torsdag 3 december 2009

Wiretraces.

Enligt era frågor via mejlen, så ser jag att det finns lite villrådighet kring hur dem ska långa dem ska vara, vart haglen ska sitta mm. Jag tar det igen med lite bilder och text och sen kan ni detta, det är inte så svårt, som en del av er har fått för er. Du börjar med att göra den wire som har två krokar, wiren skall 3 gånger genom varje hylsa, annars finns det en risk att dem kan glida upp! Gör denna wire ca 45 cm med allt inräknad, den övre wiren, ska när den är klar vara minst 15 cm längre och helst 20 cm! Använd kvalitetskomponenter och inget skräp! Montera alltid dina blyhagel på den övre wiren och aldrig på din huvudlina, haglen kan och vill skada din lina, med ett linbrott till följd.
Med denna wire kan du fiska med betet på bottnen och du kan poppa upp din betesfisk och det är säkert. Skulle din betesfisk som står en liten bit över bottnen sjunka ner och lägga sig över wiren, så är det lugnt. Gäddan får din övre wire i käften och den kan inte bita av din lina.
Detta är mitt tackle för fiske på längre avstånd. Den lilla bommen skapar ett avstånd mellan blyet och min wire och det blir fritt från trassel under kastet. Var som sker ibland, är att blyet går före i luften och betesfisken kommer en bit efter.
Detta kan du eliminera genom at en ögla av PVA - tråd eller tejp mellan run - ringen på blyet och beteslåset. Nu flyger det samlad och är ändå trasselfritt.

Här ser du vilket avstånd en 5 cm lång bomm skapar och det kan inte trassla sig i kastet, se alltid till att du har en pärla som är tillräckligt stor så inte bommen dras in i run - ringen, en 8 mm pärla är vad du behöver.
På andra sidan av bommen ser du en 5 mm pärla, den skyddar knuten. Som alltid, så har jag ett beteslås till mina wirar, vilket underlätter en hel del när man ska byta wire, eller har en sprallig gädda på avkrokningsmattan.


Kasttafsar eller overtraces. Mina kasttafsar gör jag 50 cm långa och ibland räcker inte det! Jag har flera gånger råkad ut för under trollingfiske med drag eller wobblar, att en fisk har kommit bakifrån och tagit allt och jag har inte ens känd en liten knyck! Ska man ha en meter wire?
Mina overtraces gör jag mellan 60 - 70 cm långa och då är jag på den säkra sidan under mitt gäddmete.
Dessa wirer på bilden är lindade och det gör du genom att värme upp 6 cm av wiren med en tändare och sen viker du wiren dubbelt och sticker wiren genom lekandet och gör ett halvslag ut över lekandet och därefter lindar du wiren med en twindlingstick.



Det blir starkt och snyggt, lindningen ska ligga tätt som en lindad spöring, då blir det som bäst! Kolla alltid din wire efter ett hugg eller en landad fisk, dem kan bli krökta, upptrasade mm.
Klipp av dem komponenter som kan återanvändas och ta den söndriga wiren med hem, kasta den inte i sjön! Bevara dina wirer på en rig - bin, så håller dem sig hyfsad raka och är skyddade.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.