torsdag 22 oktober 2009

Ledgering med eller utan flöte.

Det finns flera sätt att bottenmeta efter gäddan, du kan fiska med frilina, med bly eller med bly och flöte. Alla metoder är effektiva, men det rör sig lite om väder och vind, samt vilket avstånd du fiskar på. Det finns även lite olika knep att ta till beroenden på fiskens humör för dagen och även hur bottnen ser ut där du ska fiska.
En sak är nödvändigt i alla dessa fall och det är att du har ett nappalarm och en visuell indikator som jag tidigare har varit inne på. Jag ska ge lite exempel på hur jag själv bottenmetar, metoden och varför just denna metod.Mitt tackel för floatledgering, här visad med ett större bly. Detta använder jag endast om bottnen är ren och vid fiske på avstånd över 30 meter och i lugnt väder. Om det skulle blåsa mycket byter jag ut flötet till ett längre och lite tjockarennars är det samma tackel. Jag har dubbla wajra och kan fiske med betet liggande på bottnen eller poppa up mitt bete genom att fylla det med luft eller montera en bit foam i betesfiskens hals.
Vid fiske närmre land än dem nämnda 30 metren, använder jag endast blyhagel i 5 grams storlek och dem håller nere min fisk om jag poppar upp denna och jag stramar upp min lina mot blyhaglet. Vid fiske med frilina har du inget flöte, bara ett blyhagel mellan båda wiretafsarna, detta för att kunna sänka fisken och ha något att strama upp din lina mot, en bra metod var det finns lite gräs på bottnen. Vet du hur högt gräset är, kan du poppa upp betet så det står precis över gräset och gäddan kan både se och lukta ditt bete. Ett väldigt delikat och känsligt sätt att fiska på.
Här ser du tacklet med flöte, mina flöten är mellan 15 - 30 cm långa och jag har dem i olika färger, allt i från oranga, gula och svarta. Oranga syns i alla lägen, gult syns bra med solen i ryggen och svart syns bra i motsol och när vinden sprider silver på utan. Jag gör dem flesta av mina flöten själv. Dem är inte snygga, men dem är billiga, känsliga, hållbara och enkla att göra och dem ska endast visa mig vad som sker vid mitt bete och det gör dem perfekt.

Hör ser du ett tackel utan flöte eller dubbelwire och det använder jag för att fiske på långa avstånd. 2 stycken 8 mm beads skaper en liten bom och avstånd till run-ringen och det eliminera trassel under kastet. Tacklet är för betesfisk som ligger på bottnen, skulle jag fiska betet poppad upp, så har jag en dubbelwire påkopplad med ett 5 grams blyhagel som sänker betet till rätt nivå och efter hela tacklet har landad drar jag sakta och försiktigt in ca 20-30 cm och allt ligger rakt. Jag använder oftast bly runt 2 oz och har alltid ett beteslås vid wiretafsen, det gör det enkelt att byta wiretafs eller om en gädda börjar flippa ut i håven, så kan jag få bort spö och resten av tacklet snabbt.


Oavsett vilken metod du använder, så gäller att ställa in allt rätt, så du får en tidig indikation på att en gädda är framme vid ditt bete. Din lina skall vara stram hela vägen till betet, din indikator skall sitta precis bakom byglen på rullen, byglen skall vara öppen så gäddan kan ta lina och ditt nappalarm skall vara påslagen! Många skall, men det är viktiga saker som måste göras, och gör du inte detta, kommer du att fånga en massa gäddor som har svalt dina krokar och det är inte acceptabelt!
Vi måste sköta oss bättre, det händer så mycket dumheter. Man glömmer att aktivera sitt larm, man har för stora krokar, man flötmetar på lite djupt vatten och lägger ner spöet i en klycka och sätter sig för att dricka kaffe, flötet driver och betet stannar på en liten brant, byglen är öppen och en massa lina dras ut på grund av vinden och det bildas en stor linbåge.
När man väl inser att en gädda har tagit betet, vet man inte vart den befinner sig och den tid det tar för att rätta upp linan, kan vara tillräckligt för att gäddan ska ha hunnit svälja betet helt. Var med hela tiden se över dina spön en extra gång innan du intar kaffet, låt inte ditt flötmete ligga och driva på måfå, utan ha alltid bra linkontroll och ha koll på flötet hela tiden.



Avslutningsvis en gädda som föll för en halv Makrill som fiskades med frilina, det var en vindstilla och mulen dag, inte det bästa vädret för gäddfiske. Men doften av en färsk Makrillhalva blev lite för mycket för denna fisk som blev dagens ända. Hon tog ett naturellt bete, andra dagar får man jobba med flavours eller oljor för att lura dem, det gäller hela tiden att variera sig i fisket och hitta den rätta metoden för dagen. Nästa dag har dem ändrad sitt beteende och det krydder bara fisket spänning, hon gick oskadad tillbaka och det är så det ska vara och jag ber dig om stor uppmärksamhet när du fiskar oavsett art.
Jag ska passa på att tacka för alla kommentarer genom bloggarna och via mejl, det är bara positiva saker som sägs och det visar bara att mina bloggar blev vad jag ville dem skulle bli. Stort tack till er alla och självklart ska jag fortsätta i samma stil och takt - vad annars?
Det är ingen mening med att ha en blogg och inte arbeta med den dagligt eller åtminstone när man har tid över till detta, det finns så mycket att skriva och berätta om. Ett litet tips här och där kan hjälpa en och annan att få ett bättre fiske eller så kanske man skaper lite inspiration, som får någon att komma i gång med det roliga fisket.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.