fredag 25 december 2009

How to make holes the Danish way!

Hej alla barn! Jag hoppas att ni hade en trevlig kväll i går och att ni är mätta och belåtna, jag hoppas även att Tomten kom till er alla, stora och små! Mina tankar går varje jul till alla hemlösa och ensamma, det är en svår stund för dem, det här med julen. Man sitter och frossar i sig 9 miljoner kalorier och andra försöker att sova under en kartongbit i en trappuppgång, lite att reflektera över i denna tid.
Hur blir man då av med en del av dessa kalorier? Jo, följ med ut på isen (där den hållar) och lär dig hur du gör dina hål på snabbaste sätt, the Danish way ; - ))Du behöver en borr och en isbil, borren här är en 150 mm och isbilen är egen tillverkning. Du behöver även dina isdubbar och en is som håller minst 5 - 6 cm och helst kärnis. Isskopan finns inte med på bilden och en sådan måste du ha för att kunna rensa hålen från issörja.
Ha alltid borren nerborrat i isen, när du inte använder den, så kan den inte skada någon, ha alltid en lina fastsatt på isbilen och den ska du ha runt handleden när du huggar. Det står flera tusen isbillar på våra bottnar i Sveriges sjöar, lite onödigt, en bit lina hade räddad dem.
Börja med att borra 3 stycken hål i en trekant och så nära varann som möjligt, du ser här hur jag menar. Ta bort issörjan, så du ser hålen och nu är det dags för isbilen.

Hugga av den tunna förbindelsen mellan hålen med isbilen och eventuella vassa kantar i hålet.


Rengör hela hålet nogrannt med en isskopa och rensa även upp på isen runt själva hålet, var ditt spö ska stå. Du har det rent och det kommer ner lite mera ljus, som gör att gäddan bättre ser ditt bete och under drillningen ser du fisken.



Så här ska det se ut när du är klar med hålet, rent och fint. Du har nu stor chans för att få upp en riktig stor gädda genom detta hål och jag vill påstå att ditt bete kan röra sig bättre genom hålets storlek. Gör mig en tjänst att markera dessa hål efter avslutad fiske, det kan hända att någon kliver ner i dem och bryter benet, djur kan ramla i dem och även små barn. Fyll dem med snösörja och markera dem med en grankvist, så slipper vi olyckor. Detta är en mycket fin övning för att få ner lite av övervikten man drar på sig under julfirandet och det går faktiskt rätt snabbt att göra sina hål på detta sättet. Att stå och hugga upp hela hålet med en isbill eller än värre med en yxa, det gjorde man i forntiden! Fiskar ni flera går det väldigt snabbt, en borrar, en huggar och en kan rensa. Ni sparar en massa tid på detta och man vill jo gärna ha ut sina spön tidigt på morgonen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.