fredag 22 januari 2010

Pike on ice, del 2.

Vi börjar med lokaliseringen av Gäddan och dem platser du bör fiska på är följande: vassarna, gamla näckrosbälten, runt öar, djupbrantar, uddar, grynnor, djuphålor, nerfallna träd, in och ut lopp (se upp här får dåliga isar, så det inte blir som i det mejlet jag fick)
Här varade fisketuren 20 minuter på grund av en av killarna gick ner sig vid ett inlopp, som tur var, klarade dem det bra och jag lovar och svär att killen i frågan, är mera försiktigt i framtiden! Hittar du betesfisken är Gäddan aldrig långt borta! Jag ska inte predika vilka krokar du ska använda, men du ska köpa kvalité och inte kvantite, det gäller bland alla grejor. Märken som Fox, WMC, Mustad, Prologic och mina favoriter från Owner är alla välkända märken som osar kvalité och det är här du ska söka dina krokar för gäddfisket oavsett årstid. Har du redan en krok som du tycker om och är bra, så fortsätt med den tills något bättre dyker upp.
Det är mörkt och tyst under isen och vid hjälp av lite spinnerblades och färgglada pärlor kan du effektivisera dina 2 - krokstackel. Du monterar dem på din wire en bit ovanför dina krokar och Gäddan både ser och hör dessa och lockar dem till hugg.
Det finns alla möjliga saker du kan använda, Glow beads smileblades mm. Prova dig fram i denna jungel av småprylar och se vad som passar just ditt vatten och fiske. Dessa ger mest effekt vid fiske med levande betesfiskar! Wiren du bör använda ska vara så mjuk som möjlig och ha en brottstyrka mellan 15 - 30 lb, Drennan är nog den mest sålda.

Ha lite space mellan dina trekrokar 7 - 12 cm brukar vara standard beroende på storleken på dina betesfiskar, kroken på bilden här ovan är Prologic´s P1, wire är en Drennan Seven Strand och kom i håg att alltid för wiren genom wirehylsan tre gånger för bästa hållfasthet och kläm sedan hylsorna minst 5 gånger med en tång. Denna Drennan wire är sjutrådig, det finns wirar med 49 tråder, dem är mjukare och kostar därefter.


Livebaits är dem bästa beten för ismetet, men dem kräver lite uppsyn både ute på isen och hemma i garaget eller vart du har dem. En bra syrepump är ett måste för att hålla dem vid liv och glöm inte att byta vattnet ibland, samt att ha med dig ett par extra batterier. Ha inte mera fisk med dig än du använder, för mycket fisk i hinken gör att dem stressar varann och går en för tidig död till mötes. Använd en hink på 10 liter till dina betesfiskar och ha max 20 beten per hink, så är det lugnt.



Även Deadbaits har sina dagar på isarna, Sill som är visad här har en betydligt bättre doft än Mörten och vissa dagar är dem faktiskt bäst. Spara alla dina livebaits som dör och frys in dem för senare bruk och glöm inte att 1 ml flavour kan vända en seg dag till en du aldrig kommer att glömma!
Fiska dina Deadbait på bottnen eller en liten bit över denna, montera dina krokar som du monterar dem i dina livebaits, genom att ha en krok vid ryggfenan och den andr i munngipan eller vid ena bröstfenan. Nu står dem normalt i vattnet, fiskar du med dina Deadbaits liggandes på bottnen ska du montera den översta kroken i stjärtspolen och den nedre i sidan på betesfisken. Nästa gång tittar vi lite på spöuppställninger och andra grejor du bör ha med dig ut på isen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.