söndag 22 november 2009

Gamla artiklar!

Jag har fått en massa frågor om jag kunde bevara mina gamla artiklar från Carpiosajten, man vill gärna ha dem som en form av referens och kunna gå tillbaka och läsa dem igen. Jag kommer att lägga upp alla som handlar om gädda här på bloggen med jämna mellanrum. Så här är den första, läs och njut!
Gäddmete del 1.

Hur många som fiskar efter Gädda i vårt avlånga land har jag ingen aning om, men det är många, riktigt många! Enligt olika statestikker rör det sig om närmre 2 miljoner svenskare som fiskar någon gång under året och de flesta är faktisk ute efter just Gäddan. Så man kan nog lugnt påstå att Gäddan är vår största sportfisk alla kategorier, de flesta spinnfiskar, men många metar efter Gädda och vi blir bara fler varje år som får upp ögonen för vår fantastiska sötvattenskrokodil. Du kommer härmed få den första artikeln i en artikelserie var vi ska gå genom allt du behöver veta och kanske lite till.

Utrustningen.

Spöna: Du behöver lite olika spön för ditt fiske och lite beroende på vart du fiskar, är det så att du oftast fiskar från land med deadbaits, så ska du köpa spön med en testkurva på 2,75 lb eller 3,0 lb. De grövre spön är ett måste om du ska fiska med stora betesfiskar som Sill, Makrill, Braxen och stora Mörtar. Fiskar du med vanliga storlekar på betesfisken eller bara från båt, så räcker 2,75 lb gott. Se alltid till att du köper kvalitet och inte kvantitet, det gäller alla fiskeprylar! Längden på dina spön bör vara 12 fot och de ska ha kvalitetsringar som gör att du kan använder både nylonlina eller spunnen lina utan att vara sig ringarna eller linorna skadas, så har du råd ska du köpa spön med Sic-ringar, de klarar alla linor och de är starkare än de vanliga ringarna som finns på dem billigare spön. Det finns en del kortare spön för båtfiske på marknaden, de är 10 fot långa och finns med testkurvor mellan 2 ½ - 3,0 lb och de är enklare att hantera i en båt.

Titta på följande spöproducenter: Fox, JRC, Free Spirit, Greys och Daiwa, här hittar du säkert något som passar dig och ditt fiske. Begär kataloger av din redskapshandlare, titta och fundera lite vad som skulle kunna passa dig. Testa spöna om du kan, du ska inte bara köpa ett spö för att det är dyrt, ser fint ut eller för att bräcka dina polare! Tänk på att ett spö ska vara en förlängning av din arm och det ska kunna kasta en betesfisk utan att denna flyger av i kastet, så det finns lite att tänka på innan du bränner dina kronor. Ha även en koll på begagnade grejor som säljs på nätet, här kan man göra fina fynd ibland.

Rullar: Det finns egentligen bara två producenter av rullar som håller en god kvalité med tanke på vad du får betala och det är Shimano och Daiwa, jag vet att jag sticker ut hakan och att jag kanske sårar någon, men så är det! Jag har fiskat i över 40 år och sett ett och annat under den tiden. Det finns inga andra rullar som håller så länge, har den kvalitet, linupplägg, service och prestanda som Shimano och Daiwa har. Det är inga billiga rullar, men du får vad du betalar för och skulle du råka få ett måndagsexemplar, så fixas det mycket snabbt! Som ett exempel: mina gamla Shimano Aero GT 4500 Baitrunners köpte jag 1990 och det har aldrig varit några problem med dem, de har över 18 år på nacken och totalt felfria den dag i dag, det säger lite om kvaliteten hos Shimano.

