fredag 23 oktober 2009

Ett par viktiga tips i höstrusket.

Här kommer lite viktiga tips till dig, tips som kanske inte behövs varje gång du är ute, men för eller senare kommer du att ha användning av dem och då har du dem med dig och det är min stora förhoppning att du har det som behövs. Här är gäddan riktigt illa ute! För eller senare kommer detta att hända dig och då måste du ha en kraftig avbitartång, så du kan klippa av kroken. Gå försiktigt in genom gällocket och klipp av kroken, dra inte i den! Krokspetsen kan sitta kvar, den rostar bort på ett par dagar. Nu är min fråga, hur många klipper sönder sitt tackel i detta läge? Inte många måste jag tyvärr svara och det är inte bra!
Gäddan är ingen självmordspilot, den var bara hungrig och tog ditt bete. Från det ögonblick du krokar tills du släpper tillbaka din fisk, så har du och bara du ett stort ansvar för att allt går rätt till och att fisken går tillbaka på ett så skonsamt sätt som bara är möjligt!
Små flöten som detta är perfekta för fiske nära land typ vid vasskanter mm. En liten betesfisk och det är klart, dessa flöten är korta och lite knubbiga och den har en bra bärkraft. Jag gör dessa själv med balsastav på 20 mm och längden bestämmer du själv, montera ett lekande i botten och du kan ha dem även till floatledgering.

Två wiretafsar. Den övre med mitt beteslås och den nedre med 2 - krokstacklet, montera alltid dina blyhagel på den övre wiren. Det ger mera rörelsesfrihet för ditt bete och ingen huvudlina är skadad av blyhagel, mina blyhagel väger 5 gram och det räcker i dem flesta fallen, fast ibland får man ha två stycken om det blåser hårda vindar.


Kolla din wire efter varje landad gädda, är den på något sätt skadad, så klipp av krokarna och lekandet och ta med wiren med hem, den ska inte ligga i naturen. Är inte krokarna skadade kan dem återanvändas och likaså lekandet. Tänk inte att det duger! Det gör inte det och jag lovar att du kommer att ångra dig, den dagen var du tappar en stor fisk på grund av en dålig wiretafs!
Det värsta är inte att du tappar fisken, den går en sakta död till mötes med dina krokar i halsen!
Ha alltid koll på dina tafsar och ha alltid ett gäng färdiga på din rig-bin och byt vid minsta skada.



För eller senare kommer detta att hända dig. Du river, sticker dig på gäddans tänder eller så bitar den dig! Dem älskar människokött, jag skojar bara! Vad som är viktigt är att du rengör såret och pressar ut så mycket blod du kan och rengör det igen med en steril våtservett.
Man kan få fruktansvärda infektioner och dem är inte att leka med, jag vet av egen erfarenhet, hur illa det kan bli av ett bett från vår sötvattenskrokodil.
Jag har märkt att det aldrig är handen som man använder till gällgreppet som skadas, utan det är handen som man använder för att få ut krokarna som oftast tar lite stryk. Ett litet kit med plåster och rengöringsservetter är inte helt fel att ha med sig i utrustningen och det tar ingen plats. Är du lite klumpig av naturen, kanske du ska ha med dig ett först hjälpen kit och har du tummen mitt i pannan, rekommendera jag att du fiskar ihop med en gäddfiske intresserad läkare. ; - )




2 kommentarer:

  1. Hmm får söka efter en gäddfiske intresserad läkare tror ja :) Hur kommer det sig att det alltid är nästippen man blir biten & riven på av gäddan? hmm kanske lite närsynt :) får skaffa en gäddintresserad optiker också.

    SvaraRadera
  2. Använd större bete, så dem blir mätta, så slipper du att dem nyper dig i kranen ;-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.