måndag 7 december 2009

Bolt - riggen för svåra gäddor.

Jag har nämnd att du kan bolt - rigga dina gäddor, denna rigg är i första hand riktad för gäddor som har varit med om det mesta och som oftast tar just dessa upplärda gäddor dina beten och sticker i en väldig fart, för att sedan släppa betet eller ibland tugga betet i sig.

Huggen liknar ett run från en karp och många blir förvånade. Riggen är också bra under lekfisket, var honon kan göra en massa utfall mot ett störande bete som hon inte kan skrämma eller jaga bort från "sin" plats. Det är inte en rigg som jag använder ofta, men den kan berhövas och här har du den.Så här ser den ut. Använd stora flata bly som har en stor anläggningsyta mot bottnen, det skapar mera effekt när gäddan ska kroka sig själv. Gäddan är hård i munnen och det krävs bly på minst 4 oz och gärna mera, Kordas Flat swivel pear och grippa är dem jag använder.

Stoppknuten ska vara flyttbar och du bestämmer hur långt gäddan ska få rusa innan kroken nyper fast henne. Bommen skapar ett avstånd mellan tacklet och blyet och eliminera eventuella trassel under dina kast.
Här ser du att bommen håller wiren på avstånd och pärlorna skyddar din knyt, samt stannar mot stoppknuten. Du ska täcka hela blyets lekande och safe - linken på bommen, jag ser här att min gummitub är för kort, Sorry!

Jag använder en kort wiretafs till denna rigg och gör dem i lite olika längder typ 10 - 20 cm. Kroken gör du av 2 stycken sylvassa enkelkrokar som du sätter ihop med shrinktube, jag använder oftast storlek 2 eller 1/0 för detta med ensåkallad Beaked point och dem skall vara supervassa.
För montage av din betesfisk behöver du en betesnål med en öppningsbar ögla i änden och här monterar du ditt lekendet, som visad.


Jag har valt att visa hur du monterar din krok på en liten Abborre, det är viktigt att du använder små betet typ upp till 10 - 12 cm, dem ger bäst effekt! Det gäller att ha ett litet bete och stora krokar som sticker ut och kroken skall vara placerad ungefär på mitten av betesfisken. En gädda som greppa detta bete och sticker kommer att få en överraskning - Jag lovar!
Stick in betesnålen ett par cm bakom gällocket på betesfisken och för ut den ett par cm innan stjärtspolen, som visad och fäst kroken som visad. Koppla på wiren till din overtrace och bestämm hur långt upp din stoppknut ska sitta.



Du fiskar på denna metod med dina banksticks nerstuckna i marken, så dem står stadigt och använder en Drop - off indikator som vanligt, men denna måste ha så pass mycket bly att den direkt visar ett drop - back bite.
Den på bilden har ett bullet lead på 25 gram och den fallar som en bomb, mina larm är Fox MMX som tydligen talar om att indikatorn fallar. Jag har dessa larm på platser var jag sitter nära, men kanska inte kan se spöet.
Du kastar ut och ställer in allt som vanligt, men du fiskar din bolt - rigg med stängt bygel och med en lossnad broms eller med baitrunnerfunktionen påslagen, din spole ska gå stramt, men den ska kunna rotera, så gäddan kan ta lina i rusningen/nappet! Detta är viktigt, annars kan du bli ett spö fattigare och gäddan kan få stora problem.
Små beten som Mört, Sarv, Mindre Abborrer och större Löjor/Siklöjor är dem bästa beten för denna rigg, är du tveksam till ett krokval, så kan jag rekommendera Kordas Wide Gape i storlek 2, den är vass och har en Beaked point (Inåtvänd spets)Den kommer att nypa fast gäddan om du bara har placerad kroken rätt och på rätt ställe. Prova även med mindre halvor från Sill och Makrill och montera dessa på samma sätt.
Du behöver bara hålla handen på spolen, när du krokar eller veva på veven och kroka gäddan, resten kan du! Ha denna rigg i bakhuvudet, en dag kanske den blir aktuell att prova, gäddan blir med tiden lika lurig som andra fiskar som har landats några gånger och vi ska vara steget före och inte efter!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.