onsdag 2 december 2009

Lite av varje för ditt gäddfiske.

Det blir lite blandade tips i dag! Äntligen kommer det ner lite kyla från Norr, det kan kanske få gäddan på ett annat humör? Fisket har varit trögt i min del av landet och alla jag har pratad med säger att det inte är som det brukar vara, utan trögt fiske vart man än är och jag får nog hålla med om det. Vi som lever får se och snart är det helg igen och det är bara att nöta tills det händer, mer än så kan vi inte göra. Snart kommer det en kort period var isen kommer och den verken bär eller brister, då tycker jag att du ska tillverka dig ett gäng flöten till den kommande vårens gäddmete. Lite rundstav av Furu, lite tunna elrör, lite färg, lim och lite gardinringer samt en massa båtfernissa och då kan det blir som du ser på bilden!
Långa såkallade sliderfloats som är perfekta för floatledgerring i blåsigt väder med lite sjögång och dem tunna har du när det är lugnt, ställ in dessa flöten så bara det oranga syns och du har enormt känsliga flöten som visar allt som sker vid betet. Dessa flöten behöver inte ha världens finaste finish, dem ska bara visa dig vad som sker.
Här har du tacklet för floatledgering. Jag har alltid ett flötesstopp mellan flötet och mitt beteslås, det gör att jag kan ha ett fast avstånd och mina flöten trasslar sig aldrig och dem skadas inte av blyhaglen under kastet. Du justera ditt tackel genom att montera SSG - haglen på din wiretafs, aldrig huvudlinan som kan skadas av haglen!
Ha mellan 6 - 12 cm mellan dina krokar och det passar till dem flesta beten, vid kallt väder eller när gäddan är pillig, ska du gå ner i betesstorlek och krokstorlek. Testa olika doften mm, tar gäddan ditt bete och släpper det igen, så kan du montera en halv fisk på en wiretafs med en trekrok i storlek 6 och kasta ut till gäddan. Ha spöet i handen och kroka direkt linan rör sig, det brukar kunna gå att lura dem på det sättet.

Lite grejor för en dags fiske. Jag kommer tidigt och så snabbt det bara går, ska mina beten ut, 4 färdigtacklade spön, var jag bara behöver montera wiretafsarna med betet. Det första jag gör är att få fram min håv och matta, sen ut med mina banksticks och indikatorer på dem rätta platserna, avståndet mellan mina banksticks vet jag redan sen många år tillbaka och sen är det spönas tur.
Alla 4 spön har var sin metod, 1 flötmete, 1 bottenmete med glidande bly för längre avstånd, 1 floatledgering och det sista är ett frilina, som jag fiska som frilina eller med deadbait wobbling eller rent av spinnfiskar med. Matta, stol, carryall, beteshink och holdall är vad jag har med mig, det ser mycket ut, men jag flyttar mig på 5 minuter och då är allt inräknad.


Rig - foam har ett syfte, nämligen att få karpbeten att stå en stund uppe och sedan när det lösas upp, så faller dit bete sakta ner. Jag använder detta även till mina gäddbete på bottnar med mycket gräs, det får din betesfisk att sakta lägga sig uppe på gräset och gäddan hittar ditt bete lättare. När bitarna kommer upp till ytan, kan du vid hjälp av en katapult skjuta ut lite fiskbitar över dem och locka till dig gäddan, precis som man gör med beten under karpfisket.
Köp inte dessa rig - foambitar, det är ett förpackningsmaterial och du kan få dem gratis hos din närmasta radio, data eller TV handlare. Se bara till att dem smälter i munnen, dem är gjorda av majsstärkelse!



Här har du liten behändig stol som egentligen är gjord för att ha på en bedchair till karpfisket. Den kan du använda som stol i din båt, allt du behöver göra är att fälla upp den och ställa den på en av båtens toftar och sätta dig. Din egen vikt kommer att göra att du kan luta dig tillbaka och sitta skönt, medans du övervakar dina trollingflöten eller flötmetet. Den tar ingen nämnvärd plats och är ett måste för en heldag i en båt.
Jag är inte snabbaste i världen med att få ut mina gäddspön på morgonen, men nog f-n att det går fort och vi ska titta lite på hur jag har det och hur jag gör: Alla mina spön är som tidigare nämnd färdigtacklade för 4 olika metoder. Mina larm sitter på banksticks, mitt flöte för floatledgering ligger i tuben med mina Drop - offs, mina verktyg ligger redan i avkrokningsmattan och blyet jag ska använda till längre distanser ligger i min ficka.
Jag har redan 3 wiretafsar sittandes i 3 olika beten med 3 olika dofter klara, dem ligger packade var för sig och är frysta. Väl framme vid fiskeplatsen tar jag fram mattan med verktygen, därefter lägger jag fram min håv. Fram med 7 banksticks och jag placerar ut 3 banksticks med larm och 3 banksticks med Drop - offs monterade, därefter tar jag ett spö i taget och montera min wiretafs med betet på och lägger ut det, sen nästa och nästa tills dessa 3 spön är ute. Den sista banksticks är till mitt flötmete.
Upp med stolen och jag tar mig en kopp kaffe och under tiden funderar jag över vilket område jag ska flötmeta. Efter allt är klart ordnar jag till alla boxar, rodbands, sleeves mm, så jag har rent omkring mig. Allt har sin egen plats, så jag hittar snabbt t ex mina blyhagel om jag behöver den, allt är kollat hemifrån och inget fattas.
Så fiskar jag upp till en timme och har det inte hänt något, så flyttar jag ett spö till en annan plats och under tiden flötmetar jag, skriver upp vilka beten jag använder, avstånd, plats mm. Skulle det blåsa, så kanske jag driftfiskar lite, jag sittar inte stilla någon längre tid under dagen. Jag funderar hela tiden på mitt nästa steg, ska jag prova en annan flavour eller en olja, ska jag göra en Kebab mm.
Jag vet när gäddan brukar hugga och har jag inte haft ett napp innan klockan 09.00, så blir det svårt och har jag inte haft napp fram till 10.00 så blir det till att jobba hårt denna dag eller kanske flytta till ett annat mera produktivt område om man vill lyckas, ibland går det bra, men ibland vill det sig inte. Jag spara alla beten som jag har använd under dagen, skär dem i mindre bitar och mäskar med dem i vattnet, men bara om jag ska fiska där dagen efter. Ska jag fiska dagen efter i ett annnat vatten, så tar jag med mig dem hem och mäskar med dem i det nya vattnet. Skulle något behöva bytas eller tacklas om, så gör jag det innan jag åker hem, det ska vara klart till nästa fiskepass! Allt packas ner likadant varje gång och då går det undan nåsta gång jag ska fiska.




3 kommentarer:

  1. Gäddan har kommit igång här uppe i gästrikland nu efter en rätt lång döperiod. Kommer föra statistik i framtiden & skapa min egen fiske almanacka :) Absolut bäst (trollingfiske) hittills har varit de 2 sista "bra fiske" dagarna & 2 dagar in på nya perioden i abu kalendern av vad jag märkt hittills :)
    Ut igen bara å riktigt skitfiske på dig...

    SvaraRadera
  2. Bra! Du kommer snabbt att hitta ett mönster för respektiva vatten och när fisket kommer att vara som bäst. Abu kalendern trodde jag på när jag var 10 år gammal, numera går jag efter mina små notiser och egen erfarenhet ;-D

    SvaraRadera
  3. Jag kollar alltid den, antar att det är sedan barnsben, läser också horoskop & litar blint på smhi haha

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.