lördag 19 mars 2011

Den flyttbara stoppknuten.

Stoppknuten är en viktig knut i ditt gäddfiske och det är en knut du bör lära dig. Denna knut används för det mesta för att hålla ditt bete på rätt djup och i och med att den är glidande, så kan du fiska på alla djup, du än råkar ut för.
Men kan den användas för mera än bara att hålla betet på rätt djup? Ja, det kan den, och ett exempel är, om du vill markera din lina vid t ex avståndet var du fick dina gäddor, avståndet till djuphålan, branten mm.
Det är inte alltid, att man har dem små silicone stopp med sig och vill man hålla propeller, smileblades, bly mm på plats, så gör du bara denna knut, sen ska det sägas att stoppknuten fastna inte lika lätt i kastet, som dem små siliconestoppen.För att du enkelt ska se vad som är vad, har jag valt en svart huvudlina och den oranga linan är en braid.
Braid är den bästa linan för att göra knuten, men du kan använda en bit av din huvudlina också, det fungerar bra, det med.
Börja med att klippa av en bit lina som är 15 - 20 cm, så du har lite att röra dig med. Gör en större ögla som visad och lägg denna mot huvudlinan.
Linda 6 - 8 varv över huvudlinan och in genom öglan, som visad här på bilden.

Dra sakta ihop knuten, genom att dra i öglans linänder, du ser här hur det ska se ut.


Fukta knuten riktigt med saliv och dra sedan knuten hårt och trimma linänderna som visad här.



Lämna alltid 1 - 2 cm kvar av linänderna, dessa gör att din stoppknut lättare glider genom spöringerna i kastet. Fukta alltid stoppknuten innan du ska flytta den, så det inte blir en friktion som kan och vill skada din huvudlina.
Bilden visar en färdig stoppknut och som du ser ligger alla varven snyggt och prydligt, vilket kännetecknar en bra slagen knut.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.