tisdag 27 oktober 2009

Ballooning for Pike at distance!

Det finns en del sätt att tillgå när man ska fiska Gäddan på avstånd långt från land och inte har tillgång till en båt. Man kan kasta så långt man orkar, man kan använda driftflöten eller använda en baitboat. Men vad gör man om man inte har spön som kastar långt, har ett driftflöte eller en baitboat till sitt förfogande? Jo, man använder ballonger till detta - Ja, du läste helt rätt, vanliga ballonger och det ska vi titta lite närmre på.
Det är mycket effektivt och du kan använda dina vanliga gäddspön till detta, men du måste ha braid för att kunna styra ballongen och kunna kroka Gäddan på det avståndet du fiskar på. Så gå inte till överdrift med avståndet om du inte har spön som klarar detta, metoden är dock väldigt bra för att nå ut till nya platser och placering av beten på platser som kan vara svåra att kasta till med någon högre presition typ under buskar, uthängande grena eller träd.Vad du behöver är vanliga runda ballonger, inte kondomar som blir avlånga efter uppblåsningen, vinden får bättre fäste i dem runda. Sen behöver du lite pappersgem, det är allt som krävs för att få ut dina beten. Okay, lite vind i ryggen ska du också ha, för att din ballong ska börja driva.

Blås upp ballongen, så den klarar att hålla uppe ditt tackel, bly och betesfisken. Välj en färg på ballongen som gör att den syns bra på långt håll, gula, vita, röda och oranga syns bra i dem flesta ljusförhållanden. Mellan munnstycken/ringen och knuten monterar du nu ett gem som visad på bilden.

Montera din wiretafs i gemet som visad och du ska ha ditt tackel och betesfisk precis under ballongen, så det driver strax under ytan och inte fastnar i bottnen eller annat på vägen ut till din tilltänkta fiskeplats. Det ska sitta lagom hårt, så det håller allt under transporten, tänk på att det ska även dra din braid på ytan!


Så här ska det sitta under driften. Du kan styra ballongen med spöet och se till att du har bra linkontroll hela tiden, får du linbukter, börja ballongen att svänga! När du väl är på plats med ditt bete, ger du ett litet mothugg och tacklet släpper från gemet.
Ballongen fortsätter sin färd och ditt tackel sjunker till bottnen, nu kan du strama upp linan till din indikator som vanligt och du fiskar nu på platser som inga andra når från land! Detta är effektivt och det ger resultat, det kan ta en stund innan du kommer på plats, men med lite övning går det enkelt.
Du kan använda en ballong på detta sätt som flöte om du bara vet djupet, det går inte att kasta, då flyger ballongen av i kastet. Men kan du bara lägga ut det försiktigt var det är djup inne vid land går det bra, ballongen släpper när gäddan huggar eller när den dra ner betet. Det ska också nämnas att det är lättare att drifta med en död betesfisk än en levande som stretar emot under driften.



Vid fiske med stora otympliga betesfiskar eller om jag vill drifta med ballongen över en längre sträcka med samma djup, så gör jag så här: Blås upp en ballong, lite lagom stor, knut den och klipp av ringen/munnstycket. Montera sedan ballongen på en hake som går mellan två floatstopps som visad, du ska bara ha ett par milimeter av ballongens gummi på din hake.
Nu håller det för att kasta en bit och gäddan river sönder gummiet vid haken i hugget, en mycket bra metod för större beten som mindre gäddor, stora Mörtar eller levande små Regnbågar. Håll koll på ballongen hela tiden, det brukar bli en kraftig knyck och sedan driver ballongen iväg och du har en gädda med ditt bete i käften!
Köp lite ballonger och gem, testa och lär dig att styra ballongen och du får ett nytt sätt att fiska på långa avstånd, det är ett spännande sätt att presentera sina beten på och ibland får man oväntade resultat.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.