onsdag 18 november 2009

Tips och trix, samt lite tankar kring mitt fiske.

Jag har lite svårt att svälja helgens fiske, var jag missade en stor gädda och jag kan inte sätta fingret på vad som jag gjorde fel! Man kan inte vänta hur länge med mothugget, men jag skulle kanske ha gett den 15 sekunder till? Man blir alltid lite efterklok och gånger och dividerar över vad man skulle eller inte skulle ha gjord, shit happens överallt och det är bara att bryta ihop och komma igen.
Jag vill ta tillfället i akt och tackar alla ni som skicka varma ord om mina bloggar och era frågor, fortsätt gärna, ni är enastående, det är kul och det värmar i höstrusket.
Jag har haft ett litet helvete att få tag i Makrill, men i dag kom dem och det känns att man är bättre rustad för en större madamm. Jag har även varit i kontakt med Lucebait i England och jag ska se om det går att få hit fryst fisk, innan dem blir dåliga. Att dem är tinade gör inget, bara dem hamnar i frysen igen, så fort som möjligt efter ankomsten.
Dessa beten är vakumförpackade och det är inget som läcker ur dessa paket, så det borde funka. Det blir nog lite dyrare, men jag får en del beten som inte finns att få tag på i Sverige och det kan bara vara en fördel. Jag fiskar mer än gärna, med ett par blodiga Lampreys eller ett par mindre Öringar på en del ställen, dessa beten kommer att ge fisk, utan minsta tvekan!Jag hittade ett gammalt brev från Pikeanglers club i England var sekreteraren Howard Yendle beskrev lite om klubben och deras syfte och det resulterade i att jag var medlem i 4 år. Det gav lite tips genom deras tidning Pikelines, men det var nog allt. Som lite kuriosa, så ser man längst ner till höger att PAC´s Svenska kontakt var David Lundquist, som lite senare var med om att startade Svenska gäddklubben.
Jag var medlem i Svenska gäddklubben under ett år och sen blev det enligt min mening lite väl mycket inbördes beundran bland en del gäddfiskare och det var på den tiden,, bara snack om gädda över 10 kilo. En vikt som är svårt att uppnå för många, som inte har den rätta mängden med tid. Jag drog mig ur, men hann dock med denna lilla artikel i klubbens tidning Crocodile News, som handlade lite om fiske mitt i leken. Hur det är i Svenska gäddklubben nu, vet jag inte, jag hoppas, att man har ändrad lite på attityden som fanns i början.

Is i kanten efter en lite kall natt, gott om buskar, rötter och utanför buskarna är det nästan 3 meter djupt! Har du ett sådant ställe får du inte missa att lägga ut ett bete här. Det är alldeles för många som glömmar bort att fiska nära land, gäddan patruljera kanterna i sin jakt på föda.
Som du ser så ligger solen på och du bör hålla dig på avstånd, så du inte framkallar en skugga, det tycker inte gäddan om och den sticker från platsen.
Sitt en bit ifrån spöet och sitt stilla, någon gång under dagen kommer en gädda att passera en sådan plats och ta ditt bete. En levande betesfisk som sakta och förföriskt simmar runt kan vara rätt melodi, likaså en Sill fiskad med ett floatledgertackel eller ett sunken float paternoster med ett levande bete. Möjligheterna är många och det gäller att utnyttja dem under dagen, dagarna är korta, huggperioderna intensiva och du får inte missa dessa korta stunder var gäddan jagar byten.


Har det varit riktigt kallt under natten, så är mitt tips att du bör fiska med ett par beten på platser var solen ligger på och värmar upp vattnet lite. Det behövs så lite temperaturändring för att fisket ska bli bra, småfisken vill också ha värme och dem kommer in på grundvattnet och gäddan följer efter. Variera dina metoder och beten under dagen, byt plats på dina spön och fiska av ett större område genom att flytta runt dina spön.
Prova hela eller halva betesfiskar, naturella beten och beten med olja eller flavours, live eller deadbaits, bottenmete eller flötmete. Du måste hela tiden jobba, om det inte händer något, gäddmete är inte bara att kasta ut ett par beten och tro att allt är klart och att gäddorna står i kö för att fångas.



Ett av mina hemmavatten, tyvärr har jag bara fiskat väldigt sporadiskt här, men det ska jag ändra på. Jag vet att det finns stor och grov gädda, jag har sett bilder, hört rykten och själv sett en del av dem jaga Sutare och större Sarvar. Den största jag vet om som har fångats här, var en 17 kilos i slutet av 70 - talet och jag tror att det åtminstone kan finnas en fisk mellan 13 och 15 kilo, med tanke på vad man har sett med egna ögon och hört jaga. Jag ser även att en del fisk upp till 5-6 kilo är huggna över ryggarna och det är helt klart intressanta saker, som startar en gnista i mitt gamla hjärta! Jag har ett mål och det är en 15 kilos fisk från ett liten insjövatten, ingen lätt uppgift, men dem finns där man minst anar det.
Det roliga med detta vatten är att börjar man fånga mindre gäddor direkt på morgonen, så fortsätter dessa hela dagen. Mitt rekord på en dag är hör och häpna, inte mindre än 33 mindre gäddor med kanske en 4 kilos som topp. Får man däremot inga gäddor under morgonen eller förmiddagen, så är det något större på gång.
Alla mindre gäddor håller sig undan och fram på eftermiddagen kommer så dagens ända hugg, som oftast är en fisk på 8 kg eller mera, men den stora har inte varit framme än. Men det beror på att jag är där för sällan och det kräver sin tid att hitta henne och hennes ståndplats, men det ska jag nog fixa inom kort!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.