torsdag 24 mars 2011

Gör - det - själv.

Självgjort är välgjort, den strofen har du nog hört förut och det stämmar faktiskt väldigt bra in på det mesta man gör. Man får det som man vill och man tycker det blir bra och det viktigaste av allt, det blir lite billigare.
Därmed inte sagt att jag är snål, men det finns annat att spendera pengarna på inom fisket, typ det vi inte kan göra själv som, krokar, wire och annat. Vi ska ta en liten titt på vad du kan göra för en billig peng och en god portion fantasi och arbetsgläde. Tiden går och när du är klar, så stunder gäddfisket i öppna vatten, åtminstone i dem södra delarna av landet.Jag ska börja med att säga, att dina flöten behöver inte vara supersnygga och se ut som fabrikstillverkade, allt mina flöten ska göra är, att hålla uppe mitt bete, vara välsynliga och helst av allt, så ska dem försvinna! Du bestämmer själv din finish, men du skall vara noga med lackeringen av dem, använd båtferissa, som är stark och väldigt hållbar.
Dessa små tjocka flöten har jag till mindre betesfiskar och för fiske nära land, du ser att dem har ett lekande i botten och dem flesta av mina vanliga flöten görs av Balsaträd. Detta material är lätt att arbeta i och lätt att slipa. För att få fast ett lekande, borrar du in ett hål i botten av flötet, borret bör vara 3 mm och du ska borra in lite mer, än halva längden av dina lekanden.
Efter att du har borrat hålet, sticker du in en bit mässingtråd från ena sidan av flötet, så du ser änden inne i hålet. Nu sticker du in lekandet och ser till att mässingstråden kommer genom lekandets översta ögla, detta kan vara lite knepigt. Väl genom lekandets ögla, sticker du mässingstråden rakt genom flötet och klipper av så nära flötet det går. Fyll försiktigt hålet runt lekandet med 2 - komponentslimm typ Epoxy eller Araldit och fixera lekandet, som det sitter rakt och rätt.
Måla toppen av flötet vit och sedan i önskat fluorfärg över det vita och sedan resten av flötet i grön, brunt eller som här svart. Avsluta det hela med 4 - 6 lager med båtfernissa och du har ett superstarkt flöte, som klara väldigt lång tids fiske, jag har fortfarande flöten under användning och dem gjordes för 12 år sedan!

Baitpoppers gör du genom att köpa dem minsta frigolitäggen, som finns i hobbyaffären och du sticker genom en synål med en bit tunn lina och knuter fast denna. Linan bör var 15 - 20 cm lång och här har jag använd en bit Fireline i 0,10 mm.
Måla dem i olika färger, svarta, gröna eller bruna för vatten var gäddorna fiskas hårt och gula, oranga eller röda för normala vatten, färgerna lockar också, och du bör prova dig fram till vad som är bäst för dagen, i respektive vattentyp.
Vad en baitpopper gör, är att den hela tiden dra din levande betesfisk upp mot ytan under bottenmete och betesfisken vill ner till bottnen, så det blir ganska mycket liv och rörelse som gäddan upptäcker.
Metoden kallas The black ball - rig i England och det är en metod som skördar stora framgånger överallt och helst var det är lite bottenväxtlighet. Du knuter fast linan i ditt 2 - krokstackel vid den översta kroken med en vanlig kärringknut (överhandsknut)


Sunk floats för ditt Sunken paternoster tackel, gör du av samma frigolitägg, fast dessa ska vara större. Dessa på bilden är 40 mm långa och dem klarar att hålla en levande mört på 12 - 15 cm. Färgen på dessa måste vara svart, grön eller brun, så inte gäddan hugger på flötet!
Du trycker en virknål rakt genom äggets centrum och därefter en ihålig tub, typ en pinne från en klubba eller liknande och den limmar du fast den med epoxylimm och sedan målar du flöte och det är klart


Man hitta ibland dem röd/vita skitflöten för en väldigt billig peng och då ska du passa på att hamstra lite, för dessa flöten har flera fördelar. Ett sätt att använda dem på, är att ha dem som sunkfloats för större betesfiskar och allt du behöver göra är att limma fast en tub i hålet, var den svarta plastpinnen, ska sitta och därefter målar du allt i en dunkel färg, som tidigare nämnd och det är klart för fiske.
Ett tips, är att montera en bit ventilgummi längst ner på tuben, denna gummibit håller fast flötet i ditt beteslås och du har flötet på linan permanent under fisket och transporten. Nu är det bara att koppla på din overtrace och ditt 2 - krokstackel, därefter en bit nylonlina i den längd, du vill ha ditt bete över bottnen och ett bly som håller fast det hela, så det inte flytter sig.



Samma typ av flöten, kan du göra till sakta drivande flöten, genom att limma fast en dartpilsvinge av plast och därefter målar du allt det röda och vingen vit och sedan i en orangefluorfärg, som syns på 3 kilometer och det är klart för ditt driftande med dina beten.
För större betesfiskar, kan du skaffa samma typ av flöten i en mindre storlek och trä genom en ståltråd eller liknande och montera ihop dessa två flöten som visad. Du måste limma fast dem med epoxylimm och se till att du får en ögla i botten med ett lekandet. Mycket bra flöten för att fiskar med stora feta Sillar och Makrillar, samt levande Mört i 200 - 400 grams klassen.
Så lägg lite pengar på Balsastavar, frigolitägg och dem billiga röd/vita flöten. Lite limm, båtfernissa, penslar och mindre burkar med färg typ Humbrol och du sparar en massa pengar som du kan lägga på annat i ditt fiske. Jag kommer med mera inom det närmsta och det är ett större trollingflöte, ledgerstems och ledgerfloats av olika typer och det blir billigt!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.