tisdag 8 mars 2011

Säkerhetsaspekter och tips!

Det finns så mycket som kan gå galet när du fiskar och framför allt, när du fiskar gädda, denna vidunderliga rovfisk, har som dem flesta vet en mun full av tänder, faktiskt hela 700 stycken och den förnyar dem hela tiden!
Detta innebär, att den kan och vill bita av din lina, om linan kommer i beröring med tänderna, gäddan rullar ofta under fighten och på mattan och du ska ha rätt längd på dina wiretackel, köp inte dem korta som finns hos olika redskapshandlare!
Sen finns det lite andra aspekter som du bör tänka på och allt detta ska vi titta på i dag, det handlar om säkerhet och fiskens välbefinnande.Vid allt flötemete med livebaits använder jag två stycken wirar, en med krokarna och en som sitter ovanför denna och den kallas overtrace. Denna overtrace skyddar din lina om din betesfisk simmar upp mot ytan och en gädda samtidigt skulle hugga just då.
Gäddan får wiren wiren i munnen och inte din oskyddade lina. Det är viktigt att du gör din overtrace 15 - 20 cm längre än din wire med krokarna, detta för att gäddan inte ska träffa din lina i hugget!
En styrande krok är ingen säkerhet, men den hjälper dig att sätta kroken, om du fiskar på längre avstånd. Allt du behöver göra är att montera en bit shrinktube över kroköglan och rätta till det hela, så det är rakt och sedan värmar du shrinktuben, som krymper och fixerar kroken i rätt läge.
Shrinktube finns i svart, brun, grön och i clear, samt i olika dimensioner och du hittar nog vad du behöver, gäddan tar betet, om den är hungrig och den tittar inte så noga efter, om det finns något som sticker ut.
Jag använder bara dessa styrande krokar till bottenmete med deadbaits och på långa avstånd, antingen genom kast eller ett bete, som jag har placerad vid hjälp av en ballong. Glöm inte braid för dem långa avstånd, annars krokar du inte gäddan!

Jag använder alltid en overtrace till mitt bottenmete med både live - och deadbaits, man vet aldrig hur betet landar på bottnen eller om en upp poppat fisk, plötsligt sjunker ner till bottenen. Igen 15 - 20 cm längre än wiren med krokarna och du är på den säkra sidan.


Montera aldrig dina blyhagel direkt på din lina, linan kläms och blir skadad. Det kanske inte syns eller märks, men risken för att linan går av vid blyhaglet, är stor och bör altid undvikas. Montera blyhaglen direkt på din wire och risken för linbrott i krokningen eller under drillningen av fisken är eliminerad.
På bilden ser du även, att jag har beteslås mellan den nedre wiren och min overtrace, detta gör att jag snabbt kan byta vissa delar av tacklet, utan att behöva knyta om det hela.
Att ha wiren tre gånger genom wirehylsorna, är också en säkerhet för att det ska hålla och inte glida isär under stor press.



Vid bottenmete med livebaits ska du ha ett större blysänke typ 2 - 4 oz, detta bly håller betesfisken på plats och en fördel är, att knyta fast en färgad frigolitkula i en bit tunn lina som typ här, med en bit Fireline i 0,10 mm.
Frigolitkulan gör att betesfisken hela tiden är i rörelse en bit över bottenen och det skapar reklam och gäddan ser, hör och märker snabbt, att här finns ett lätt byte.
Tacklet kallas The Black Ball rig i England, var riggen en gång i tiden uppfanns av gäddfiskare som fiskade i vatten, som var väldigt hårt drabbade av växtlighet på bottnen.
Ett tips är, att om du har en lite större frigolitkula, så kan du justera hur högt din betesfisk ska röra sig i vattnet, lite i stil med karpmetarens Zig - riggs.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.