lördag 14 november 2009

Gammalt vatten på väg tillbaka!

Jag har varit en runda ock kollat på en del av mina gamla specimenvatten, vatten var vi från Nybro fiskade allt annat än just Gädda. Gäddan var inte högsta prioritet då, men den fanns i hyfsade storlekar och jag tror att det finns potential för att dem under årens lopp har kommit upp i vikter, som kan vara intressanta för mig och mitt fiske.
Ett av dessa vatten är Sågdammen/Vapnebäcksån som rinner genom Orrefors samhälle norr om Nybro, det är Ljungbyåns vattensystem och jag tror att en del yngel och större fisk kommer kontiunerligt ner från den närbelägna Orranässjön.
Sågdammen, Orrefors.

Bilden visar den berömda udden, var det togs många stora Sutare under senare delen av 80 - talet och första halvan av 90 - talet. Dammen gav en del stora Ålar och Abborrar också, en del av dessa togs under Sutarfisket. Jag såg redan då att en del av Sutarna hade bitmärken från större gäddor och man såg en del större gäddor som jagade tidiga morgonar.

Jag har haft en del lyckade pimpelfisken på denna damm och fått 4 fina Abborrer, alla mellan 1,4 och 1,5 kilo. Jag fiskade lite gädda i dammen under 1993, men fisket var trögt, ända riktiga fisken, var en gädda på 9,3 kilo som jag såg jaga till höger i bilden vid huset, den tog en flötmetad Sill, mitt i ett större stim av småfisk.

Jag trivs bra i denna gamla miljö med klockstaplen och paviljongen, folk är trevliga och det lugna lunket som finns i gamla glasbrukssamhällen passar mig, det var faktisk till Orrefors jag kom när jag flyttade till Sverige och jag vänder alltid tillbaka till mina gamla vatten och miljöer.


"Gräsmattan"
Från denna plats fiskades det mycket Sutare och man fick en del fina Abborrer på Daggmask under detta fiske. Dan Dellerfjord, min gamla vapendragare fiskade en hel del Ål här och under vissa fiskepass var gäddor på 4 -5 kilo en ren plåga, på beten som småmört och Löja.
Bottnen är perfekt för Ålen, hela bottnen är täckt med gamla timmerstockar från en gångna tidar.
Man använde dammen som flottningsled innan Orrefors Glasbruk byggdes och virket sågade upp vid dammen eller fraktades vidare till Flygfors, allt enligt gamla gubbar man har pratad med och en hel del stockar stannade kvar och sjönk. Det var med våld än fiske att få upp en Ål under dessa förhållanden, Ålar mellan 1,6 - 2,4 kilo landas fortfarande i detta området av Småland om du är sugen på att fånga a big Snake?
Som sagt, så har jag varit och spanad lite och jag har även fiskat gädda här en gång i år, resultatet blev 3 fiskar 5,2 - 4,9 och 2 kilo samt en som särjade min 2 kilosgädda under drillningen.
Tyvärr fick jag inte upp denna gädda, men jag har inte givit upp än på långa vägar, det finns inte i min bok, när jag väl har bestämmt mig! Det finns grov fisk och det gäller bara att vara där rätt dag och med rätt bete, det kan ta tid att hitta rätt plats, men en vacker dag då......kanske?
Vapnebäcksån som rinner mellan Orranässjön och Sågdammen är inte fiskat något nämnvärt, man kastar lite och får en snipa då och då, men något riktad fiske efter gädda är det inte tal om och det ska jag ändra på och jag tror även att den delen har en och annan surprise som står och lurar i någon av alla natebälten.


