onsdag 6 januari 2010

Så pimplar du Regnbågsöringen med blänke och bete.

Den utlovade artiklen kring hur du fångar Regnbågsöring med blänke och bete kommer här. Det är ett spännande och roligt fiske som oftast ger fisk, det är även den form av pimpelfiske som utövas mest i landet, när det gäller att fiska efter Regnbåge från isen.


Samma utrustning gäller som jag beskrev under gårdagens inlägg, dock är det lite blänken och beten som du måste ha med dig om det är tillåtet i det vatten du ska fiska i. Spöna bör vara lite mjukare, så du känner dem försiktiga nappen som det ibland blir. Bromsen ska vara bra på din rulle och hålen rena från issörja, så du ser om linan går i sidled. Jag gör mina blänken själv och oftast har jag en tafslängd på 30 cm mellan blänket och kroken/betet. Jag använder Berkeley Big Game lina i 0, 31 mm mellan blänket och min krok, denna lina verkar Regnbågsöringen inte se så bra och den håller för att både leda fisken in i hålet och t o m lyfta upp den på isen. Denna lite tjockare linan gör även att mitt bete inte trasslar in sig i blänket under fiskets gång och den klara även av Regnbågens små tänder väldigt bra.


Mina krokar är uteslutande Drennans gamla boiliehook i storlek 6 och 4, enkelkrokar är vad du behöver, jag vet att en del använder trekrokar, men det är betydligt svårare att kroka fisken och du behöver et styvare spö för att kroka fisken. Ett styvare spö gör det svårare att se och märka en försiktig fisk. Jag knyter fast mina krok med en såkallad Knotless knot och med Drennan kroken blir det hela rakt och jag får direkt kontakt med fisken i krokningen.


Denna krok har en bakåt vänt ögla och en beaked point, vilket ger stora fördelar då du sitter rakt över fisken när du krokar den, lagom vass och jag får plats med 2 stycken 8 mm Softees eller en Räka på kroken. Denna fina Regnbåge föll för Antbait Softees, ett bra mycket bra bete bland alla beten du kan använda. Jag kommer till beten längre fram.
Du ska leda in fisken i hålet och sedan få upp huvudet på fisken i hålen, inte det lättaste, men det går. Sen kan du ta den över nacken om det är en större fisk eller låta den simma upp på isen. Denna tog mitt bete hårt och hela kroken är inne i munnen, oftst sitter kroken i överkäken och här har du ett bra krokfäste i dem flesta fallen.
Jag börjar fisket vid bottnen och med att göra ett par långa sakta lyft, håller stilla et par sekunder och sen ett par mindre lyft och hålla stilla. Huggen är ofta pang på, men det kan också vara lite pilligt därnere och du måste hela tiden vara koncentrerad. Kroka fisken hårt och var med på att det blir lite spetakel därnere, ha slirbromsen inställt så fisken kan ta lina om det behövs.

Drilla fisken lugnt och sansad, då går det vägen. Börjar du att stressa, så kommer misstagen och då blir det oftast fisken som går av med segern. Låt det ta den tid det tar, det är ingen mening att sitta 20 minuter i ett hål och få på en fin Regnbåge och sen klandra bort den på 3 sekunder för att man inte kan vara lugn. Även denna föll för Softees, ett bete jag använder mycket till mitt Regnbågsfiske bland annat.


Jag gör som sagt mina blänken själv och jag gör dem av billiga teskedar, dessa är av rostfritt stål och dessa 6 teskedar kostade 29 kronor på ÖoB. Som du ser så blir det 12 blänken för dem pengarna och billigare än så blir det inte!
Du kan måla dem eller montera lite reflextejp på dem, jag målar mina i gula, röda och oranga färger och tillför lite prickar med en svart vattenfast tuschpenna. Dessa färger tycker Regnbågsöringen om eller är det så att dem retar upp fisken? Jag vet faktiskt inte, dem flesta huggen jag får är stenhårda, nästan som under fisket med balanspirkarna.



Det finns hur mycket beten som helst som du kan använda till Regnbågsöringen, är den bara på humör och hungrig, så fungerar det mesta. Softees, Vaxlarvar, Maggots, Mask, Majs, Pellets, Pastebaits, Powerbaits, Räkor, Miniboilies, Ölkorv, fläsksvål, fiskstrimlor, Bacontärningar, softbait mm. You name it och dem tar det mesta under dem rätta förhållanden.
Mina favoritbeten är Softees och som reservbete har jag Räkor och jag kan nog påstå att jag sällan går hem utan ha fångat någon Regnbåge antingen på dem nämnda beten eller på en liten förförisk balanspirk. Det var allt för denna gång, jag hoppas att jag har besvar dem flesta av frågorna jag fick kring Regnbågsfisket i dessa 2 korta artiklar. Ha det gott på isarna och glöm inte att ha isdubbarna på dig och kameran i ficka, dessa fiskar är vackra, kämpar bra och smakar gott med en flaska vitt. Ha koll på fiskekort och reglerna för vattnet!
Avslutningsvis har jag en önskan! Vi fiskar efter odlad fisk som går i stora karr eller bassänger, dem flesta av fiskarna har dåliga fenor eller annat på grund av att den går för trångt. Tänk om odlarna kunde ha lite mindre antal fiskar per bassäng och vi skulle få perfekta fiskar levererade till vara vatten och jag tror att odlaren skulle kunna höja priset ett snäpp. Vi sportfiskare är tokiga och vill ha fina fiskar och jag tror att man gärna betalar för sig eller hur?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.