måndag 26 oktober 2009

Skydda dig och dina spön.

Jag kommer denna gång att titta lite på hur du kan skydda dina spön under transport och hur du skyddar dig vid båtfiske mm. Vi ska även titta lite på håvar och se til att du har lite varm mat i kroppen, allt detta hjälper till för att du ska få ett framgångsrikt fiske, nu var det snart börjar bli kallt. Fryser du, fiskar du dåligt och tankarna är inte kring fisket, utan mera kring när ska du ska åka hem. I förra inlägget såg du en av mina toppöglor som var skadade, det hände hos Posten och det löste sig genom en reklamation. Jag har alltid mina gäddspön upptacklade för att snabbt kunna börja fiska på morgonen. Då krävs det att man skyddar spötopparna mot stötar, grenar och vad som kan komma i vägen under transporten till och från vattnet. Jag använder Korums i neopren och några från Cormoran, det spelar ingen roll vad dem heter eller vad dem är gjorda av, bara dem skyddar spötopparna som är det mest utsatta under transport.
Du kan göra dessa själv genom att köpa ett bilbälte på bilskroten, klipp bältet i 30 cm långa bitar och vik dem dubbelt. Sy sedan längs båda kanterna så det bildes en påse och dem är klara, du kan värma kanten var du klippte med en tändare, så trasas dem inte upp. Trä dem på dina spötoppar och dem är skyddade.
Jag använder detta flytplagg när det är kallt ute, en 3/4 jacka och ett par hängselbyxor i cammo. Jag fiskar inte ofta från båt, men olyckan kan vara framme även från land och då är det bra om man har lite flytkraft till sin hjälp. Plagget kommer från Fladen Rescue, det andas en del och är varmt, vind och vattentät. Det finns en visselpipa i vänstre ytterficka och den kan kanska komma till användning om man ramlar i ån eller liknande.

Använd en flytväst eller ett flytplagg när du fiskar från båt och gör det alltid, även under sommaren. Du vet aldrig hur du ramlar i spadet, du kan slå huvudet i båtkanten och bli medvetslös mm. Se till att du har den på dig rätt, inte bara öppen som en vanlig väst. Denna är från Fladen Rescue och den är ganska så varm och även den har en visselpipa.


Jag vet precis vad Bengt skriker när han ser denna bild - Åhhh Vaaa gott! Och det är det! Lite varm mat mitt på dagen var gäddan ändå inte är i farten ger dig energi att kunna fiske längre och bättre. Man fiskar faktiskt bättre om man är mätt och mår bra, lite varm soppa och lite gott bröd gör susen en kall höstdag.
Jag har två burkar soppa på bilden och det är inte för att jag är ett matvrak..jo det är jag, mat är gott! Jag har två burkar för att ha mat om jag fiskar en bit in på kvällen, som jag har beskrivit tidigare, så kan dem större gäddorna komma i gång i eller efter skymningen och då är det gott att ha lite att värma upp sig på.



Awnhaven 52" håv med 180 cm skaft, det är min håv för landfiske! Man vet aldrig vad man råkar ut för, jag har den till Mal, Ål, Gädda och Gräskarp, än så länge har jag inte missad öppningen! Vid båtfiske har jag en 42" Bowframe med ett skaft som gör den delbar på mitten,det gör det enklare att håva fisken från en båt.
Vilken håv som passar dig vet jag inte, men köp kvalité och inget skräp, du ska bestämma dig för storlek, djupet på nätet och storleken på nätmaskarna, se även till att den har bra och skonsamt mesh i bottnen. Fox, Awnhaven, Free Spirit, Gardner m fl har bra håver i olika prisklassar.
Nu var vi inne på båtfiske och Bengt och jag ska faktiskt flötestrolla i ett av mina gamla vatten, nämligen Orranässjön, ett vatten som har leverad en och annan stor Pike genom årens lopp. Själv har jag sett bilder på 15,8 kilo och 13,9 kilo och någon av den sizen vore ganska trevligt att landa, vi får se hur det går. Fisket kommer att bli i november efter att Bengt har deltagit i Pike Tournament och jag ser fram emot att vara på mitt gamla hemmavatten igen, jag kan dem heta platserna och det gör jo inte det mindre spännande.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.