måndag 21 december 2009

Brrr! Vart ska detta sluta?

I går hade vi 15 minus i Nybro och på Kalmar flygplats hade man vid 19 - tiden minus 20,3 grader! Lite väl bra för julfirandet, men det har varit så förut på 80 - talet. Detta innebär inte att isarna håller och låt dig inte överraskas i tron att dem är tjocka nog för att fiska på än. Snön som kom isolerar isen och den ökar bara sakta, så se upp om du ska ut, det är inte värd att sätta livet på spel för ett par köldstela gäddor eller annan fisk. Gå aldrig ut på en is utan isdubbar oavsett hur tjock den än är, dem är din ända livsförsäkring och du vet aldrig när det händer och jag pratar av erfarenhet. 3 gånger har jag haft den sköna upplevelsen att gå genom isen och det är ingen rolig upplevelse, din kropp fungerar inte som den ska och du balanserar på en väldig tunn lina mellan panik och din självbevakelse.
Om det händer dig kommer du att få en chock över vattnets temperatur, håll dig lugn och vänd dig i den riktning som du kom i från (där höll isen) och det är där du ska ta dig upp igen. Använd dina isdubbar genom att hugga fast den ena och drar upp dig en bit, sen huggar du fast den andra och gör simmtag. Fortsätt tills du är uppe och åla dig ett par meter från hålet och sen kan du resa dig och börja springa.
Behåll dina kläder på dig, dem skyddar, fast dem är kalla. Din mobil skall du ha i något vattentät, typ en eller två plastpåsar och nu kan du ringa efter hjälp för du behöver att få en varm dusch snabbt och få i gång blodomloppet i kroppen.
Oavsett hur trött du är måste du hålla dig i rörelse tills du får hjälp, det tar inte många minuter förrän du börjar känna en smygande trötthet och den måste du till varje pris övervinna tills hjälpen kommer. Skit fullständigt i dina grejor, du kan köpa nya, ditt liv och lemmar går inte att ersätta och förfrysningar kommer att följa dig livet ut!

Leta features och fiska av dem från isen, gäddan flyttar sig inte för att det blev locket på ett tag, dem hållar sina platsar. Buskar, brantar, grynnor, djuphålor mm. Här står dem och här ska du fiska. Flytta dina spön under dagen och du får mera fisk, sitter du bara och gör ingenting, när ingenting händer, så får du ingenting. It´s easy as that!

Använd samma mängd flavours och oljor som under höstfisket, 1 ml per fisk brukar räcka under hela dagen, om du fiskar med deadbaits. Glöm inte att använda lite spinnerblades på dina tackle, det gör att gäddan snabbare hör och ser dina livebaits under isen var det är mörkt. Lite pellets eller en liten mäskboll i hålet lockar till sig småfisken och gäddan följer efter.


Allt för många gör misstaget att placera sina spön långt ut i sjön bara för att det är is. Visst det kanske är rätt melodi, men många av gäddorna som fångas på ismete fångas oftast nära land. Lite vass och lagom djup är allt som behövs, händer det inget kan du flytta ut spöna och prova, eller ställa ut spön från land med 15 - 20 meters mellanrum. Då ser du snabbt vilket djup som är bäst och det brukar hålla hela dagen, troligen för att betesfisken flyttar på sig.



Avslutningsvis en stämningsbild och ett hopp om det inte ska vara allt för länge tills vi får öppet vatten igen. Det blir bättre tider, men det lär nog dröja denna vinter! Nu ska jag åka och hämta ett par julgranar, skinkan ska i ugnen och lite julgodis ska tillverkas. Senare ska jag smyga ner till närmsta vattenhål och kolla hur tjockt locket har blivit, det kanske går att dra en feting innan julegubben kommer? We´ll see!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.