torsdag 3 mars 2011

Bottom bouncing.

Detta effektiva fiske, sker endast från båt och genom att du framför båten sakta med en elmotor eller vid hjälp av åror och på det sättet letar du upp dina gäddor, gösar och Abborrer. Metoden är väldigt effektiv och vi ska gå genom, vad du behöver och tillvägagångssättet.
Ditt spö bör vara ett kortare spö, typ 10 fot långt med en testkurva på 3 lb, om du fiskar på djupare vatten. Det korta spöet ger dig en bra håvstångseffekt, när du ska pumpa upp den stora damen från sitt djup. I grunda vatten kan du använda en 12 fotare med samma testkurva, huvudsaken är att spöna är känsliga och att du kan se dem ibland försiktiga napp, som kan hända.
Bland rullarna, kan du använda alla modeller, men jag rekommenderar en Baitrunnerrulle till detta fiske, var du ställer in baitrunnerfunktionen, så fisken kan ta lina efter hugget. Multiplikatorrullar fungerar likvärdigt och här ställer du in kastbromsen och vid fiske med en vanlig haspelrulle, ska du ha byglen öppen och ha linan i ett linclips eller sitta med spöet i handen och ha linan över pekfingret och öppen bygel.
Din huvudlina ska vara braid som är en vävd och stum lina och du känner minsta nafs, linan ska vara så tunn som möjligt, så den skär vattnet bra, men ändå, så stark som möjligt. Jag rekommenderar Power Pro och Savagear Adrenaline till detta fiske.Här ser du Bottom bouncer tacklet i sin helhet. Dessa Bottom bouncer stems finns i olika längder och jag väljer oftas dem längre, som gör att ditt bete går en bit över bottnen och gäddan ser ditt bete från sin position nere vid bottnen och uppåt.
Det finns flera olika Bottom bouncers på marknaden, jag gör ibland mina egna och här på bilden är det Savagears 35 cm modell som är visat.
Använd den vikt du behöver för att hålla Bottom bouncern nere på bottnen hela tiden, verken mera eller mindre och välj smala blysänken, som inte samlar på sig en massa skräp under resans gång.
Det är inte tal om att kasta ut detta tackel, allt du gör är, att lägga ner det och ger ut typ 20 - 25 meter lina och sen kör eller ror du sakta med båten. Bly som samlar en massa skit, är bara jobbiga och man får rensa dem till och från, det är även tungt att drar och det minskar känsligheten på tacklet.

Savagear´s Bottom bouncers kommer med en gummipärla, var du trycker fast ditt lekande från din wire. Jag vet inte om man har tänkt till lite här, men halva lekande sitter fast i gummipärlan och det gör att ditt lekandet kan röra sig och förhindra, att betesfisken tvinnar hela wiren och tacklet.
Jag brukar ha en 8 mm pärla mellan ringen i Bottom bouncern och mitt lekande på wiretacklet och det fungerar bra och det blir inga trassel att reda ut från en drivande båt som ligger rakt över ett hot spot, det finns inte mycket som är mer irriterande.


Du behöver antingen en längre wiredel, som går mellan Bottom bouncern och dina krokar, detta för att få lite avstånd mellan dessa grejor. Du kan även använda en tjockare fluorocarbonlina som mellamndel och denna lina ser inte rovfisken lika lätt som en wire.
Själva delen med krokarna kan du göra som vanligt, med skedar, propeller, smileblades mm. Jag montera mindre spinnare och det fungera bra tillsammans med lite pärlor, lite bling - bling lockar betydligt mera genom sina färger, blänk och ljud, det tror jag du har uppmärksammat, här på bloggen.



Ett litet tips är, att du monterar lite färgglada flytkroppar på dina trollingwirer, dels är dem väldigt synliga och lockande och dels så håller dem betesfisken från bottnen, oavsett om du trollar med live eller deadbaits på krokarna.
Själva fisket går till på detta sätt: Vi antar att du har en båt med elmotor och två spöhållare, ett ekolod är inte dum att ha för detta fiske, men det spelar ingen roll i hur du använder metoden. När du ska börja, monterar du din betesfisk med en krok i munnen och den andra kroken i sidan på betesfisken.
Lägg ner tacklet på bottnen och börja köra med elmotoren eller ro, kolla att allt är rätt och sedan lägger du spöet i spöhållaren och frikopplar din baitrunner eller öppnar byglen och har linan i linclipset på spöet.
Nästa spö läggs ut likadant på motsatt sida om båten och nu kan fiska dem med olika avstånd från båten. Spöna ska vara placerade i båten, så du snabbt kan ta spöna och ge mothugg. Under tiden du trollar, ska du ha ett öga på ekolodet, om du har ett och samtidigt ett öga på spötopparna, vid ett hugg går antingen spolen runt på baitrunnerrullen eller så släpper linan från linclipset och det är bara att kroka fisken och stanna båten.
Är du själv kan det uppstå ett smärre problem här. Du har en fisk på ena spöet och det andra ligger ute och båten driver kanske över den andra linan (braids flyter) så det finns lite aspekter att ta hänsyn till och det är bäst att vara två vid detta fiske eller kanske bara köra med ett spö i hårt väder?
För min egen del lånar jag gärna en stabil flatbottnad träbåt, monterar ett par Down East spöhållere och hänger ut min givare från SmartCastlodet i en kort lina och sen ror jag sakta.
Det ger mig den motion, som jag behöver enligt andra, en blandning av gammalt och nytt och det känns jävlig manligt och ger lite gelékänsla i armarna dagen efter - något som försvinner eller glöms bort, när jag tittar på bilderna från gårdagens fiske.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.