torsdag 8 oktober 2009

Smartcast ekolodet, så fungerar det!

Det har kommit flera mejl med frågor kring Smartcastlodet och jag råkade ha en liten bildserie var man ser hur det fungera i verkligheten. Bilder säger en del och resten ska jag förklara för er. Jag kan börja med att säga att mitt lod heter Smartcast RF - 10 E och det har några år på nacken. Nu finns samma lod med beteckningen Smartcast RF - 15 E, det har samma funktioner, men har blivit uppgraderad med en temperaturmätara och priset ligger på 199 pund hos http://www.tacklebox/. co.uk i England, vad det kostar i Sverige vet jag tyvärr inte!
Du börjar med att starta lodet och ställer in FishID på specimensized fish, gå vidare till Sensitivity och ställ in lodet på det känsligaste och därefter djupet på Auto. Nu ser du på displayen att lodet söker efter signal, det får du direkt när den oranga givaren läggs i vattnet, då börjar skärmen att rulla och visa dig djup, botten och eventuell fisk.
På översta bilden kollar jag om det finns någon gädda i närheten av mitt utlagda bete, det fanns det inte och jag letade vidare i området.

Lite längre åt höger och en bit längre ut hittade jag en fisk som stod över eller intill en liten kant, djupet var 1,6 meter och fisken stod en liten bit över bottnen. Gäddan var lokaliserad och nu skulle den upp! Jag letar upp fisken genom att kasta ut givaren och låter den driva med vinden, mottageren piper när den lokalisera en fisk och jag notera vart den står/givaren befinner sig. Detta kan du göra under tiden du plockar fram dina spön mm och sen är det bara att lägga ut spöna på dem rätta ställen. Du kan sedan leta efter ytterliga fisk och features som kan hålla fisk, bland dessa features ska du leta efter lite djupare hål i bottnen, grundflader som värms upp lite under dagen eller något var en gädda kan stå gömt, det kan faktiskt vara en ståndplats och gäddan behöver inte vara där just när du letar, utan den kan vara ute på sin vanliga runda i jakt på föda.

Tummen upp för det, men skulle det gå att lura den? det var frågan! Du kan hitta fisken, det är inget problem, men att få den till att öppna munnen är en annan sak, det kan inte köpas för pengar som tur är. Nu gällde det att flytta spöet och få ut ett bete som tilltalade gäddan och hålla tummarna.


Jag började med en hel Sill naturell, man kan alltid ändra till en halv fisk eller prova någon olja eller flavour om det man provar inte fungerar. Det gäller att ligga steget före och inte efter, jag brukar säga att man ska inte blanka under gäddmete. Det finns så gott om gäddor i våra vatten att det går att hitta dem och det går att få dem till att nappa på ett eller annat sätt under en dag vid vattnet.
Spöet var nu flyttad och nya betet var monterad på tacklet, nu kastar du igen för att se exakt vart gäddan står och sedan kastar du ut ditt bete lite för långt och vevar tills du är på rätt plats. Ställ in larmet och indikatorn rätt och vänta.


Jag hann med en kopp kaffe och en cigg, vill jag minnas innan det var dags för ett dropp på indikatorn, den föll sakta ner och gäddan gick mot mig. Som du ser ingen stor fisk, men den kunde likaväl ha varit en riktig stor fisk. Vi vet aldrig riktigt storleken på det som nappar och det gör det hela så fantastiskt spännande (Beggars can´t choose!).
Jag tror att det var ända fisken denna soliga, men svinkalla decemberdag, fisket var inte lätt genom att vi hade haft flera isläggninger var isen gick upp och lade sedan sig igen flera gånger under novenber och december och det är något som stör fisket betydligt mera än man tror.
Jag fiskade i en liten grund damm med en vattentemperatur på max ett par grader. Dammen har en enorm bottenvegetation hela året och man får verkligen balansera sina betesfiskar för att få dem att sakta lägga sig uppe på växtligheten.
Jag gör detta genom att trycka ner en liten strimla foam i betesfiskens munn och kollar i vattenkanten att den sjunker väldigt sakta, ett SSG - hagel är vad jag har att strama min lina mot och jag har justerbar vikt på min drop - off indikator. Det är inte lätt att flötmeta i dammen, på ena stället går det bra, men så kommer det växtlighet som sticker upp högre och betesfisken fastnar, lite av ett dilemma ibland.
Jag har mitt Smartcastlod som är ihopfällbart i en Fox Stalker Boiliebag, här får du rum med lodet, givaren, ett paket extra batterier och en spole med lina som jag använder till att släpa givaren efter en båt. Denna typ av bag ger ett bra skydd mot stötar mm, jag vet inte hur känsliga dessa lod är, men jag har tappat det i båten och det var lugnt. Jag hoppas att detta inlägg har belyst var ni önskade!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.