lördag 26 mars 2011

Ett par enkla tips...

Det blir bara ett par enkla tips i dag, tips som förlänger livet på din rulle, om du gör rätt, vi tittar även på lite gör - det - själv och hur du får din nylonlina flytande, samt vad du bör skriva upp i din noteringsbok, för en sådan har du väl? Enkla tips, men ack, så viktiga för dig. Jag har servad 100 - tals rullar, båda mina egna och kompisarnas genom årens lopp. På bilden ser du Daiwas blåa rullfett, som innehåller grafit och silicone och detta fett, är det absolut bästa du kan använda i dina rullar.
Fettet stelnar inte och det håller upp till 2 år vid normalt fiske. ABU´s Silicote Reel Oil är en av dem bästa oljor för dina rullar och den finns att köpa i dem flesta butiker, som är kund hos Pure Fishing och det är ganska många i vårt avlånga land.
Väldigt många gör felet, att skruva isär hela rullen och när man ska sätta ihop rullen, blir det fel och spångskissen har man slängt med kartongen - Great fun och så ringer min telefon!
Om du ska serva din rulle, så ta av spolen och spola av rullen i varmt vatten, så allt damm och skräp lossnar, därefter tvättar du rullen med lite varmt vatten och med en tandborste som kommer in lite överallt.
Du ska inte skruva isär hela rullen, om det inte absolut behövs och är du osäker, så skicka den på service hos tillverkaren. Du behöver bara ta bort veven och på sin höjd, ena sidan och inne i dreven, ska du ta bort gammalt fett och ersätta det med nytt. Där veven går genom rullen, ska du lägga lite fett och därefter skruvar du fast veven ingen. Nästa ställe som ska ha fett, är var spolaxeln går upp och ner under invevning, en liten ring med fett runt denna axel och du är klar med fettet.
Olja, och här pratar vi om en droppe eller två, ska endast appliceras på följande ställen på din rulle: På varje sida vid bygelfästet, i vevhantaget, vid on - off knappen till din bakspärr, vid bromsen bak eller i fronten av rullen och en pytteliten droppe vid lintrissan på byglen. Torka alltid bort oljan efter smörjningen och veva in fett och ojlan, en stund efter servicen.

Det är inte bara din rulle som ska ha fett, ska du flötmeta med en nylonlina, så är det viktigt att du fettar in din lina, så den flyter. Det finns flera olika fett för detta och den bästa är en burk med Muculin, som läggs på linan genom att först kasta ut och sedan veva in linan genom en liten bit trasa med Muculin.
Det finns även dessa Line greasers, som man kan sätta direkt på spöklingan och veva linan genom efter första kastet och man slipper flåtiga fingrar. Jag tror att denna är köpt någonstans i England, troligen hos Mullarkey and Sons, men jag tror att Darts i Malmö, har något liknande i sitt sortiment och du kan höra med din redskapshandlare kring detta.

Vad fan! Jamän du ser helt rätt, det är en penna, just det en vanlig penna, som har gjort sitt! Skruva av toppen och limma fast en liten mässingögla i denna del, lägg en droppe snabblimm på gängan och skruva fast toppen igen och den sitter där, resten av flötets livstid.
I andra änden gör du ett litet hål, var du limmar fast en tunn plastpinne och i toppen av pinnen limmar du fast en 8 mm pärla. Du behöver inte ha denna pinne och pärla om du inte vill, men det gör att flötet syns bättre. Måla nu flötet i önskad färg och det är klart för floatledgering på avstånd upp till 15 - 20 meter i lugnt väder.
Priset? Ja, vad ska jag säga, jag tror du får 10 pennor för 15 kronor eller kanske billigare och ett par små mässingringar kostar det samma. Jag använder även dessa flöten vid fiske med glidande bly och ingen gädda märker något motstånd från dessa tunna, men ändå välsynliga närhållsflöten.


Ledger Stems för fiske över växtligheten, gräset eller en mjuk botten. Du gör dem av ett kulbly var du limma fast en vanlig blompinne med Epoxylimm och i andra änden fäster du en Run - ring med en bit ståltråd som du lindar fast och sedan limmar med antingen Epoxy eller snabblimm.
Du kan även göra några med en korkboll som får denna Ledger Stem till att stå lodrätt, men denna ställar sig sig ganska rakt ändå och din lina hålls över växtligheten och på mjuka bottnar sjunker blyet, ner en bit och din lina ligger inte nerdragen i dy och hindra gäddan från att ta ditt bete, som på mjuka bottnar, bör vara ett upp poppat deadbaits. Glöm inte att måla eller lacka pinnen med båtfernissa, annars ruttnar blompinnen.



Du köpte dig väl en noteringsbok, senast jag nämnde detta? Inte! Då är det på hög tid och passa på nu, var allt det roliga börjar och var med från starten. I denna fiskedagbok, ska du skriva ner allt av intresse och lite till och jag ska ge dig lite exempel på vad, jag själv har i min egen.
Platser, vad jag tog gäddan på, vikt, väder, vind, metod, livebaits, deadbaits eller Seabaits, djup, avstånd från land, karta över platsen, missad efiskar, var jag ser dem jaga, vad andra fånger som jag ser med mina egna ögon, rykten skrivs ner, huggperioderna är viktiga, klockslag för napp mm.
Allt som jag finner intressant, hamnar i svarta boken och du kan alltid gå tillbaka och kolla, om du sparar dem från år till år. Missa inte detta! Ha även en liten telefonlista, så du kan få hjälp med bilder ,OM den där du vet, skulle ta just ditt bete.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.