söndag 27 mars 2011

Det börjar röra på sig!

Jag såg dem första gäddorna leka igår under ett karpfiske, det var inte många och leken blev nog avbruten av den kalla nordanvinden. Men dem var i gång direkt, när solen kröp upp över trädtopparna och spred lite värme mot några buskar och vasskantar. Morgonen var riktigt kall och vi hade runt 7 minusgrader runt Kalmar och Nybrotrakten. Det går ändå fort nu i naturen, isarna smältar och livet kommer tillbaka till ett lite mer normalt läge, den lilla ishinnan, som bildas under nätterna, bryts snabbt ner av solen under dagarna. De engelska gäddorna har inte lekt färdigt och det beviset, ser vi här med Rob Nixons 30 Lb Pike, som föll för ett livebaits. En mycket vacker gädda från en Gravel pit i södra England.
Tre dagar senare fick Rob ett run och landade en tjock gäddhona och i håvningen följde det med en liten hanfisk. Kärleken är så vacker och så trollbundet i dessa tider, damen på bilden vägde 9,2 kilo och dem fick fortsätta med sin kärlek efter ett par bilder. Igen var det flötmete med livebaits, som fick gäddan och hennes kortvariga kärlek på fall.
Dick Culpin bottenmetade egentligen efter Gös i dem berömda Norfolk Drains och fick en glad överraskning med denna fina gädda, som tog en liten död Mört. Den bastanta gäddan drog ner vågen till 22 lb, så nära man kan komma 10 kilossträcket.


Snart kommer både gäddorna och abborrarna att gå upp för lek i våra åar och leken kommer att gå otroligt fort i år, med tanken på den sena våren.

Mete ger bra fiske, likaså långsamt jiggfiske och längre fram även fisket med wobblare och mindre jerkbaits, som dessa på bilden. Salmo Slider i mindre storlekar har visat sig vara ett ypperligt bete för den stora abborren.
Här en randig rovriddare från Kalmar sund, som föll för just en Salmo Slider, jag vet inte hur läget är ute i sundet. Jag hoppas bara att vi med tiden kan få tillbaka det enormt fina fisket som en gång i tiden fanns.

Men det krävs mycket för att detta ska ske, vi sportfiskare måste sköta oss och alla nätfiskare, som fiskar olagligt i sundet ska bort och här har Kustbevakningen ett tufft arbete framför sig - Är det bara jag som ser flera arbetstillfällen här?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.