lördag 5 december 2009

Man har inte marginalerna på sin sida....

Fredagens fiske blev ännu en svart dag! Jag fiskade dagtid och mina smidda planer gick perfekt fram tills gäddan, jag var efter tog mitt bete vid 10.15 och jag krokar i tomma intet! Jag fattar det inte! 2 gånger har det hänt denna höst och inte blev det bättre när jag tappade en karp på 7 - 8 kilo ungefär 10 cm från håven, det skete vid 14 - tiden.
Det är bara att konstantera att jag är innte i en period av oflyt, jag fiskar och gör helt rätt, men fisken eller "någon" annan vill inte riktigt som jag. Det kommer att ändra sig med tiden, frågan är bara hur länge detta ska hålla på?
-Bara på dem igen, lilla gubben sade Bengt! Det är lätt för honom att säga, han som går hemma och spacklar hål, som han har gjord, när han missade med hammaren (jag har tidigare sagt att han har fel på motoriken) det är så! Spackla på Bengt, en dag ringer det och då blir du än en gång min fotograf!Glöm inte kantfisket närmast dig, den gäddan som jävlas med mig går 3 - 4 meter ut från en liten vasskant och tar mina beten, djupet är bara en meter och det räcker bra för en gädda. Lägg ut spöet och sitt en bit bort, så du inte skrämmer gäddan. Skulle det mot all förväntan kommer lite Sol, så är det bara en fördel för det strandnära fisket.

Ha alltid en uppsättning med färdiga wiretafsar på en rig - bin och du kan byta snabbt om det behövs. Ha dem med olika krokstorlek och med olika längd mellan krokarna, så är du garderad.

Vid fiske på en säker ståndplats, kan det vara en stor fördel att fiska med två spön. Använd olika metoder, olika beten och till exempel ett bete med flavour/olja och det andra med ett naturellt dött eller levande bete. Förr eller senare gör hon bort sig och det blir snarare förr, om du mäskar med lite fiskbitar typ varannan dag.


Detta och en matta samt håv, är allt du behöver för ett lyckad fiske ett par timmar efter eller före jobbet. Ett färdigttacklad flötmete och en påse med 10 fina feta Sillar och sen kör du. Kasta ut och vänta en lite stund och sen knyckar du betet och på det sättet fiskar du av rätt stora områden på ett par timmar och det ger fisk denna metod.
Efter fisket tar du dem Sillarna som är använda och söndriga, skär ner dem i mindre bitar och mäska med dem. Gäddan lär sig snabbt vart det finns free meals i vattnet och den kommer att besöka platsen med jämna mellanrum.



Skal du köpa dig en holdall som har spöna på utsidan i såkallade rodsleeves, så ska du se till att du köper sleeves som skyddar din lina från dragkedjan. Som du ser på bilden ligger spöet inne i ett fack och det ligger en skyddande liner över spöet, vilket gör att dragkedjan aldrig kan komma i närheten av din lina.
Detta är viktigt att tänka på vid ett eventuellt inköp och som du ser så använder jag även mina hemmagjorda tip protections, fast jag har spöet i en rodsleeve, spötoppen är känslig och kan skadas, så ha dem på.
I morgon ska det fiskas igen och den berömda gäddan skall upp och gärna även en av karparna som går och smaskar i mina beten. Gäddan skall bara upp innan isen hindra mig, jag kommer att prova ett annat bete på ett spö och en flavours som inte den har varit med om och så får vi se vad som händer.




2 kommentarer:

  1. :) Snacka om catch&release :)
    Här uppe ligger isen tung :(
    Men just nu regnar det & sen ska det börja blåsa så vi får väl se senare i veckan :)

    SvaraRadera
  2. Ingen rolig tid du har framför dig, nu när isen verken bär eller brister. // Luis ;-(

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.