onsdag 9 december 2009

Tips i decembermörkret!

Det pissiga och tråkiga vädret bara fortsätter att ligga över Smålandia, det är trist och sövande att behöva se detta dag in och dag ut, men det blir bättre tider. Fisket är inte det bästa heller och jag vet inte vad man kan göra åt saken, förutom att åka utomlands till någon solig badort med fiske i närheten.
Vi kör lite tips i dag, mest som en reminder och jag ska passa på att tacka alla besökare som är inne. Jag trodde nog att mina bloggar skulle vara intressanta och ha en del besökare per dag, men detta gick långt över mina förväntningar och jag är väldigt glad för att kunna hjälpa till eller kanske bara skapa lite kvällsläsning. Stort tack än en gång! En fin Linnéasjön morgon med ett par gäddspön ute, vädret blev fint för en gångs skuld, men det hjälpte föga denna dag. Ingen vind att tala om och troligen var gäddorna mätta och nöjda, kanske var huggperioden över för denna gång? Jag vet dock att det blir flera fina dagar, med dem rätta vindarna och jag vet redan nu vilket som gäller, när det gäller huggperioderna, så nästa gång kommer jag rätt, men vädret kan jag inte göra något åt!
Jag bryr mig inte om vädrets makter, jag har så lite tid till fisket att jag oftast åker i vilket väder det än är, skulle jag sitta hemma bara för att det inte känns riktigt bra, så skulle jag inte få många gäddfiskedagar per år. Det finns kläder och andra skydd som är anpassad för uteliv i extrema väderförhållanden, så det kan man inte skylla på.
Fast det är inte så roligt att komma hem sent en söndagkväll med hela utrustningen dränkt i regnvatten och ska behöva torka alla grejor, samtidigt gnager tanken en, att man ska upp vid 5 på morgonen, samt att man kanske blankade denna regniga dag!

Se upp med flying Trebles, dessa lösa trekrokar kan göra stor skada om du inte är försiktig. Du kan, om det är en mindre gädda ta den i ett nackgrepp med en blöt hand, eller i ett gällgrepp. Men var försiktig och är du osäker eller nybörjare, så rekommenderar jag att du håvar din fisk. Jag talar av erfarenhet angående dessa lösa krokar och bilden är ett typexempel: Snö på marken, solen kommer upp efter en svinkall natt och en gädda tar min halva Sill lite tveksamt. Oftast är det bara den nedre kroken som fastnar i gäddans käft och den övre med betet hänger lös utanför!
Så är det ibland och det finns två faror med detta, det ena är, att gäddan kan vid hjälp av betets vikt skaka loss den sista kroken under fighten och sen kan du skada dig allvarligt och du inte är försiktig. Jag har haft en trekrok genom yttersidan av högerhanden och en 6 kilos fisk som sprattlade och det var ingen drömupplevelse kan jag säga och i kallt väder blöder det mycket.

En del krokar kan slipas efter att dem har fått en smäll, andra går inte att slipa på grund av härdningen och du får kolla det. Om du ska ha en bra möjlighet för att slipa dina krokar med gott resultat, så rekommenderar jag dig att du köper dig ett litet Diamantbryne, det är det ända som funkar på ett bra sätt.
Jag vet tyvärr inte vad detta visade heter, jag köpte det för 100 år sedan och det funkar fortfarande. Det har en skåre och en flat sida, samt kan sättas ihop som en penna, det tar ingen plats och det finns ett clips som gör att du kan ha det i bröstfickan.


Ett litet tips kring uppsättning av banksticks med buzzer bars eller en pod. Man får ofta backa och kolla att allt står rakt och man får springa flera gånger för att kolla detta. Det är slut med det nu mina vänner! Claes Olsson m fl har dessa små lösa vattenpass att köpa till priset av 10 kronor!
Du monterar bara en av dessa på varje buzzer bars och sen sticker du ner din banksticks och rikter in den efter vattenbubblan, likaså är det med din Rod pod! No more running around and scaring fish! Du montera den enklast med ett par små tunna buntband som visad på bilden.



Tänk på om du ska köpa nya gäddspön, att dem har en 40 mm butt - ring om du tänker fiska på längre distanser genom att kasta. En del gäddspön har en 30 mm ring och dessa stryper oftast kasten och man får inte maximal utdelning i kastet. Fiskar du med Big Pit Rullar, är en 40 mm ring nästan ett måste om du vill uppnå större avstånd på dina kast.
För distansfiske bör du kolla på 12 eller 13 fots spön med en testkurva på minst 3 lb, allt annat är för klent! Det går att använda 2, 75 lb, men det är inte bra med tanke på dem stora påfrestningar det blir och du kan inte krokar gäddan ordentligt på större distanser.
Tänk även på lite kring hur du är byggt, klarar du av ett 13 fots spö? Får du ut kraften i spöet? Det krävs en hel del för att pressa iväg ett bete på långa spön och det kanska är bättre att hålla sig på 12 fots nivån?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.