Jag har Daiwarullar som är över 10 år gamla och de går som klockor, jag skulle bli mycket förvånad om jag hinner slita ut dem under min livstid! Storleken på dina rullar är helt upp till dig, men de bör kunna hysa 200 meter 0,35 mm lina och om du vill ha baitrunnerfunktion eller inte är nog bara en kostnadsfråga.Linor: Vid fiske efter Gädda rekommenderas minst 0,35 mm när vi pratar om nylonlina och den ska vara knutstark, smidig och nötningstålig.
Nappalarm: Dessa ska vara vattentäta, pålitliga och gärna billiga, vart hamnar vi då? Ju, du ska satsa på Fox Micron M-serie! Jag skriver inte detta för att Delkim och andra Fox modeller är dåliga, de är helt enkelt för dyra för detta fiske enligt mitt tycke, ha dem till karpfisket. Fox Micron M är ett billigt och pålitligt larm som tål vatten, smuts och den mängd stryk de får när man flyttar runt ofta, som man nu gör under gäddmete. Jag tror att du får ett 3 pack för omkring 1000: - om du handlar på rätt ställe och det är överkomligt. Dessa larm har röd diod, volymkontroll och du kan, om du vill använda en sounderbox. Jag vet inte om Fox MX och Fox MMX redan har försvunnit ut ur marknaden, men kan du få tag i dessa, så slå till. Du får här ett larm med en funktion som gör att du hör om Gäddan går med i väg betet eller om går mot dig, det är två helt olika ljud och det kan vara nog så viktigt så inte fisken sväljer betet. Fox har flera larm som är monterade på den bakre bankstick, men jag förstår inte riktigt poängen i detta. Larmet låter när gäddan drar upp indikatorn eller denna sjunker, släpper linan clipset låter larmet hela tiden och jag vet inte om fisken går med betet, i vilken hastighet eller om den står stilla och sväljer! Detta vet du med ett larm på ditt främre bankstick, då linan hela tiden ligger i larmet – jag kan ha fel?

Nappindikatorer: Dessa heter Drop-off indikators och är i princip en glasfiberpinne med en väl synlig kropp som är förtyngd, den har clips för linan och för att kunna fästa den i den bakre bankstick. De går att köpa, men är väldig enkla att tillverka själv. Titta på Fox Predator program, här hittar du det mesta du behöver för ditt gäddfiske.

Bankstick och rod rest: Man använder inte en pod i gäddfisket särskild ofta, det är bara om det är stenigt där man fiskar. Man använder banksticks till detta fiske och det är två till varje spö som gäller. Du ska köpa teleskopiska så du lätt kan höja och sänka dina spön så det står rakt eller så du kan sänka dina spötoppar i blåsigt väder. Har du råd ska du köpa rostfria banksticks, visst de väger lite mera och är dyrare, men de håller en livstid och lite till!

Vanliga banksticks i Aluminium fungerar bra och du ska köpa dem som är kraftiga om du satsar på Aluminium, är det rustfria kan du köpa en tunnare modell. Titta på utbudet från följande tillverkare: Fox, Gardner, Ultimate, JRC, Matrix och Chub.

Luggage: Vi måste ha något att bära våra prylar och spön i och en Holdall är det bästa för dina färdigtacklade spön. Det finns många olika märken och modeller på marknaden. Du ska se till att det finns fickor på utsidan som kan rymma dina banksticks med larmen på och även en ficka som kan rymma dina andra banksticks. Inne i Holdallen ska du bara ha parasoll, håv, håvskaft och weighsling. Du ska skaffa dig en holdall var du har spöna i fickor på utsidan och det ska finnas fickor att stoppa ner dina spön i och ett par remmar och clips som håller dina spön på plats under transporten till och från vattnet. Dem koster inte mycket med tanke vad det är de skyddar! Titta på Holdalls från Fox, Chub, Daiwa, JRC, Shimano, Nash, Trakker och nämnda Wychwood, de osar kvalitet om dessa produkter.

Du behöver även en Carryall eller en större rucksack för att få med dig alla prylar och det är svårt för mig att bestämma storleken. Men jag har en 80 liters Rucksack och den är lagom med tanke på att man har lite extrakläder med sig. En stor Carryall kanske räcker för dig och ditt fiske? Carryall är bra för båtfisket, då man lättare kommer åt prylarna. Titta på Fox, Chub, JRC, Korum, Nash, Daiwa och Nash. Alla dessa har ett stort utbud och du hittar säker det du vill ha och det är kvalitetsprodukter.

Fiskvård: Detta ska vara finnas i din utrustning innan du börjar fiska! Du behöver en håv som är minst 42 tum med ett 180 cm långt handtag. Du behöver följande för att kunna lossna dina krokar: Lång rak peang eller tång, lång böjd peang eller tång, avbitartång, säck, weighsling, våg och en avkrokningsmatta. Vi måste vårda våra fiskar och det är nu så, att från det ögonblick du krokar fisken till du återutsätter den, så är ansvaret för fiskens välbefinnande helt och hållet ditt! Inte din kompis som var med eller liknande, utan ditt! Jag kommer senare i artikelserien beskriva hur du ska göra det så skonsamt för fisken som bara är möjligt.

Övrig utrustning: En bra stol, parasoll med stormsides, betesbag, beteshink, syrepump som kan drivas med batterier och även genom bilens tändareuttag, varma, vind och vattentäta kläder, varma stövlar, mat och dryck, redskapslådor, flötestuber mm. Allt detta kommer i del 2.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.