lördag 12 december 2009

Hantering av dina livebaits och vad du behöver!

Hanteringen av dina livebaits är viktigt och det gäller till fiskeplatsen, under fisket och även under hemresan. Levande beten är något av det bästa du kan ha till gäddan, men glöm inte att ha med lite döingar också!
Man vet aldrig vad som fungerar bäst för dagen och det gäller att vara garderad och ibland föredrar dem större damarna ett dött bete. Vi ska titta lite på hur du gör för att hålla dina livebaits vid liv under en dag vid vattnet och avslutningsvis titta vi lite på nappalarmen som är så viktiga.Använd alltid en ljus eller vit hink till dina livebaits, det har fördelen att du kan se genom hinkens sidor om dina beten är rörliga och mår bra, så glöm dem svarta hinkarna. Du måste ha ett tätsittande lock, så du inte får vatten i hela bilen under transporten till och från fiskevattnet. I locket ska du ha ett litet hål var du kan sticka ner stenen från din syrepump och gärna en liten hållare på sidan var du fäster din syrepump.
Denna hink är en 60 liters hink som normalt används för vintillverkning och dem är perfekta, skulle handtaget inte vara bra, kan du borra ett hål på varje sida om hinken och använda ett kraftigt nylonrep och en bit trädgårdsslang som handtag och du knuter knuterna på insidan av hinken.
Du behöver en liten beteshåv för att få upp dina livebaits ur hinken, en del har en större akvariehåv, men jag har gjord mig en själv med lite djupare nät och ingen betesfisk hamnar på marken eller i båten. Ett kort skaft och ett litet handtag är allt som behövs och något gammal nät från en kasserad håv.

En bra syrepump är ett måste för att hålla dina beten vid liv, denna kommer från Darts i Malmö och den har två hastigheter och en omformare som gör att du kan få ström från bilens cigaretttändaruttag.
En kanonbra syrepump som jag har haft i flera år nu och den fungera i alla väder, priset var 159 kronor och den drivs med batterier, den tar inte mycket batterier även under fiske i flera minusgrader. Ta hem dem begagnade betesfiskarna eller om några skulle dö och frys in dem till framtidiga fisken eller skär upp dem i småbitar och mäska med dem.


För båtfiske använder jag oftast en betessump som denna, jag hittade denna i Danmark för kanske 15 år sedan. Du hänger den bara över relingen och fisken får all den syre dem behöver. Glöm inte att ta in den i båten om du ska flytta på dig, dem klara inte en flytt på en kilometer i 10 knobs hastighet!
Den är ihopfällbar och blir platt, den har en dragskolåsning på den övre delen så inga beten kan hoppa ur den. Den är perfekt att ha med sig dem dagarna var man fiskar betesfisk samtidigt som gäddspöna ligger ute, häng den över en banksticks och den fungerar som ett keepnät i miniatyr.



Dem flesta som metar gäddor, har sina larm monterade på banksticks och man stoppa ner dem i Holdallen efter fisket, här kan larmet ta skada genom att knappar mm, kan få stryk och lossna. Se till att du skaffar dig någon form av skydd typ ett överdrag eller som här ett hardcase, titta på mitt hardcase, så ser du vad jag menar.
Det är fullt med repor och frågan är om knapparna hade klarad sig utan ett skydd. Se även till att du har med dig lite extra batterier till dina larm, du vet aldrig när det lägger av, men du kan vara 100 % säker på att det lägger av mitt i fisket!
Du kan göra dig en liten pouch, var du har extra batterier till larmen, pannlampa, ficklampa o s v, så har du alla dina batterier på samma ställe och slipper leta. En del larm har en lucka vid batterierna och en del krävs det verktyg för att byta, se till att du har dessa verktyg med dig också.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.