onsdag 28 oktober 2009

Mumma för Abborre och Gädda, prova dem om det är trögt!

Både Abborren och Gäddan kan vissa tider vara otroligt tröga och då gäller det att kanske prova med lite udda beten eller något som inte används för ofta i dem områden du fiskar. Det kan vara en upphängerfluga, en wobblare som färgmässigt sticker ut eller en större spinnare.
Många kör med sina vanliga beten och ger dem inget står man sig slät och blankar. Variera ditt fiske hela tiden och hitta rätt bete för dagen, det är vad dagens inlägg ska handla om. Vi har varit inne på upphängerknuten tidigare och den passar perfekt när Abborren är på plats, men inte vill hugga. En streamerfluga som denna oranga, placerad 30 - 50 cm framför en liten wobblare eller jigg kan få den randiga på andra tankar. Man väcker Abborrens avundsjuka och börjar en fisk att få intresse, så kommer dem andra i stimmet att vakna till liv.
Både den oranga streamer flugan och dennna grönsvarta har gett mig fisk när annat inte har fungerad. Använd inte en spinnare, den kommer bara att snurra ihop linan och flugorna och det blir trassel. Bäst är ett liten silvrigt skedrag, en jigg eller en mindre wobblare i 8 - 12 cm storlek. Jag har även fått Id på dessa flugor, kanske inte det man var ute efter, men det viser bara att dem är effektiva små beten.

Mindre softbaits som dessa två jiggar kan också vara rätt melodi när Abborren är trög. Fiska dem med olika rörelser typ knycka, veva sakta, veva snabbt, låta dem sjunka, sen snabbt igen o s v. Det brukar funka eller låt dem jaga en streamer som nämnd tidigare.


Rapala X-rap i 12 cm är nog mera ett gäddbete, men den ger även Abborre, när dem är i stöten. Jag har alltid dessa två färger med mig oavsett vart jag fiskar och dem har räddat en och annan dag var jag har metad i flera timmar med både live och deadbaits. Dem finns alltid med mig!



Jag är absolut ingen spinnfiskare, men jag ser hur man fiskar ute i Kalmar sund, oftast är det inne i vikerna på grunt vatten och man undviker alla ställen med gräs. Varför? Jag tror att det är här fisken finns! Småfisken har skydd i gräset och rovfiskarna stryker runt och vänter ut dem.
Jag tror att en spinnare som denna kan vara ett bra bete, dem är lite skyddade mot gräset och dem ger bra reklam genom sina färger och dem dubbla skedarna, kanske värd att prova?
Jag tror på mera variation bland betesvalet, just nu fiskar alla gädda med stora Jerkbaits och visst ger det fisk, men man hör ofta att fisket är dåligt och frågar man om dem provade andra beten, så blir svaret jag jerker bara!
På det svaret måste jag tyvärr sticka ut haken och säga att det är idioti att inte ha annat med sig! Det skulle vara samma sak om jag åkte och metade gädda med bara Sill i betesspannet, vill gäddan inte ha sill, så blankar jag! Men en liten levande eller död Mört hade gett fisk och jag hade räddat äran.
Nu är det inte många dagar kvar till Pike Tournament och en del börjar nog bli en aning nervösa för hur det ska gå. Jag har ingen aning, jag har inte varit med på denna tävling, men jag vill passa på och önska alla deltagare ett rigtigt SKITFISKE på er.
Jag kommer att hålla lite kontakt med en del deltagare och kommer att rapportera vad som sker under detta evenemang. Glöm inte Pike Night hos Sportfiskecenter i Kalmar, rabbaterade priser inför tävlingen och du kan träffa Trumman som viser upp nästa års nyheter från CWC, bara den grabben är värd besöket!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.