onsdag 14 oktober 2009

Lite olika typer av bly som vi använder till gäddmete.

Vi behöver lite olika bly för vårt fiske med flöten och även för vissa typer av bottenmete efter Gädda, Gös och Abborre. Jag här lite av dem typerna jag använder och en liten varning finns också med i detta inlägg, så se upp och var försiktigt kring hur du montera vissa av dem!
Linor kan bli skadade och din fisk gär förlorad genom linbrott och det kan få katastrofala följder för fisken, den kan faktisk gå en onödig död till mötes - Du är varnad!Jag kallar dessa för stavbly eller cylinderbly, långa tunna med genomgående hål för mindre flöten. Bra för att trimma ditt gäddflöte rätt och bra för flötmete med mindre flöten för Abborren.
Trä din lina genom dem och sen en pärla som skyddar knuten och blyet mot stötar som kan skada din knut. Dessa bly finns i flera vikter och jag använder mest 5, 7 och 9,5 gram.
Låsbara bly som även kan fiskas glidande genom att du monterar pinnen på olika sätt. Här kommer första varningen, dessa bly är inte gjorda av rent bly, utan av någon form av blylegering som gör dem hårda.
Sätt aldrig dessa direkt på din huvudlina, risken är stor att du klämmer lina så pass att den skadas. Montera dem direkt på din wire och det är lugnt! Dessa bly finns i ett stort antal olika vikter.


Samma sak med blyhagel, dessa kan också skada din lina om dem kläms för hårt, vill du vara säker på att inte skada din lina ska du montera dem på din wire. Jag använder blyhagel till att trimma mina gäddflöten och till floatledgering samt vanligt närhållsfiske, var jag behöver lite vikt för att kunna strama upp min lina. Blyhagel finns i olika storlekar och vikter, så skaffa lite olika och trimma dina flöten och metoder rätt.


Kulbly är runda blykulor med ett litet genomgående hål, dem är bra och finns i flera olika vikter, men som du ser på bilden så är hålen alldeles för små! Hur ska man kunna få genom en braid eller en lite kraftigare nylonlina? Jag borrar upp mina hål lite och monterar en liten bit tub från en öronpinne och problemet är löst.
Värm en fläns på varje sida om tuben med en tändera och den kryper in till blyet och låsar fast tuben, nu glider dem lätt och det är enkelt att trä genom en nylonlina eller en braid.



Under vissa förhållanden krävs det ett större bly, det kan vara hårt väder, långdistansfiske eller annat. Du ser på bildern hur jag tacklar upp dessa riggar, se till att du har en bit gummi över dina hakar annars kan wiren trassla in sig i dem och ge dig problem. Jag använder bly i storleken mellan 1 ½ -3 oz i mitt fiske efter gädda och dem monteras på en run-ring via en hake och jag kan ta bort blyet under transport till och från vattnet och inga spöklingor skadas. Du måste ha en storlek på dina bly som gör att dem ligger stilla på bottnen, dem får inte röra sig eller rulla.
Ett bly som ligger stilla ger dig den bästa nappindikationen på dina drop-off indikatorer. För fiske i strömmande vatten använder jag Kordas flat Swivel Pear leads, dessa ligger stilla även med en betesfisk som svajar i strömmen, jag använder samma sorts bly vid fiske med paternoster tackel i strömmande vatten.
Jag tacklar upp denna metod genom att knuta fast 1 meter 0,20 mm lina i det flata blyet och i andra änden knuter jag fast en run-ring, min huvudlina går genom run-ringen och 2 stycken 8 mm pärlor ser till att min wiretafs inte går genom run-ringen. Jag fiskar med spöet stående högt och med lös baitrunner eller spole, betet är en levande betesfisk och gäddan kan ta lina från spolen och mitt larm piper.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.