fredag 9 oktober 2009

Här är vad jag har missat, men det är ett faktum!

12:03 fredag 24 mars 2006
Olagligt att agna med levande fisk
Levande agn är olagligt.
Levande fisk får inte längre användas som agn vid fiske eftersom det räknas som djurplågeri. Det har Djurskyddsmyndigheten slagit fast. Beskedet upprör många sportfiskare som använder levande fisk som agn vid ismete och angling.
”Det är inte tillåtet helt enkelt”
En av de fiskare som är upprörd är Kjell Petterson i Gävle och han tror inte att beskedet kommer att stoppa fiskare från att agna med levande fisk.
– Nej det tror jag absolut inte. Det har sådan tradition sedan urminnes tider så det kan jag inte tänka mig.
Just nu på vårvintern är anglingen som störst. Varje påskhelg är det till exempel tradition för tusentals hälsingar med angling.
Lagen är klar Visserligen går det att angla och ismeta med död fisk, men sportfiskarna själva anser att det är betydligt sämre.
Men det är inget som djurskyddsmyndigheten tar hänsyn till, den följer bara lagen.
– Vi har fått en fråga om vad som gällde för betesfisk och då har vi tittat på gällande rätt i djurskyddslagen och brottsbalken och kommit fram till att det inte är tillåtet helt enkelt, säger Anders Gustafsson, jurist på Djurskyddsmyndigheten.
Vad är det för skillnad på att agna med levande fisk eller levande mask?
– Skillnaden är lidandet. En mask kan aldrig omfattas av djurskyddslagen.
Kommunerna ska kontrollera Nej masken har ingen hög status, men det har fisken fått de senaste åren i och med att forskningen har visat att även en liten mört har känslor. Så nu är det stopp för levande fisk som agn.
Kontrollen av att ingen använder levande fisk som agn ska göras av kommunen, men på Djurskyddet i Gästrikland som ansvarar för tillsynen i alla kommuner i Gästrikland har man svårt att se hur man skulle hinna.
Och Anders Gustfasson på Djurskyddsmyndigheten håller med om att tillsynen kan bli besvärlig.
– Det tror jag också att det kan vara svårt att kontrollera men rättsläget är som vi har gått ut med.
Tror du att lagen kommer att följas?
– Det får man förutsätta att medborgarna följer lagen, säger Anders Gustafsson, jurist på Djurskyddsmynidgheten.
Men ute vid strandkanten i Gävle tycker sportfiskaren Kjell Pettersson att resonemanget att just agnfisken lider mer än annan fisk är ologiskt.
– Jag tycker att detta är att sila mygg och svälja kameler. Om man tänker sig djurrättsperspektiv så är yrkesfisket en betydligt allvarligare sak tycker jag, att strömmingar ligger tonvis i stora tråg och självdör.
Jenny Sanner Roosqvist, Gävle jenny.roosqvist@sr.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.