lördag 12 mars 2011

4 - Turn Water Knot.

Här har du en väldig bra knut för att skarva ihop två linor med varann och du kan använda den till alla former av linor, det spelar ingen roll, den håller. Nu kan man ställa sig frågan, om man behöver att skarva sina linor i gäddfisket, mitt svar är ja i allra högsta grad!
Du kan få ett skattbo på din lina och bli tvungen att skarva ihop den, men det jag tänkte på i första hand, är att man ibland behöver en chockleader, en bit starkare lina som tar upp kraften i kastet, med stora beten typ halva eller hela Makrillar, som ska ut 50 - 70 meter.
Dessa beten väger allt mellan 150 - 350 gram och för det krävs det både ett kraftigare spö och en bit lina, som klarar av detta och här kommer denna knut väl till pass. Häng med och öva sen, tills du kan den.För enkelhetens skuld är den oranga braiden här, din leader och den svarta linan din huvudlina på rullen. Börja med att göra två stora öglor som ska ligga över varann, öglan ska vara så pass stor att du eventuellt kan få genom spolen med ditt leadermaterial. Du ser här hur det ska se ut, innan du börjar att göra knuten.
Trä genom ditt leadermaterial och din huvudlina 4 gånger genom båda öglorna som visat här, se till att allt ligger snyggt och prydligt.

Dra ihop knuten, genom att dra i samtliga linor samtidigt, och se till att allt lägger sig fint som visat här. Dra ihop knuten sakta och fukta den rikligt med saliv på slutet och dra sedan ihop den hårt.


Här ser du den färdiga knuten, allt ligger snyggt och prydligt och det kännetecknar en bra och stark knut. Trimma knuten nära med en vass sax och vill du ha lite extra säkerhet och pease in mind, så kan du ge knuten en liten droppe med snabblim och den är klar för långa kast med tunga beten.



En 4 - Turn Water Knot går aldrig upp eller glider upp och du får en knut som ger 95 % knutstyrka enligt experter på området, jag tror att det är mer, hålfastheten är enorm.
Den glider lätt genom spöringerna under kastet och den är ganska enkel att göra och den är bra att kunna göra. Öva lite på denna knut tills du kan den, du vet övning gör mästare och du lär dig den på 5 minuter. Lycka till!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.