måndag 12 oktober 2009

Den flyttbara stoppknuten, så gör du den!

Vi flötmetar våra gäddor på olika djup och vi fiskar på flera djup under en dags fiske, vilket innebär att vi måste ha ett flyttbart stopp för våra flöten. Det finns små fina silicone stopps att köpa och dem är bra, men dem går lätt sönder under fisket och framför allt vid fiske med braid som huvudlina. Jag föredrar den gamla traditionella stoppknuten, den sitter alltid bra och går inte sönder under fisket. Den är väldigt enkel att göra även i kallt väder och det tar under en minut att göra den. Du kanske bara använder silicone stopps - helt okay! En vacker dag är dem slut och då har du i alla fall möjligheten att kunna göra en stoppknut efter denna övning.
Du behöver en sax och en 20 cm bit lina eller braid, det är allt! Forma en stor ögla och lägg denna mot din huvudlina som visad på bilden.
Stick ena änden av lina genom öglan 6 - 8 varv som visad på bilden.

Dra åt sakta i båda linänderna och se till att varven lägger sig snyggt, fukta hela knuten och dra åt knuten hårt. Kolla om du kan flytta den, det ska gå lite trögt, så den inte flytter sig under kast mm.


Trimma stoppknuten med saxen, lämna gärna en 10 mm tamp på varje sida om knuten som visad på bilden, det gör att stoppknuten lättare glider genom spöringerna under kast och du har lite så du kan strama med om den skulle vara för lös.



Så ska den färdiga glidande stoppknuten se ut. Öva lite och du blir snart van att göra den, enkel och väldig effektiv knut som håller dina flöten på rätt nivå.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.