Canopy.
Dem flesta fiskarna tycker om att ha tillgång till skydd och större buskar som denna, kan vara ett ställe var Gäddan har flyttad in och använder platsen för sina bakhåll. Här kan den stå gömd och allt som kommer förbi tas direkt, dem dagarna den är hungrig.
Det kan vara en ståndplats var gäddan vilar mellan måltiderna och dessa överhängande buskar eller träd, grenar mm, är oftas bra platser att söka gädda. Prova med livebaits och ett flötmete, går det inte kan du lägga ett deadbaits, så nära det går. Är det en ståndplats, så är det inte säkert att hon är där, men hon kommer tillbaka under dagen.
Loda upp djupet innan du börjar fiska, det behöver inte vara djupt för att en gädda ska inta en sådan plats, det räcker med 50 cm och just under denna buske har jag fått flera gäddor i olika vikter. Detta hak, är alltså inte en ståndplats, utan en plats som gäddorna patruljera med jämna mellanrum i jakt på föda. Hade det varit en ståndplats, så fångar du samma gädda om och om igen.


Bakvattnen.

I alla rinnande vattendrag hittar du dessa bakvatten och här samlas småfisken under hårda strömmar och under vinteren. Vattnet vid bottnen är lite varmare och strömmen är lugnare, småfisken samlas ofta här i större stim och det lär gäddan sig snabbt. Börja med att fiska precis i kanten mellan strömmen och lugnvattnet och flytta runt ditt bete tills du får napp. Har du flera spön med dig, rekommenderar jag att du fiskar med ett spö i ett bakvatten under hela dagen, gäddan kommer, när den blir hungrig och det är dags att fylla buken.

Dem metoderna jag skulle använda är flötmete med levande beten i första hand och sedan knycka med en död fisk. Funkar inte det, skulle jag fiska med ett bottenmete var betesfisken står ca 50 -70 cm över bottnen beroende på vattendjupet. Här kan betet stå och svaja i den svaga strömmen som finns inne i bakvattnet. Ett sunken paternoster med en levande fisk kommer att ge resultat, kanske inte direkt, men det kommer att tas, så snart en hungrig gädda gör sin entré.





Bagging up.
Vi ska titta lite på vad du kan göra med dina betesfiskar för att göra dem effektivare. Jag köper alltid mellan 5 och 10 kilo Sill i blandade storlekar åt gången och jag börjar med att spola dem rena och sorterar dem i storleksordning. Jag väljer ut en del som jag ger olja och en del som får flavours av olika slag, kanske ett gäng som ska ha lite färg eller alltihop. Jag ger dem färg, olja eller flavours innan jag fryser mina beten, allt frysas och det läcker ut sakta när dem väl är serverade för gäddan.
Jag lägger dem sedan på en bricka med mellanrum och styckfryser dem, när dem är frysta, lossnar jag dem försiktigt med lite vatten och lindar in dem i bit plastfoile en och en och paketerar dem sedan i påsar, var jag skriver på, om dem är naturella, vilken olja, färg eller flavours och antalet.
På det sättet blir det hela mera överskådligt och du hittar snabbt vad du behöver och kan få med dig rätt antal. Dina beten håller sig bra länge och dem är raka och fina, vilket gör att du kan kasta dem längre. Lägg gärna ut dem frysta, dem tinar snabbt, gäddan bryr sig inte om dem är halvtinade!
Alla beten som är skadade på något viss kollar jag, kanske ena halvan är bra, annars skär jag dem i bitar till Kebab - riggar och dem sämsta bitarna går tillsammans med huvuden till mäskning, inget går till spillo i det Danska köket!
Jag gör likadant med alla mina deadbaits, vad det än må vara för sort. Använd en betesbag som är isolerad och klarar frysta beten och ett par frysklampar, så har du alltid färska beten med dig ut. Dem beten som du använder, säg på lördagen kan du använda igen under söndagen, dem luktar lite mera och det kan vara det som startar processen?
Jag har märkt att i vissa vatten är beten som har legat ett tag utanför frysen, bättre än ett färskt - Vi blir nog aldrig kloka på Esox Lucius, denna fisk som ena dagen kan vara hopplös att få på kroken och dagen efter går den runt och leta efter lik på bottnen, men kul har vi!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.