Regnbågspimpel är väldigt populärt i hela landet och jag kan förstå varför, det är ett roligt fiske för både stora som små och alla kan vara med och uppleva en rolig och spännande fight under isen. Man ser ofta hela familjer ute på isarna och det grillas korv i skogen och man har kul, precis som det ska vara. Vi börjar med utrustningen och spöet du ska använda bör ha en viss styvhet så du kan kroka fisken, en del fiskar med väldigt styva spön och andra har lite mjuka spön för detta fiske. Jag har ett spö som är relativt mjukt, 60 cm långt och en liten UL - haspelrulle med 0,20 mm lina, rullen har bra broms om det kommer en stor fisk som vill ta lina. Mina linor är fluorocarbonlinor eller en blå lina som jag tyvärr inte vet namnet på annat än Platil Ice någonting, den är väldigt stark och man ser enkelt om linan flytter sig i hålet om en fisk tar betet försiktigt.
Dessa lite mjukare spön tar upp smällen bra från hugget och absorbera själva rusningen och rullens broms är inställd, så linan inte dras sönder. Alla knycker från fisken tas upp av spöet och jag drillar alla fiskar mot spöet tills dem är vid hålet, väl vid hålet ledar jag dem upp i hålet och tar dem över nacken eller låter dem sprattla sig upp på isen.
En vass borr på 130 - 150 mm är det mest använda i detta fiske, du behöver även en rensskopa, en skrylla eller en ryggsäcksstol, asken med dina balansare. isdubbarna, en liten smidig huggkrok, varma kläder och stövlar och lite varm dryck. Glöm inte korvarna, grillen eller veden mm! Fiskar du själv är mitt tips att bara ha med dig det mest nödvändiga och var rörlig hela dagen, leta upp fisken och få dina resultat. Dagarna med familjen blir oftast bara någon enstaka fiskar och en massa samkväm.
Ha rent i hålet hela tiden och fiska koncentrerad hela tiden, hugget kommer när du minst anar det och det kommer snabbt och hårt under balansfisket. Börja att fiske nere vid bottnen och fiska dig uppåt succesivt och sen ner till bottnen igen, håll igen din balanspirk hela tiden genom att föra spöet upp och ner. Detta får balanspirken att simma fram och tillbaka i hålet som en gunga och det lockar fisken till hugg.
Regnbågen kommer oftast fram och går runt pirken ett tag och när rätt rörelse kommer från pirken, så kommer hugget stenhårt och brutalt, så håll i spöet! Bästa fisket är tidig morgon och på eftermiddagen, men du kan få dem under hela dagen, fast mitt på dagen bruker det bli en period, var dem inte är i farten och då kan du passa på att grilla dina korvar.
När väl hugget kommer ska du bara ta det lugnt, det knycker och drar, men oftats blir det även korta rusningar. Sitt ner och drilla lugnt fisken upp till hålet och få upp huvudet i hålet, ta fisken över nacken och lyft upp den eller låt den själv sprattla upp sig. Är det en stor fisk, så ska du ta den över nacken eller med en liten huggkrok längst fram på underkäken.
Som det framgår av bilden, så är mina rullar inte stora och jag drilla fisken lugnt mot spöet, när jag pumpar upp fisken använder jag det berömta shitfingret mot spolen och vevar sen ifatt linan. Vill fisken rusa, så släpper jag bara fingret från spolen, låt det ta sin tid, stressa inte och du kommer att få upp din regnbåge. Se upp vid hålet, sitter fisken dåligt krokad och din balanspirk fastnar i iskanten, så kan du tappa den.
Det gäller att variera sina beten under dagen och hitta rätt färg så att säga, får du en Regnbåge på en färg, så använd den färgen resten av dagen. Dina balanspirkar bör var mellan 35 - 60 mm och ha gärna en uppsättning med olika färger med dig.
Skrikiga färger kan vara bra dem dagarna, var inget annat funkar och det är färgen som retar upp Regnbågen till hugg, inte hungern! Blåa, bruna och gröna balanspirkar är mina favoritfärger och dem fungera både i soligt väder och under molniga dagar. Några av dem bästa balanspirkar är Rapala, Nils-master, Hopeakala och Storms gummi balansare, du ser en del av dem på bilden.
Bra platser att söka Regnbågsöringen på är följande: vasskantar, grynnor, stenbotten, fläcker med grusbotten, över gamla näckrosor (när finns en del föda kvar och oftast en hel del fjädermygglarvar) uddar, bryggor, in och utlopp och glöm inte inne på badplatsens sandbotten, här finns ofta fisken. Du bör söka den djupt under riktigt kalla dagar och fiska nära bottnen med ditt bete. Jag kan inte påstå att vädret har någon större betydelse, jag får fisk oavsett om det är full snöstorm eller jag sitter i en solig vik under marsmånad med skjortan uppkavlad.
Vad man kan säga är att fisket med balanspirk blir lättare eller bättre ju längre fram mot våren man kommer, fisken går nära land och man kan kikpimplar dem på 50 cm vatten. Ta med ett renskin och prova, du lär dig mycket genom detta, hur fisken kommer fram, smyger runt och sen hugget som utlöser sig - Det är fantastiskt att se genom ett hål och på så nära håll.
Minibalansare och såkallade pimpelloppor har också en plats i detta fiske och dem fungera ofta när fisket är trögt. Montera gärna ett par maggots eller en lövmask på en av krokarna om det är tilllåtet i det vatten du fiskar i. Du får dels en doft och för Regnbågen ser det ut som en liten fisk som har tagit ett bete och lite avundsjuka uppstår. Dessa minibeten kan användas för kikpimpel och dem minsta lopporna kan användas som upphängare eller under en vertikalprk eller ett blänke.
Under mitt eget fiske går jag tillväga såhär: Jag hittar ett lämpligt ställe att börja på och borrar 5 - 10 hål på en sträcka, jag har 5 - 10 meter mellan hålen och jag rensar alla hålen för issörja, detta skapar ljus och det drar fram Regnbågen och väckar dens nyfikenhet. Jag fiskar sedan av alla hålen i minst 10 minuter eller mera. Får jag ingen fisk går jag till nytt ställen och gör likadant, men jag kommer tillbaka till första platsen igen för att kolla om det har kommit in fisk i området.
Jag har ofta med mig en litet SmartCast ekolod som jag ställer på specimen sized fish i Fish ID - menyn och jag kan ha givaren i hålet där jag sitter eller i ett annat hål i närheten. Mottageren piper om det kommer fram en fisk i hålet där jag sitter eller i det hål var givaren ligger och jag kan gå ditt och ta Regnbågen eller vad det nu är som har kommit fram.
Mitt fiske börjar alltid nere vid bottnen och sen fiskar jag mig uppåt och ner igen, ibland går Regnbågen på mellanvattnet och då är det där du ska ha din balansare. Jag tror att jag fick med det mest väsentliga här och jag hoppas att jag har besvarad dem flesta frågorna jag fick kring detta fiske. Under morgondagen kommer vi att titta på pimpel med blänke och bete. Lycka till på isen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.