måndag 19 oktober 2009

Braid and baittips.

Vid påspolning av braid på din rulle är det flera saker som är viktiga och det ska jag förklara för dig, något som många inte tänker på! Braided reelline är super till gäddfisket på grund av att gäddan är hård i käften och man måste ha en stum lina utan töjbarhet vid fiske på längre avstånd.
Du får en starkare lina och bättre nappindikation oavsett om du metar eller spinnfiskar, du märkar det minsta plocket och nafsande från fisken. Dem är betydligt dyrare i inköp, men du behöver inte byta dem så ofta, så det kanske inte är så dyrt i längden?Det är viktigt att du har lite nylonlina under din braid, har du inte det kommer den att snurra runt spolaxlen och det är inte bra. Skarva ihop linorna med antingen en Mahin eller 4-turn waterknot som jag har visad tidigare i mina inlägg och du är på den säkra sidan. Märk dina spolar med vilken lina det är, vilket datum du lade på din lina och vilken styrka linan har.
Strama din spole och använd en arbetshandske för att veva på linan, det blir en otrolig friktion, då braided lines skall vevas på hårt. Genom att du vevar på linan hårt, eliminerar du trassel och dem berömda vindknutar som kan uppstå. Din lina kommer inte att skära in i den underliggande linan under hård press, men det sker om du har vevad på den för löst.

Här ser du grunden till att jag använder en handske, det kan lätt blir skader på dina fingrar. Jag vevade bara på en 100 meters spole och du ser resultatet, har du ingen handske, kan du använda en bit trasa, så slipper du få söndriga fingrar.


Här är ett litet tips! Om du inte kan få tag på färsk Makrill, så kan du köpa Makrillfiléer i 400 grams förpackninger och dem är perfekta för din Kebab-rigg. Dem är väsentligt dyrare, men vad gör man inte för att fånga den stora?
Dela filéerna på längden och du får beten till 10 - 12 kebabbar och fiskar du på rätt plats bör du få en hyfsad gädda eller en rolig helgs fiske för dem 30 kronorna som ett paket filéer nu kostar. Samma sak gäller med Sill/Strömming, skaffa filéer om du inte kan få tag på hela fiskar.



Du kommer långt med detta! Försök om du kan, att få tag i Sill i 8 - 12 cm, det är ett superbete när gäddan är trög. Vill gäddan inte ta dem, ger du bara sillen lite Ming Oil och en ½ ml räcker bra till dessa småfiskar. Tänk på att ha 2 - krokstackel som är anpassade för dessa små fiskar, inga size 4 krok eller tackel var du har 15 cm mellan krokarna, det funkar inte!
Men ett tackle med 2 stycken trekrokar i size 8 och ett mellanrum mellan krokarna på ca 6 cm fungerar betydligt bättre, kroka direkt fisken tar betet, den har båda krokarna i käften. Lycka till!




1 kommentar:

  1. Riktigt riktigt kanonblogg detta! kikar in varje dag för att få nya tips.

    Fortsätt såhär :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.