fredag 16 oktober 2009

Megaflöte för stora betesfiskar, slowtrolling och resentioner.

Stor Gädda tar oftast stora byten sägs det och det finns en stor del sanning i detta, Gäddan är lat och vill spara energi. Men för att kunna fiska med stora beten och här menar jag betesfiskar upp emot 500 gram, så krävs det lite mera från din sida. Du behöver ett flöte som klarar dessa betesfiskar och du kommer att få tanken: När är det dags att kroka med tanke på storleken på ditt bete. Jag ska belysa hur jag gör och det fungera bra och det blir lite gör-det-själv igen denna gång. Detta flöte klarar 45 gram bly och det är gjord av en frigolitkropp som du kan köpa på Panduro Hobby, en genomgående tub gör det glidande och den är limmad med 2-komponentslim typ Epoxy, färgen är upp till dig. Detta flöte klara fisket med stora betesfiska under normalt flötmete och det klara även ett par mindre betesfiskar under slowtrolling, något jag kommer till.
Här är mitt tackel som jag använder till det stora flötet, som du ser så sitter blyet på 30 gram fast på wirens övre del, detta för att hålla linan sträckt mellan flötet och tacklet (viktigt under slowtrolling) Beteslåset gör att jag snabbt kan byta den nedre delen av tacklet till större eller mindre krok mm.
Mitt spinnerblade är låst med ett wirelås och det rotera fritt mot ett par färgglada pärlor, jag har även en tunnare wire nederst för att få bättre rörelse på betesfisken.

Vilken ritning! Man skäms nästan, men den visar hur du kan slowtrolla med två betesfiskar som monteras med kroken i munnen. Det gör att dem lever längre och två beten ger mera reklam än ett, dem kommer att vilja simma åt var sitt håll mm och det skaper rörelser som Gäddan snabbt upptäcker. Vid slowtrolling ror jag båten så sakta det bara går eller låter vinden göra arbetet åt mig. En supermetod som söker över stora avstånd under en dags fiske!
Jag var inne på på hur lång tid du ska vänta med att göra mothugget? Svårt att säga, men är gäddan i farten, så tar dem betet snabbt och sväljer, men andra dagar är dem kanske pilliga?
Jag brukar vänta max 30 - 40 sekunder och skulle du missa fisken, så tror jag inte att det var en större gädda. Dem flesta stora Gäddor huggar antingen hårt eller så glider flötet bara sakta längs utan och försvinner ner, mindre gäddor håller ofta på att dalta med betet länge innan dem tar det eller släpper det igen.


Dessa krokskydd bör finns i varje gäddfiskaren utrustning, helt suveräna och man slipper att få ont eller sitta och plocka ut krok ur kläder mm. Finns i olika storlekar och färger. Kanon för den rörliga fiskaren som kanske går längs en å, då vill man inte släpa på för mycket grejor och med ett par wiretafsar i fickan kommer man långt.



Fox Warrior linan är en billig lina som jag kan rekommendera, den är stark och nötningstålig, men tyvärr lite stel att kasta med och den har en mycket bra färg för fiske över gräsbottnar var gäddan ofta står. Finns bara på storspolar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.