söndag 11 oktober 2009

Cheap recomendations, a story and a tip for you!

Det är varje år nya som börjar fiska efter gädda och mest är det spinnfiske eller Jerkfiske, men en och annan får ögonen upp för det spännande metet efter denna rovfisk. Ska man sen snabbt bygga upp en utrustning, blir det snabbt dyrt, ibland väldigt dyrt. Jag ska här rekommendera lite som gör att du kan börja fisk utan att banken går kull och du slipper att ha Kronofogden i hälarna vid vattnet!JRC Defender 12 fot 3,5 lb. Pris runt 600 kronor och billigare i UK. Egentligen ett karpspö för nybörjare och jag fick ett för test. Tyvärr är det inget för karpfiske i mina ögon, men jag provade det för gäddmete och här kommer det till sin rätt. Svepande aktion gör att du kan kasta stora beten långt, MEN du måste ha en braid för att kunna sätta krokarna!
Spöet har en lite för mjuk tip, men resten av spöet håller sin angivna testkurva och det suger ut musten av vilken firre. Jag har faktiskt numera 4 stycken i min armada av spön och jag använder dem för närhållsfiske med större beten eller på avstånd upp till 35 meter med mindre beten och dem är bra, du får mycket gäddspö för pengarna och jag rekommenderar dem till alla, men främst till dig som ska börja att meta dina gäddor på grund av priset och prestandan.
Jag hittade denna Dyneema braid från Fladen Fishing på ÖoB! Jo, det är sant och jag var tvungen att prova den till lite av varje. Jag blev imponerad, den är inte alls så tokig som man skulle tro. Jag har använd den till karpfiske, spoddning, featurefinding, på mitt jerkspö, lite spinnfiske och alla möjliga leaders och jag kan inte hitta några fel!
Finns på 100 meters spolar för 79 kronor och du betalar 169 kronor för 250 meters spolen. Färgen är mörkgrön och den mattas lite efter en tids användning, men det gör den även på dem dyra braids också och du kan enkelt färga den igen med en vattenfast tuschpenna.
Det står 25 lb på spolen och 20 lb med knut, detta är en kraftig underskattning! Den är betydligt starkare och den tål mycket stryk, det står ytterligare på spolen att dimensionen är mellan 0,22 - 0,26 mm, men jag har inte märkt någon skillnad på dem 5 spolarna jag har på mina gäddrullar!

Trilene XL (extra limp) är ingen nyhet på marknaden, den har varit med i över 20 år nu och det är en väldig mjuk lina som är stark och som kastar bra. Jag nämnar den för dig som söker efter en bra lina för spinnfiske efter Gädda och Abborre.
Denna lina finns även i en variant som heter Trilene XT (extra tough) den är försträck och mycket nötningstålig, men jag måste varna dig för dessa försträckta linor, dem kan gå av precis var som helst under hård press eller bottennappp.


Vapnebäcksån, ett litet vatten var jag redan 1993 tog en gädda på 9,3 kilo och efter denna fisk har det blivit ett par runt 8 kilo. Sen har jag inte varit där tills förra hösten var jag fick suget till att återkomma igen. Det blev en dag jag sent ska glömma!
Efter ett par mindre snipor, flyttade jag upp i ån och hade ett par spö stående var ån rinner ut i dammen. Vid 14 - tiden fick jag ett väldigt försiktigt nafsande på ett av dessa spö och trodde att det var en mindre gädda som fibblade med min halva Makrill. Jag tog av indikatorn och kände på linan, det var lite mera motstånd än det brukade vara och efter en liten stund krokade jag. Vilket tvärstopp det blev och efter ett par tunga gungningar i spöet kom sen en sakta seg rusning, med andra ord en stor gädda!
Varje gång hon vände kom det virvlar som efter ett årtag och i den tredje rusningen gick hon fast i ett natebälte, men hon kom loss och det flöt lite skit på ytan. Sakta kom hon närmre, men jag såg att hon bara satt ytterligt krokad på den nedersta kroken och 30 cm från håven skakade hon loss krokarna och var borta! Som tur var regnade det, så mina tårar syntes inte!
Fan vilken fisk! Jag skulle uppskatta den till kanske 13 - 14 kilo, men det är svårt att uppskatta en vikt på en fisk i mörkt vatten under en ytan när regnet fallar. Två saker är dock helt klart, hon var stor och jag vet vart hon stod och jag ska göra ALLT i min makt för att landa henne och det blir förhoppningsvis nog snart!?
Man får så många tankar efteråt, skulle jag ha väntad lite till med krokningen? Tog jag henne för hårt under drillningen? Jag vågade inte vänta längre, då större gäddor ofta sväljer sina beten på plats och man måste visa dem vem som bestämmer under drillningen, annars är det oftast gäddan som går segrande därifrån.
Sen funderar jag på en sak, jag bytte plats vid 11.30 och hon nappade vid 14 - tiden, var det ett sådant tillfälle var hon började jaga föda var det började bli mörkt? Stora gäddor har ibland svårt att förflytta sig utan att betesfisken märker dem och det kan mycket väl vara en gädda som jagar under sena eftermiddagar eller kvällar? Jag har träffad en del av dem lokala gäddfiskar som spinnfiskar i vattnet och frågat om dem får större fisk, men dem fångar bara gäddor i storleken 1 - 2 kilo på sina beten och som störst hade dem fått på 4 kilo.



En dag tar sitt slut vid vattnet, men är den slut ur fiskesynpunkt? Jag tror inte det! Jag vet att det inte är så i en del vatten. Jag har många gånger fiskat hela dagen och bara fått mindre gäddor, framåt sena eftermiddagen lägger dem av och plötsligt får man ett napp som viser sig vara en större fisk.
Det hände ofta att man fick större gäddor under Ålmete med Löja mitt i natten. Jag ska kanske sätta upp bivvyn i framtiden och se vad som händer. En sak är säker, jag glömmar aldrig synen av gäddans huvud vid håven och hur sakta den simmade iväg från mig. Jag ska vända på steken snart och då blir det den som aldrig glömmar mitt fula tryne och den får gärna simma iväg sakta, men först ska jag ha mina bilder och hennes siffror!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.