söndag 4 oktober 2009

Spön och flöten för gäddmetet, här kommer vad du bör tänka på!











Dem flesta som metar gädda använder sina karpspön eller köper spön som egentligen är karpspön. Det finns spön som är gjorda för gäddmete och dem har dem rätta egenskaper, vilket många karpspön inte har.
Vad ska man tänka på innan man köper ett eller flera spön? Det första är vart du ska fiska med det, är det från båt? I mindre eller stora vatten? driftfiske eller lite av varje?
Vi kan börja med ett allroundspö som täcker det mesta och jag rekommenderar ett spö på 12 fots med en progressiv halvaktion och en testkurva på 3 lb. Detta spö täcker det mesta inom gäddfisket, aktionen gör att det kastar bra även med stora betesfiskar som hela Makrillar och Sill och det suger musten ur fisken ganska snabbt.
Om du fiskar mycket från båt bör du välja ett kortare spö runt 10 - 11 fot med samma testkurva. Kortare spö är lättare att handtera i båtar och du får en bra hävstångseffekt under drillningen var gäddan ofta går under båten. Dessa spön är även bra vid landfiske på trånga platser eller platser med mycket träd. Sen är det priset, hur mycket ska man lägga per spö? Det är upp till dig, men oftast får man vad man betalar för och se upp så du får garantin påskriven, det slarvas med detta och du kan få problem i dubbel bemärkelse!
Det viktigaste du ska tänke på är vilken lina använder du mest, är det braid eller nylonlina? Använder du mest braid ska du köpa spön med SIC - ringer som du ser på översta bilden till höger, det andra spöet har vanliga Aluminiumoxid ringer som inte tål braid i det långa loppet. Braids sliter fruktansvärt på spöringer och det är SIC (siliconcarbid) ringerna som klarar det bäst, så överväg noga innan du kastar tusenlapparna på disken.
Två typer av spön var det är ett måste med siliconringer är Jerkspön och spön för driftfiske. Jerkspöet ringar slits ändå genom kast med stora tunga beten och drillning av fisken mot den styva klingan. Drifterspön bör vara 13 fot långa och dem flesta har en testkurva upp till 3 ½ lb, samt en klinga som är byggt för att verkligen kunna kroka en fisk på långa avstånd och den stumma braid hjälper dig mycket för att detta ska ske, men tänk på vilket press det är ringerna när du drillar en större gädda som tog ditt bete på 150 meters avstånd!
Jag går genom lite flöten denna gång för att du ska kunna välja rätt, många kör med samma flötestyp till allt fiske och det är och blir fel.
Bild 2. Ett vanlig såkallad cigarrflöte som kan användas under dem flesta tillfällen, dock ej bra i turbolent vatten var det vill fara runt och det går inte att drifta med dem. Annars ett standardflöte i alla avseenden och som dem flesta använder.
Bild 3. Fox Fluted pike float. Gäddan tycker inte om motstånd från flöten och Fox har tänkt till lite här! Dem gamla Gazetteflöten eller bullflöten kan skapa för mycket motstånd och det har Fox ändrad på genom att göra tre inbuktninger i detta flöte. Det är samma bärkraft, men betydligt känsligare och det ligger bra mot spöklingan under transport, vilket bullflöten inte gör och dem kan klämmas. Bra flöte för strömmande och turbolenta vatten.
Bild 4. Pike Pencils. Den ena är loaded, vilket gör att det ställer sig rätt i vattenytan utan belastning och det andra är unloaded, alltså utan vikt. Jag använder endast det utan vikt för det är känsligare och jag vill se det poppa upp och lägga sig på ytan. Det händer inte med det andra som har vikt och jag vet inte direkt vad som händer under ytan och jag rekommenderar inte blyade flöten för floatledgering.
En gädda kan ta ditt bete och svälja det på plats och det syns inte med dessa förblyade flöten, har du ett oblyad kommer flötet att indikera att någon är framme genom att det oblyade flötet resar sig och lägger sig samtidigt som ditt larm låter, men bara om allt är rätt inställt!
Bild 5. Dessa är hemmagjorda pencils och dem är gjorda av vanliga bläckpennor som finns överallt. Limma fast en ögla och limma fast korken och måla. Det långa är gjord av två pennor som är ihoplimmade med snabblim och jag använder det när det blåser.
Dessa flöten är superkänsliga och jag har dem i bruk när det är riktigt kallt eller när gäddan är pillig av sig. Du sparar en massa pengar som du kan lägga på krokar, lina och andra viktiga saker som vi inte kan göra själv.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.