fredag 18 mars 2011

Pimpelfisket efter den stora Abborren.

Jag kanske är tjatig med tanke på att isarna snart tar slut, men vill du ha en stor Abborre från isen, oavsett om det är på ismete eller pimpel, så har du dina gulddagar just nu. Jag tänkte bara beskriva mitt eget pimpelfiske efter den stora Abborre i dag och det är inget finlir, vi snackar om. En borr på minst 150 mm och ett kraftigt pimpelspö och en stark lina typ en tunn braid eller en bra och slitstark nylonlina, är vad du behöver.
Du bör sitta bra, för fisket är inget stressande, utan minst 20 minuter per hål och kanske längre, om Abborren är trög och det kan ta sin lilla tid, att väcka eller reta Abborren till ett hugg.
Balanspirkar brukar vara bra framåt vårkanten, Blåa eller lite skrikiga fäger brukar gå bra och likaså gröna och bruna färger, som liknar Abborrens egen yngel. Fiska med balanspirken i rörelse hela tiden, hugget kommer oftast när balanspirken är längst ute i lockrycket eller precis när den kommer in i hålets centrum.
Abborren hugger stenhårt eller lyftar hela balanspirken underifrån och det gäller att vara med hela tiden och fiska koncentrerad, samt hålla fast i spöet hela tiden. Se upp när du ska ha Abborren genom hålet, balanspirkar har en förmåga att fastna i iskanten och det kan kosta dig fisken, så ta det lugnt och leda upp fisken, detta är en av grunderna till att jag föredrar vertikalpirken.

Svennepirken till vänster är en bra vertikalpirk, som svepar långt ut åt siderna i hålet, vid ett kraftigt lockryck och det retar upp Abborren. Mattsepirken i mitten, är egentligen en supersnabb tävlingspirk för lite djupare vatten, men den funkar också väldigt bra på djup över 6 meter, den går dock inte så långt ut i sidled.
Till höger ser du Harjapirken med sin länk och enkelkrok, den svävar ut väldigt mycket och är en bra pirk för den stora Abborren, dock ska du ta bort länken och byta den mot ett kraftigt beteslås och en trekrok i storlek 10 eller 8, som har en limkula i välsynlig färg eller flerfärgad.


Många har undrat över vad det är för spö jag använder till den stora Abborren. Spöet är ett hemmabygge från 1993 och hantaget är en bit kvastskaft, rullen är en FIG som är full av Berkley´s Big Game clear i 0,31 mm.
Pirken är en silverfärgad RAN - pirk i 60 mm och krokarna är oftast storlek 8 och den är fäst till pirken med låset från ett berkley Cross - lock.
Klingan är en 60 cm underdel från ett gammalt spinnspö och det är limmat ner genom hela hantaget och är obrytbart!
Mitt fiske är inget finlir, jag ge ut lina tills när når bottnen och därefter vevar jag upp tre varv på rullen och börjar mitt svepande med pirken tills det smällar på en Abborren. Min tumme ligger över veven på rullen och detta är mitt stopp! Om en stor gädda skulle hugga och börja rusa, så tar jag tag i klingan med vänstre hand och gäddan kan ta den linmängd den önskar och jag drillar den sen.
När Abborren hugger, dra jag den direkt upp till hålet och vidare upp på isen, den får ingen chans att börja fara upp och ner som en JO-JO, som är brukligt. Jag chockar dem och det funkar alltid på grund av min starka lina och det styva och stumma spöet.
Allt jag gör efter varje pimpelpass är att jag knyter om knuten och kolla denna och jag kan med i ärlighetens namn säga att min RAN - pirk köptes 1993 och jag har aldrig haft någon annat till detta fiske och den är så sliten i översta hålet att den snart inte håller längre i metallen och får hängas upp som suvenir på väggen!



Senast vi var i väg blev det bara denna size, som råkade stå i vägen för våra pirkar, men jag hoppas att vi ska ändra lite på storleken på söndag. Eniro har ändrad kartan hoppas jag och då kanske vi kommer rätt, gör vi det och vi kommer ut på isen, då kan alting hända med storleken och mängden.
Vi kommer även att meta efter dem stora Abborrarna som finns i sjön och jag vet vart dem brukade stå, men det är 15 år sedan och det kanske har ändrad sig, fast jag tror inte det. Vi får se hur det går, men vi ska göra vårt bästs med ismetespöna och våra pimpelspö och det lär nog räcka om dem finns på plats.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.