måndag 28 december 2009

Kylan är på väg, men ska det räcka för att isen ska hålla?

Det ska bli kallare och kanske kommer det att hålla, så man kan komma ut på isen efter nyårsafton? Kanske ner till 15 minus under ett par nätter skulle inte skada! Jag kommer att fiska gädda en sista gång i öppet vatten eller åtminstone göra ett tappert försök och det blir i strömmande vatten under morgondagen.
Jag var runt i går och kollade läget, isen har släppt i kantarna och det ska till rejäl kyla innan jag kliver ut på skorpan. Tidsfördrivet just nu är gamla fiskefilmar, en del nya och den nya bärbara som ska installeras. Alla grejor står klara och nu väntar man bara på att komma ut.
- Det blir inte lätt Husse!
Gårdagens testpilot var den ständige följeslagaren Gonzo, med sina 52 kilo, simfärdigheter och kärlek till vatten, är han den perfekta testpiloten. Men t o m med han gav upp efter att ha brakat genom på flera ställen, men han hade en trevlig eftermiddag och trivdes.


Kom tidigt, även när du fiskar från isen!
Tidig morgon är den bästa tiden för ismetet och det gäller att få spöna utplacerade så snabbt som möjligt. Vissa vatten ger fisk hela dagarna, men oftast är det morgon och eftermiddagen som ger bäst resultat. Alla vatten har sina egna rytmer och regler, du ska bara hitta vad som gäller för det vatten du fiskar.

Prova olika djup under dagen!
Det kan vara en fördel att prova olika djup under dagen om du fiskar i vatten med större djup, börja nere vid bottnen och fiska dig uppåt. Jag har fått gäddor genom att fiska betet precis under isen och det har varit under dagar som på bilden, var det är mulet och fisket vid bottnen har varit dåligt. Det har även fungerad bra i kraftiga snöfall, justera höjden genom att använda baitrunnerfunktionen.


Fiskar du med Multiplikatorrullar ska du använda den såkallade kastbromsen för att hålla ditt bete på rätt djup. En del av dessa rullar har en knarr som du kan använda som nappindikation, men sitt nära, så du hör dem. En del har pinglor på spötoppen eller på ett angelvippa, jag använder nappalarm , då det ger ljud som man inte ta miste om.



För bättre resultat bör du mäska med fiskbitar på ett par områden, som du sedan fiskar av. Du kan även hänga ner små säckar med fiskrense, det kommer att dra till sig rovfisken. Prova levande beten, döda beten, flavours, oljor, fiska på oilka djup, flytta spöna, prova nya området under dagen, fiska med betet på bottnen, använd Seabaits, injeksera blodet från Seabaits i dina sötvattensbeten, använd färgade betesfiskar, spinnerblades, rattlebeads mm på dina tackel.
Som du ser så finns det en del att göra dem dagarna var spöna är tysta. Jag läser ofta att man sitter hela dagen och stirrar på spötoppar som inte rör sig, gör något åt det och du kommer att få fisk! Eller sitt kvar i stolen, men gnäll inte sen över dina resultat.



1 kommentar:

  1. Har det någon betydelse vad det är för material på säckarna? Eller går det bra med en plastpåse med små hål i? Och när det är sommar, går det då bra att hänga säcken/påsen vid kanten av vattnet?

    Förövrigt så måste jag säga att jag verkligen avgudar din blogg!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.