måndag 11 januari 2010

Ha koll på dina livebaits varje dag och sköt om dem!

Alla har inte möjlighet för att sina livebaits i ett uppvärmd garage eller i ett stort kar. Dem flesta har sina betesfiskar i tunnor och det är okay, men har du ett garage utan värme och det är riktigt kallt, så får du ta in dem i värmen. Tunnor fryser, fisken dör mm, alla möjliga problem kan och vill uppstå om du inte har koll på läget.
Ha aldrig för mycket fisk i samma tunna, utan skaffa flera tunnor, fiskarna stressar varann och får skader som gör att dem kan dö innan du hinner ut med dem på isen. I ett uppvärmd garage är det inga större problem att hålla dem vid liv ett bra tag. Du måste se till att dem får friskt vatten minst varannan dag och att dem har en god syretillförsel. Jag använder två stycken akvariepumpar till hinken med dem betesfiskar som ska ut i naturen först och det funkar bra. Ha dem stående mörkt och ge dem ingen mat, det grisar bara ner vattnet och fisken dör. Mata småfåglarna i stället, dem behöver det!
Friskt vatten är ett måste för fiskens överlevnad och du ska byta vattnet innan du åker ut på isen, då klara dem sig hela dagen. Ha med dig en batteridriven syrepump och ge dem syre lite då och då under dagen, så har du fina spralliga beten hela dagen. Ta hem dem igen och häll dem i tunnan till nästa fiskepass.

Ta inte med dig mera betesfisk än du behöver! Dem mår bättre i en stor tunna hemma i värmen än i en liten trång hink på isen var kylan ligger på hela tiden. 15 Mört till 4 ismetespön räcker oftast långt för en heldag på isen, jag har då åtminstone aldrig varit med om att dem har tagit slut. Under riktigt kalla dagar på isen ska du ha koll på din beteshink, den kan frysa och dina beten kan dö om du inte hackar loss isen i hinken.


Att fisk dör i tunnan, det kommer vi aldrig ifrån och dessa döda fiskar bör du ta vara på och använda som Deadbaits antingen från isen eller till vårens mete från land. Frysa inte in dem på detta sätt, utan frysa in dem var för sig och dem ska vara raka och fina.
Jag fryser in dem först på en stor bricka och sedan lossnar jag dem försiktigt med lite vatten. Därefter styckfrysas dem i mindre zip - lock påsar och då är dem raka och sitter inte ihop med varann, en del får flavour eller oljor och jag skriver på påsen vad dem innehåller av doft.



En fin levande sprallig Mört är rena mumman för gäddorna, gösarna och den stora Abborren! Så här bör dem se ut innan dem sänks ner i hålet för en sista simmtur, krokarna fäst under ryggfenans brosk och lätt i munngipan eller under buken vid bröstfenan och med denna tackling simmar den hela dagen och lockar till sig rovfisken.
Livebaits är hårdvaluta under vintern, priser mellan 3 - 7 kronor styck per fisk är inte ovanliga priser och Baitmaffian trissar upp priserna vid dålig tillgång! Jag kan inte glömma att Bengt tappade min fina dubbelpingla i hålet i går, det har varit svårt att sova under natten. ; - ()))))




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.