kan du fånga själv eller köpa av yrkesfiskare som får dem i sina nät. Färgning av dina deadbaits är enkelt! Allt du behöver är boiliefärg, en burk, ett stort fat, lite hushållspapper och lite färsk fisk. Börja med att röra ut en tesked färgpulver i 4 dl vatten, torka av dina betesfiskar med hushållspappret tills dem är torra, doppa sen ner exempelvis huvuddelen av fisken i färgbadet och håll den där i ca 1 minut. Ta upp fisken och låt färgen rinna av lite och lägg fisken på fatet, den är nu klar för frysen. Du kan även pensla på färgen och får randiga beten om du så vill, men det är mera kladdigt och vad ska frugan säga? Lördag kväll, med färg i hela köket och det luktar Sill i huset! Nja, så värst populär brukar man inte bli!

Den absolut bästa boiliefärgen för detta är Mainline och Kevin Nash, båda är högkoncentrerade och kommer i pulverform och det finns många färger att välja på. Röd, Gul, Orange, Blå och Grönt är dem färgerna som jag har haft bäst resultat med genom årens lopp. Gäddan attraheras av färger och lukt, så ett bete med en annorlunda färg eller flavour tas ofta utan tvekan även under tröga dagar. Hur du färglägger dina beten är helt upp till dig, det finns inga regler, utan låt fantasin flöda och prova dig fram.


Mäskning. Att mäska regelbunden typ varannan dag kommer alltid att gynna fisken och du får bättre resultat i ditt fiske. Det ända du behöver göra är att hacka ner lite betesfiskar i lagom stora bitar och slänga ut det på ett par lämpliga platser i det vattnet du ämnar fiska i. Ett par kilo i veckan räcker för att de ska lära sig att det finns ett mål mat att hämta. Jag sparar alla mina fiskar som jag har använd, det kan vara livebaits som av en eller annan grund har dött, det kan vara Sill eller Makrill som ser lite taskiga ut eller att någon har varit på en fisketävling och fått en massa småfisk med sig hem.

Dessa tar jag och skär ner till bitar i 5-6 cm storlek och slänger ut dem i sjön varannan dag under 1-2 veckors tid. Jag mäskar inte 2 dagar innan fisket och inte under fiskets gång, jag vill att Gäddan ska plocka upp mina beten och inte bitar som ligger ute utan krokar! Efter en längre tids mäskning blir Gäddan lite präglad på fiskbitar och det är en stor fördel att fiska med en större enkelkrok och en fiskbit än att fiska med en hel fisk på tacklet. Gäddorna du fångar är oftast feta som grisar efter ett par veckors mäskning.

Har du en fiskhandlare i din närhet, så be honom om fiskrenset, han blir bara lycklig över att bli av med det och oftast får du det gratis. Du kan om du mäskar nära land testa följande: lägg ut ett par fiskbitar var du har knutit fast en bit tunn nylonlina, lämna ett par meter lina på land och kolla med jämna mellanrum om dessa linor är utdragna. Är dem det är saken klar, du har lite besökare och bör få fisk nästa gång du fiskar på platsen! Jag har märkt att vid längre mäskning så kan Gäddor av alla storlekar plötsligt samsas på matbordet, vilket inte går i det naturliga livet var det råder kannibalism.

Tänk också på att mäskning kan ge lite andra arter som Abborre, Lake och en och annan köldstel Ål, så varför missa denna möjlighet?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.