tisdag 24 november 2009

Braxen. Ett bra gäddbete och du tar dem med ett Quiverspö under tiden du fiskar gädda.

Jag har tidigare nämnd att du kan locka in småfisk vid hjälp av lite mäsk och gäddan följer efter, har du två mäskplatsar, kan du fiska upp betesfisk på den ena av dem och ha ett bete liggande på den andra.
Du behöver ett quivertipspö, ett par feeders, lite mindre krok och lite olika beten, samt lite färdigblandad mäsk. Ibland går det bra att få upp lite livebaits och ibland är det helt omöjligt, men har du lite hampa, koriander och anisdoft, så brukar det kommer in lite småfisk och även den lite större Braxen.
Just Braxen är ett mycket bra bete för gäddan, man ser ofta på Braxnarna att dem är huggna över kroppen och gäddan har inte kunna hålla fisken eller har denna varit för stor och vi ska titta lite på hur du kan göra.Använd ett ouivertipspö med den tunnaste tippen du har blir bra med en lina mellan 0, 12 - 0. 20 mm, en klycka för spöet och placera ditt spö, så du får rätt vinkel till fiskeplatsen. Nappen kan vara dragningar eller minimala små knyckar, så du får vara med hela tiden.

Ett par majskorn och en liten open end feeder med lite mäsk, är vad du behöver för detta fiske, räkna med att det kan ta en stund innan du får första nappen. Det börjar alltid med mindre fiskar och sen kommer Braxnarna att komma in.

Ha alltid med dig lite olika beten, det är inte säkert att det är just majs som fiskarna vill ha. Prova olika beten och se vad som ger napp, bäst är levande maggots som all fisk tar med glädje. Du behöver inte mycket mäsk, utan veva ihop lite i en påse som visad och det räcker till en dags fiske.
Kasta ut din feeder några gånger på sammma plats och töm den genom att göra ett kraftigt mothugg och sedan börjar du att fiska. När du väl har fått in fisken på platsen kan du ta bort feedern och montera ett sänke. En fördel är att ha en safe - link, så du snabbt kan byta mellan feeders och sänken. Börjar fisket går trögt, monterar du feedern igen.


Här ses min fångst efter ett par timmars fiske, fem fina slemmiga Braxen som inte kommer att störa mitt karpfiske i framtiden! Men dem kommer att ge mig både mäsk och fina beten för gädda. Dessa låg mellan 600 - 1300 gram och den minsta använder jag som den är och jag har andra planer för dem större.

En kanske lite makaber bild, men så är det nu, Jag hann att få en till och dessa fem Braxar blev delade i halvor och dem andra halvorna skärdes ner i mindre bitar och blev mäsk, en del av det tjocka ryggköttet sparades till mina Kebab - riggar. Dessa braxenhalvor och bitarna till Kebab - riggen marinerades under en dag och frystes ner för framtidigt bruk.
Ett sätt att kolla gäddans respons på din mäskning är att knyta fast en del fiskbitar i en tunn lina och kasta ut dem, kapa lina och knyt fast denna i gräset på land. Kolla sedan dagen efter om dem är utdragna eller rent av om linan är avbiten, är dem det, så har du Esox på platsen och du kan förvänta dig ett bra fiske den kommande helgen.
Detta ger dig lite tidsfördriv under tiden du metar gädda och du skaffa dig samtidigt beten och mäsk för framtiden, inte så dumt och det är bättre att ha lite att göra än att bara sitta och glo rakt ut i det blå. Glöm inte att hela tiden ha koll på gäddspöna under tiden, du kan placera dig så du ser dina gäddspön samtidigt med din quivertip.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.