torsdag 15 oktober 2009

Mahinknuten, så gör du den!

Vi fortsätter med den utlovade Mahinknuten, en suverän knut när du ska skarva ihop två linor. Även denna knut lämpar sig för mono till mono, braid till braid och mono till braid, med andra ord du kan skarva ihop vilka linor med denna knut.
Den är perfekt för montering av snagleaders och chockleaders, var du har en tjockare och mer stryktålig lina närmast ditt tackel och bete. Dessa leaders tar alla påfrestningar under kastet och denna knut glider lätt genom spöringerna genom sin konade form.Börja med att lägga två öglor runt pek och långfingret, lossna dem från fingrana och trä linänden genom båda öglorna som visad på bilden. Nu drar du ihop öglorna och det bildas en liten knut runt din huvudlina. I detta fallet är det den oranga linan som är din huvudlina.
Fukta knuten med saliv och dra den hårt, dra sedan ut en bit och kolla så inte din huvudlina är skadad typ klämt eller annat just under knuten. Är den skadad, klipper du bort den skadade biten och drar ut en ny bit bit lina. Denna bit lina ska vara ca 20 cm, så du kan göra resten av knuten.

Nu lindar du ner 10 varv och därefter lindar du tillbaka 5 varv över dem 10 du nyss gjorde och sticker linänden genom det första varvet. Du ser på bilden hur det ska vara. Fukta hela knuten med saliv och dra sakta ihop knuten.


Se till att alla varven lägger sig snyggt, det kännetecknar en bra och stark knut. Dra ihop knuten helt och strama den så hårt du kan.



Trimma knuten med en sax och din Mahinknut är färdig, du kan ge den en liten droppe med snabblim om du så önskar. Lägg märke till knutens form, den spetsiga änden går genom spöringerna först och det är ingen knut som hindrar eller påverkar dina kast något nämnvärt.
Se till att du gör dina leaders runt 10 - 12 meter långa för ett 12 fots spö och 11 - 13 meter för 13 fots spö, du har du ca 15 varv på din rulle när du ska dra iväg en hel Makrill till horisonten och du har så pass mycket leader att du inte behöver ha en knut farande mellan spöringerna under drillningen inne vid håven.
En viktig sak du ska tänka på när du ska kasta långt, är att knuten måste ligga längst ner på din spole och alla varven över knuten, annars är det risk för att din leader dra ut knuten först och du får du problem, det måste ha sin rätta gång: Hela leadern, sen knuten och sen hänger huvudlina med, inte 3 meter leader, sen knuten och resten av leadern, det skall lämna spolen i rätt ordning!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.